Medimagazin logo

Acil serviste olmak zor

Hastanelerin acil servislerinde çalışan sağlık görevlileri, yıpranma hakkından faydalanmak istiyor.
Acil serviste olmak zor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Murat Pekdemir, üyaptığı açıklamada, acil servislerin nöbet ekibinin içinde doktor, hemşire, yardımcı sağlık çalışanları, ATT, sekreterya ve güvenlik personelinin bulunduğunu kaydetti.

Yaptıkları işin dinamik bir hizmet olduğunu aktaran Pekdemir, 'Hasta ilk geldiği dönemden taburcu olduğu döneme kadar hep dinamik bir yaklaşım var. Hastaya baktınız iyi görünüyor ama o hasta yarım saat sonra kötü olabiliyor. Durumu değişebiliyor. Durum iyiye de gidebilir, kötüye de. Onun için her an her şey değişebilir. Bu nedenle hastaların yakından takip edilmesi gerekiyor' diye konuştu.

Pekdemir, günde ortalama 120 hastaya müdahale ettiklerini, erişkin yaş grubundaki tüm hastalara ve çocuk travmalarının da hizmet alanlarına girdiğini anlatarak, travma dışında rahatsızlığı olan çocukların, çocuk acil servisine başvurduğunu söyledi.

Pekdemir, mevcut personelin yetersiz kaldığı büyük trafik kazaları, zehirlenmeler ve doğal afetler gibi acil durumlarda, doktorların evden çağrıldığını ifade ederek, acil servislerinin çalışma şartlarının ağır olduğunu dile getirdi.

-'Düzensiz bir hayat...'-

Acildeki şiddet olayları protesto edilirken poliklinik çalışanlarının iş bırakma eylemi yapmalarına rağmen, acil servis görevlilerinin yine işlerini yapmaya devam ettiğini vurgulayan Pekdemir, şöyle konuştu:

'Daha ironik olanı, bizim için yapılan bir eyleme, onların eylemine dışarıdan bakıyoruz. 9 günlük bayram tatili oluyor. Herkes minimumda çalışıyor, servisler boşaltılıyor. Gerekmeyen hastalar yatmıyor. Planlamalar ona göre yapılıyor. Acil servis hizmete devam ettiği için acil servisin yükü artıyor bu dönemlerde. Düzensiz bir hayat, Cumartesi yok, pazar yok, gece yok, gündüz yok, bayram yok, bu şekilde süren bir hayat... Sonuçta insan sağlığı söz konusu. Bu çalışma düzeni fiziksel ve ruhsal yıpranmayı birlikte getiriyor. Tükenme denen bir durum var. Nöbet sistemiyle çalışan insanlar yıpranıyor, tükeniyor.'

-'Acil servis, insanların en çok yıprandığı ortam'-

Belirli sektörlerdeki çalışanlara, fiili hizmet süresi zammı uygulaması olarak bilinen yıpranma hakkının tanındığını ve bazı kolaylıklar sağlandığına dikkati çeken Pekdemir, böyle bir durumun acil servis ekipleri için geçerli olmadığını bildirdi.

Doç. Dr. Pekdemir, ameliyathane ve yoğun bakım servisleri için yeni düzenlemeler yapıldığını hatırlatarak, 'Nedense acil servisi unuttular. Bu konuda bir şeyler yapılmasını istiyoruz. 7 gün 24 saat 365 gün hizmet verilen bir yerde çalışan insanların, diğer benzer meslek gruplarında olduğu gibi yıpranma payının olması ve erken emeklilik gibi sosyal haklarına kavuşması gerektiğini düşünüyoruz' ifadesini kullandı.

Acil servisin, 'düzensiz çalışılan, şiddete açık, her zaman hizmet veren, insanların en çok yıprandığı, tükendiği ve çalışma şartlarının kötü olduğu bir ortam' olduğunu vurgulayan Pekdemir, acil servislerin her türlü sürprize açık bir ortam olduğunu söyledi.

Doç. Dr. Murat Pekdemir, acil servislere başvuran hasta ve yakınlarının psikolojilerinin, diğer hasta yakınlarına göre daha farklı olduğuna dikkati çekerek, buralara gelen insanların kaygılarının yüksek olduğunu söyledi.

Hasta yakınlarının kaygılı olmalarından dolayı sürecin içinde aksayan ya da aksadıklarını düşündükleri bazı şeylere gösterdikleri tepkilerde şiddete başvurduklarını belirten Pekdemir, şiddet olaylarının artmasında 'hasta hakları' kavramının tek taraflı olarak algılanmasıyla ilgili olduğunu kaydetti.

acil
serviste
olmak
zor
Yorum (16)
Dr.Cevdett
Yukardaki sayılan nedenlerle bakanlığımız mutlaka acillerdeki çalışan ve hasta sefaletini görerek tekrar özellikle pratisyen hekim desteği vermeli.Acillerdeki pratisyenlerin gelirini aile hekiminden yüksek tutmalı ve kısa bir eğitimle aile hekimi uygulamasına benzer ''acil hekimi'' grubu oluşturulmalı. Ey bakanlığımızın yetkilileri artık acillerdeki sefaleti rezaleti görün duyun ve Allah için hissedin!Artık bu konuya duvar olmayın!İki nörolog,iki ürolog,iki kardiyolog,iki beyin cerrahıyla acilde nöbet yürümez.Artık kör,sağır ve hissiz numarasını bırakın, aciller akşamları kan ağlıyor!
0
Cevapla
eski acilci
Sayın hocam,acillerde çalışan hekimler pratisyen olduğundan ve tüm acil ekibinin bir çok eğitim alıyor olmasına rağmen önemli bir iş yaptıklarına inanılmadığından ve gelip geçici bir çalışma ortamı olduğu düşünüldüğünden fiili hizmet zammı veya yıpranma payına da layık bulunmadılar bugüne kadar...fiili hizmet zammı erken emeklilik gibi bir takım avantajlar sağlandığı takdirde acil servisler canavar gibi çalışkan hevesli ve en önemlisi canımızı emanet edebileceğimiz sağlam ekiplerle dolar taşar....bir çok hekimin ve yardımcı sağlık personelinin gönüllü çalışacağı bir ortam haline getirilmeli acil servisler.
0
Cevapla
uz.dr.haluk
Acilde hekim sıkıntısından dolayı uzman hekimlere nöbet yazılacağı söyleniyor. Üstelik preklinikçilere de yazılacağı söylenmiş. Birçok arkadaşımızın ne pratisyenlik geçmişi nede acil deneyimi var. Buradaki derdimiz nöbetten kaçmak değil ayda belki iki ayda bir sıra gelecek ayda bir nöbeti de kimse iş yükü olarak görmez.Örn hepimiz idari şef nöbeti tutuyoruz. Kaygımız birçok arkadaşın pratisyenlik geçmişi yok tıp fakültesi sonrası direk biyokimya, patoloji veya mikrobiyoloji uzmanı olmuşlar. Aynı şey psikiyatri, ftr, dermatoloji vb içinde geçerli. Sorun vicdani hangi hekim bir yakınına acilde örn bir biyokimya uzmanın müdahale etmesini ister? Bu konuda deneyimi olan arkadaşlar paylaşırsa sevinirim. Ankara Tabip Odası nın dava açıp kazandığını duydum. Acil uzman tabip nöbeti gerektirmeyen fizik tedavi ve rehabilitasyon, cildiye gibi klinik branşlar ile biyokimya ve patoloji gibidiğer branşlardaki klinisyen olmayan uzman tabipler idari uzman tabip nöbetine dahil edilir.” Görüldüğü gibi mevzuatta biyokimya, patoloji gibi branşlar “acil uzman tabip nöbeti gerektirmeyen branşlar” olarak tanımlanmaktadır. Bu nedenle bu branştaki uzman hekimler için “müstakil acil branş nöbeti” değil, olsa olsa “idari uzman tabip nöbeti” düzenlenebilir. Ki bu uzman hekimlerin pek çoğu, zaten idari (şef) nöbeti tutmaktadır.
0
Cevapla
acil tıp uzmanı
murat hocam'ın eline sağlık. acil servislerin içinde bulunduğu durumu çok güzel özetlemiş. bir acil tıp uzmanı olarak kendisine katılıyorum. acil servis çalışanlarına özel yıpranma payı ve yeni iyileştirmeler verilmeli. başka doktorlar acil serviste sadece bir tek hasta bile bakmak istemezken, biz acil uzmanları gece gündüz acil serviste çalışıyoruz, riskli bir çok hastaya sahip çıkıyoruz. bunun daha farklı bir karşılığı olmalı. biz yeni düzenlemeler görmeyi hak eden ayrıcalıklı bir branşız.
0
Cevapla
Cemalettin Tunçkaya
Bizlerde acilde nöbet tutuyoruz.Hekim arkadaşlarımızın performans için acilde yaptıkları şeylerden büyük sıkıntılar çekiyoruz.Acile reçete yazdırmaya gelenler var.Hatta gecenin 3 ünde ilacım bitti diye gelen var.Esas olarak Talihsişz sağlık eski bakanının kim ne zaman giderse gitsin acilde bakılacak beyanı nedeniyle aciller gerçek anlamda acil hastalara hizmet verirken büyük sıkıntılar yaşıyor.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir