Medimagazin logo

Adalet Bakanı 'tarihi bir adım' sözleriyle duyurdu: Doktorların üzerindeki tazminat baskısı kaldırılacak

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, hazırlanan yeni reform paketinin doktorların üzerindeki tazminat baskısını kaldıracağını ifade etti. Bozdağ, "Cerrahi gerektiren bölümlerde tercihlerin azaldığını görüyoruz. Nedenlerden biri artan tazminat davaları. Tazminatı gerektiren durum olursa tazminatı devlet ödeyecek." dedi.
Kaynak: AA - Kemal Karadağ
Adalet Bakanı 'tarihi bir adım' sözleriyle duyurdu: Doktorların üzerindeki tazminat baskısı kaldırılacak
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, doktorların üzerindeki tazminat baskısını azaltacak yeni bir düzenlemeyi hazırladıklarını ifade etti.

Hekimlerin de hakimler gibi korunması gerektiğine vurgu yapan Bozdağ, "Bugün pek çok vatandaşımız hastaneye gidiyor, muayene oluyor, teşhis kararı veriliyor, tedaviler için kararlar veriliyor, ilaçlar kullanılıyor. Eğer hekimler bu kararları verirken, bu tedavileri uygularken tazminat davalarını düşünürse karar vermekte cesur davranamaz. Tedavilerde çekingen davranırlar ve dolayısıyla da pek çok vatandaşımızın bu çekingenlikten dolayı sağlığı riske edilebilir." dedi.

"Riskli branşlar artık tercih edilmiyor"

Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre riskli branşları TUS'ta tercih edenlerin oranı oldukça azaldığını belirten Bozdağ, "Özellikle cerrahi gerektiren bölümler, cerrahlar, kalp ve damar ve diğer pek çok önemli branşlarda tercihlerin azaldığını görüyoruz. Bunun ana nedenlerinden bir tanesi de artan tazminat davalarıdır. Hekimlerin tazminat baskısı altında olmadan, kendinden emin ve güvenli bir şekilde karar vermeleri vatandaşımızın da menfaatinedir. Vatandaşımızın sağlığına erken kavuşmasına, tedavisinin sağlıklı yürütülmesine bu elbette büyük katkı verecektir." dedi.

"Tarihi bir adım"

"Hekimlere de hakimlerin güvencesinin aynısını getiriyoruz" ifadelerini kullanan Bozdağ açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Onlar da tıbbın gereklerine aykırı davrandıkları, bu suretle görevlerini kötüye kullandıkları sabit olursa o zaman onlara rücu etme veya etmemeye Sağlık Bakanlığının bünyesinde oluşturulan kurul karar verecektir. Bu da son derece önemli. Hekimlerimiz açısından olduğu kadar tedavi için hastaneye müracaat eden her bir vatandaşımız için de önemlidir. Burada vatandaşlarımızın bir mağduriyeti de söz konusu olmayacak. Tazminatı gerektiren bir durum olursa bu tazminatı devlet vatandaşımıza ödeyecektir. Vatandaşımızın tazminat taleplerinin önüne bir engel koymuyoruz. Hekimleri bunun baskısından kurtarıp, rahat ve güven içerisinde, kendinden emin bir biçimde hastaya şifayı erken vakitte ulaştırması için bir güvence getiriyoruz. Bu da tarihi bir adım.

"Düzenlemeyi CMK'daki kataloğun içerisine alacağız"

Hekimleri şiddete karşı korumak için daha önce düzenlemeler yapıldığını hatırlatan Bozdağ, "Bu düzenlemeler amaca hizmet etti ama gördük ki burada da bir takım aksaklıklar var. Bu aksaklıkları gidermek için biz esasında sağlıkla ilgili kanunda yer alan daha önce yaptığımız bir düzenlemeyi tutuklama nedeni var sayılan halleri içeren CMK'daki kataloğun içerisine alıyoruz. Gördük ki uygulamada hakimler ve savcılar bu kataloğa bakıyorlar, öbür tarafta zaman zaman ihmaller yaşanıyor. Bunu, buraya aktarmak suretiyle hekimlere karşı şiddet eylemine karışanlarla, şiddet uygulayanlarla ilgili daha etkin bir tedbir uygulamasının önünü açıyoruz. Böylelikle hekimlerle ilgili de son derece önemli bir düzenlemeyi hayata geçirmiş oluyoruz." dedi.

adalet bakanı bekir bozdağ
tazminat baskısı
malpraktis
Yorum (29)
Akademisyen prof
Sayın bakanım MALPRAKTİS yasası ile ilgili yapılan tespite ve atılan adıma desteğimiz sonuna kadardır. En can alıcı sorunumuzu çözmeye niyet etmişsiniz. Yalnız bazı önerilerim var. 1- çıkacak yasada özel ve kamu ayırımı yapılmaksızın tüm hekimleri kapsamalı 2- sonuçlanmamış davalar yasa çıkmadan önce açılmış davaların da bu yasa kapsamına alınması. Eğer yasadan önceki davalar düşmezse veya bu kanundan faydalanmasının önü açılmazsa dağ fare doğuracak ve bu önemli adım sekteye uğrayacaktır. Çünkü sadece ileriye dönük işletilirse bu yasa mevcut hekimleri KAYBETMEYE devam edecez. Olumsuz süreci durdurmayacaktır. Çünkü Sadece bundan sonra hekim olacakları kapsayacaktır. Mevcut halihazırda hekimlik yapanların üzerindeki dava yükü yasa ile alınmalıdır. 3- geriye dönük 20 yılı kapsayan süredeki tazminata mahkum olmuş doktorların da yasa çerçevesine dahil edilip mağduriyetlerinin ivedilikle giderilmesi 4- ceza yasasında olduğu gibi yeni çıkan yasadan dolayı sanık yada failin lehine uygulama maddesi eklenmelidir. Yani yeni çıkan yasa devam eden davaları da içine almalı
38
Cevapla
öy
Sayın Bakanım, Elinize sağlık öncelikle. Ama ne olur kesin ifadelerle sınırları koyun.Örneğin Tazminat sigorta kapsamını geçemez.gibi. Sürmekte olan davaları mutlaka yasaya dahil etmelisiniz.Özellikle Down sendromu davalarını. NPHK mutlaka güncellenmeli. Kararlar yasaya dayanmalı İçtihatlara değil Hekim Hakları Yasası çıkarılmalı Sağlık Hukuku ile ilgili mahkemeler kurulmalı Kısaca bu sorunu kökten çözüp çöken sağlık sistemine yol açmak gereyiyor.
44
Cevapla
cemal şükrü kalın
Adalet diyince akla önce Hz. Ömer sonra Bekir Bey gelir.
15
Cevapla
yoğun bakım
Öncelikle elinize sağlık. Yalnız ; 1- Yasa yürürlüğe girdiği tarihten önceki sonuçlanmamış tüm davaları içermelidir. 2- yasa çıkma tarihinden önceki 20 yıl içinde tazminat mağduru hekimlerin mağduriyeti giderilmelidir. Sadece ileriye yönelik işletilecek bir yasa amacına ulaşamayacaktır sadece 4-5 yıl sonrasından itibaren etkisini gösterecektir, çünkü halıhazırdaki hekimlerin sırtında devam eden bir sürü dava var. Eğer yasa sonuçlanmamış davaları da kapsam altına almazsa istenilen sonuç alınamayacaktır bunu hep birlikte görür yaşarız. İnşallah bu önerilerimiz dikkate alınır vede bu hekimlik mesleğinin en önemli sorunu çözülmüş olur.
40
Cevapla
yoğun bakım
Yoruma ek yapmak istiyorum. Öy (dr) arkadaşa kesinlikle katılıyorum. En kötü ihtimalde rücu durumu olursa da tazminat miktarı sigortanın teminatını geçmemeli. Bu arada sigorta teminatlarının yıllık artışları da lehimize düzenlenmelidir.
50
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir