Medimagazin logo

Aile hekiminin sır ölümü

Kocaeli Devlet Hastanesi’nde görevli 45 yaşındaki Aile Hekimi Dr. Aytekin Yazgan, kaldığı otel odasında ölü bulundu.
Kaynak: MİLLİYET
Aile hekiminin sır ölümü
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Kent merkezindeki bir otele gece geç saatlerde giriş yapan Bağçeşme Aile Hekimi Dr. Aytekin Yazgan, otel odasını boşaltmayınca, görevliler kapıyı açarak içeri girdi. Hareketsiz bir şekilde yatakta yatan Aytekin Yazgan’ı gören otel görevlileri, 112 Acil’i arayarak yardım istedi. Olay yerine gelen ekipler yaptıkları incelemede Dr. Aytekin Yazgan’ın öldüğünü belirledi.

Otele gelen meslektaşları ve yakınları Yazgan’ın öldüğünü öğrenince gözyaşlarına boğuldu. Yazgan‘ın cesedi Asri Mezarlık morguna kaldırılırken, polis olayla ilgili soruşturma başlattı.

aile
hekiminin
sır
ölümü
Yorum (2)
a. k.
Sibel Gögen ( Aile Hekimi) güzelce durumu özetlemiş. İnsanların eğitim seviyesini yükseltmeden nasıl az ilaç yazabileceksiniz? Halkın her konuda ileri düzeyde köylü kurnazlığı için de olduğunu kabul etmek gerekir. ( Sadece halkımız değil, doktorların da çoğu ne yazık ki bu davranış şeklini benimsemiş durumdadırlar) Ben çok kısa bir dönem özel muayenehane çalıştırdım, bir dönem de özel hastanede çalıştım. Ve tüm bu süre içinde gördüğüm, hastaların hemen hepsinin fazla ilaç peşinde olduğudur. Gösterişli sözlerden hoşlandığıdır. Siz olması gerektiği gibi tedavi vermeye çalışırsınız, gereksiz tetkik istemezsiniz, gereksiz ilaç yazmazsınız; hasta diğer doktora kayar. Bu, ülkemizin sözde okumuş, hatta üniversite eğitimi almış bölümü için bile geçerlidir. İlacın yarısını kullanır, hiç kullanmaz, yanlış kullanır veya doktor iyi tarif etmez, vs ilaç boşa gider, vb ama yine de ilaçlar yazılmak ve havalı havalı ya da pespayece ifadelerle konuşulmak zorundadır. Özel çalıştığım dönemde sürekli yaşadığım ve gözlemlediğim şeyler bunlar oldu. Birkaç aklı başında insan gereksiz ilaç istemez, sizinle yüz göz olmak istemez, sadece çocuğuna uygun tedavinin verilmesini ve güzel eğitim verilmesini ister. Bu birkaç kişi de toplam olarak size gelen popülasyonun sıfıra yakınını oluşturur. Ya da size güvenmeleri için çocuğun ölümcül derecede malpraktis kurbanı olmış olması gerekir. Örneğin, hastanın geçmişini, yapısını iyi bildiğiniz için, değişik bir wheezing durununda -yabancı cisimden şüphelendiğiniz bir olguya, üniversitenin alerji uzmanı hocası muayenehenede haftalarca alerji tedavisi verebilir ve sonra çocuk kronik bulgularla sonuçta hastaneye yatıp yabancı cisim çıkarıldığında ölümden kıl payı dönmüş olabilir. Bunları yaşadık, gördük. İnanın hiç nadir değil. Çünkü hasta popülist söylemlere ve ilaçlara veya etiketlere prim vermiştir. Daha çok şey söylenebilir. Ben uzun süredir bu tür olayların prim görmediği bir yoğun bakım ünitesinde çalışıyorum. Bu üniteyi sıfırdan kurdum. Elime geçen para az ( hastane bir dal hastanesi, puanı düşük, kazancı az). Yine de, performanstan ücret almadığım için ve şarlatanlık yapılabilen ve hastaların aptalca isteklerde bulunabilecekleri bir ünite olmadığı için, karşılaştığım diğer tüm zorluklara ( maddi, manevi) isteyerek göğüs geriyorum. Ne yazık ki bu şartlarda Aile Hekimliği yapmak da, performanstan ücret verilen bir yerde çalışmak da, özel hastanede çalışmak da görevini uygun yapmak isteyen hekimler için zor. Durum böyle. Üstelik, sadece hekimler için değil, idealist avukat ve diğer meslek sahipleri için de sonuç değişmiyor. Saygılarımla.
0
Cevapla
a. k.
" Aile hekiminin ilaç yazanı makbul" başlıklı yazıya yorum yazmıştım. Yanlış bölümde çıkmış. Yazıları kontrol edenlerin bunu farkedip uygun bölüme yönlendirmeleri gerekirdi. Bu düzeltmeyi ben yapıyorum. Vefat eden meslekdaşımızın ailesine ve yakınlarına baş sağlığı ve sabır diliyorum. Saygılarımla.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir