Acil servisin ücretsiz olması hastaları acile yönlendirdi. Bu nedenle acil servisler adeta SOS veriyor. Özellikle büyükşehirlerdeki acil servisler acil olmayan hastalarla doluyor. Birçok hastanede, yoğunluktan uzun kuyruklar oluşuyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de geçen yıl hastanelere toplam 306 milyon kez başvuru yapıldı. Bunun yüzde 30’unu yani 91,8 milyonunu acillere yapılan başvurular oluşturdu. Bunun kişi sayısı olarak 22,8milyon olduğu öğrenildi.
AVRUPA İLE FARK BÜYÜK
Böyle bir hasta yükünün altından hiçbir ülkenin kalkamayacağına dikkat çeken Acil Tıp Uzmanları Derneği Başkanı Prof.Dr. Başar Cander, “Bu yoğunluğun iyice irdelenmesi gerekiyor. Amerika’daki istatistiklere göre acile başvuranların yüzde 20’si koma ile başvuruyor. Bizde ise koma ile başvuranların oranı binde 3 ve 5 arası. Aradaki fark her şeyi gösteriyor. Bütün problem bundan kaynaklanıyor. Yani bizdeki vakaların çoğu acil değil” dedi.
SAĞLIKTA EN CİDDİ SORUN
Prof. Cander, bu durum sağlık politikalarında en önemli sorun olarak göze battığını kaydetti. O nedenle Sağlık Bakanlığı’nın en çok buna odaklanması gerektiğine vurgu yaparak, “Acil servis hizmetlerinin bütününü kapsayacak ve idare edecek bir birimin kurulması gerekiyor.
Hatta bunun da bir müsteşar yardımcılığı düzeyinde olması daha doğru olur. Acil servis işlemleri ile ilgili de bir şeyler yapmalı. Mesela verilen hizmetin kalitesinin artırılması ve belli bir bedelinin olması. Acil hizmetlerin hepsini ücretsiz yaparsanız maalesef herkes şikayetini orada gidermeye çalışır” İfadelerini kullandı.
Aile hekimleri 24 saat hizmet vermeli
Gece saatlerinde başı ağrıyan, ateşi yükselen hastaların gidebileceği başka bir yerin olmadığını söyleyen Prof. Dr. Başar Cander, "Maalesef bu konuda ciddi bir eğitimsizlik var. Normalde bu hizmeti aile hekiminin vermesi gerekirdi. Başı ağrıyan hastaya bir ağrı kesici verip ertesi gün polikliniğe yönlendirebilirdi. Lakin aile hekimliği 24 saat hizmet verecek şeklinde sistem dizayn edilmedi. Bu nedenle acil servislerde ciddi yığılmalar oluyor. Özellikle hafta sonları bu yığılmalar hat safhaya ulaşıyor" diye konuştu.
Özelde de durum aynı
Özelde de durum devlet hastanelerinden farksız. Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Genel Başkanı acillerde fark almanın yasak olduğunu hatırlatarak, herhangi bir ücret ödenmediği için vatandaşın acile gitme oranı Avrupa'ya göre 10 kat daha fazla olduğunu aktardı.