Medimagazin logo

Aile hekimleri ‘acil nöbetleri’ni protesto ediyor

Adıyaman Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Murtaza Baykan, Nöbet Genelgesi’ne rağmen neden acil servislerde nöbet tutmadıklarını açıkladı.
 Aile hekimleri ‘acil nöbetleri’ni protesto ediyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

 Baykan, Adıyaman’da 176 aile hekiminin görev yaptığını ve bu hekimlerin nöbete gitmemesinin haklı gerekçeleri olduğunu savundu.
Murtaza Baykan, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:“Nöbet Genelgesi Torba Kanunla çıkarılan, hukuksuz bir kanundur. Bakanımız açıklamalarında, acillerde hekime ihtiyaç duymadıklarını, aile hekimlerinin itibarını korumak ve onların eğitimi için bunu yapmak istediklerini söylediler. Bizler eğitime karşı değiliz. Biz eğitilen isek eğitici kim? Eğitim müfredatı nerede?
Bizlerin mesaisi saat 17.00’da bitiyor; hastanelerde 16.00’da bitiyor. Bizde 17.00’da işi bırakıp saat 16.00’da hastane acilinde nasıl olacağız? Ben şehir merkezindeyim, ama köydeki hekim nasıl yetişecek? Bu kanuna aykırı, bunu ayarlayamadılar.
Bununla birlikte bizim yanımızda çalışan ebe ve hemşirelere de nöbet yazıyorlar. Ebe nerede çalışacak? Acil servislerde ebeler ne tür hizmet verecek?

Bizler aile hekimi olarak kendi sigortamızı kendimiz yatırıyoruz. Kamuda çalışan hekimlerin primlerinin yarısını devlet ödüyor. Özel hastanelerde çalışan hekimlerin primini işveren ödüyor. Bizler kendi primimizi kendimiz ödüyoruz. Bizim kamu personelimi yoksa özel mi olduğumuzu bilmiyoruz. Bizim risk analizimize göre sigorta şirketleri bize prim belirliyor. Şirketler bu risk analizlerini yaparken mekanı belirlemiş. Ben acilde çalışırken olası bir hizmet aksaklığında sıkıntı olacak ve sigorta şirketi ödeme yapmayacak.
Türkiye’de hekim açığı var. Bizim beklentimiz Bakanımızın, ‘acillerde hekim ihtiyacımız var, biz bunu kaldıramıyoruz, herkes taşın altına koysun’ desin. Biz farklı yaklaşırız. Ancak böyle demiyorlar.Diğer bir konu ise ayda asgari 8 saat deniliyor, ancak azamisi yok. Ayda 24 saat olabilir veya daha fazla olabilir. Evrensel ilkelere ve yasaya bu aykırıdır.

Biz eğitim mantığına kökten karşıyız. Doktor açığının hepimiz farkındayız. Eğer bir problem varsa olağanüstü hallerde bizler limitsiz çalıştırılabiliyoruz. Geçenlerde iki sefer Güneydoğu illerinde çocuk felci aşı kampanyası yapıldı. Bunu aile hekimleri olarak görevimiz olmamasına rağmen biz yaptık. Yarın böyle bir görev olduğunda yine yaparız.Acillerde ki olağanüstü hal midir? Belki öyledir. Deseler ki tüm hekimler buna el atsın, biz de el atalım. Ama ayrım yapılmadın tüm hekimler buna tabi olmalıdır. Gerekirse idareci hekimler bile buna dahil edilmelidir.Nöbetlere gitmediğimiz için tutanak tutuluyor. Yasal olarak disiplin yönetmenliğimiz yok. Bizde sözleşme var. Biz Valiyle sözleşme yapıyoruz. Ehliyet puan cezası getirilmiş. Göreve gitmemenin ceza karşılığı 5 puandır. Eğer bir yıl içerisinde 100 puanı tamamlarsak sözleşmemiz iptal ediliyor. 100 puanı bir yıl içerisinde doldurmazsak sıfırlanıyor. İyi ilişkilerde dolduramayız ama idare baskı kurmak isterse bir günde de 100 puanı doldurabilir.Türkiye’de yılda acillere başvuru sayısı 90 milyon civarındadır. Olması gereken rakam 15 milyondur. 15 milyon dışındakiler gerçek acil vaka değildir. Bu sayıyı düşürürsek acillerdeki sıkıntılar kalkar. Acil servise gelen acil olmayan hastalardan ücret alınırsa bu rakam düşer.”

aile
hekimleri
‘acil
nöbetleri’ni
protesto
ediyor
Yorum (1)
h.u
İstanbulda red oranı % 80 'i buluyor
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir