Medimagazin logo

ABD'nin sağlık faturasını Türkiye hafifletecek

Krizle sarsılan Amerika, birçok alanda olduğu gibi sağlık harcamalarında da tasarrufa yöneldi. Bunun için üniversitelerden çözüm önerileri istendi. Northwestern Üniversitesi, sadece 7 bin 500 hastanın bile Türkiye'ye gönderilmesiyle Amerika'nın 144 milyon dolar tasarruf elde edeceğini ortaya koydu.
Kaynak: Zaman
ABD'nin sağlık faturasını Türkiye hafifletecek
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Amerika'daki Northwestern Üniversitesi tarafından hazırlanan bir rapor Türkiye'yi de yakından ilgilendiren liginç sonuçlar içeriyor. Rapora göre ABD'den Türkiye'ye her yıl 7 bin 500 hasta tedavi amacıyla geliyor. Çünkü, bir anjiyo tedavisi ABD'de 44 bin dolar iken, Türkiye'de 3.500 dolar. Koroner by-pass ameliyatı ABD'de 154 bin dolar iken, Türkiye'de ortalama 12 bin 500 dolar civarında yapılıyor. Diş hastalıklarının Türkiye'deki tedavi masrafı ABD'nin yaklaşık 10'da biri kadar. Bir ABD vatandaşının Türkiye'de tedavi olması ile elde ettiği tasarruf ortalama 19 bin dolar. ABD'deki 7 bin 500 hastanın Türkiye'ye gelmesiyle, ABD'nin sağlık alanında tasarrufu yılda 144 milyon dolar. Türkiye'nin kazancı ise 182 milyon dolar. ABD kamu çalışanlarının yüzde biri tedavi için, Türkiye'deki akredite sağlık kuruluşlarına gönderildiğinde ABD bütçesinin yılda 3 milyar dolar tasarruf edeceği hesaplanıyor.

Kamu çalışanlarının yüzde 5'i diş hastalıklarında kanal ve kaplama tedavilerini Türkiye'de yaptırsa, yılda 1 milyar dolarlık bir tasarruf ortaya çıkıyor. Türk sağlıkçılar, bu fırsatı yerinde görmek ve hastalara bilgi vermek amacıyla Amerika 4. Global Dünya Medikal Turizm Kongresi ve Fuarı'na katıldı. Fuarda stant açan DEİK/Sağlık Turizmi İş Konseyi, doğru hastaneyi ve doğru doktoru bulma konusunda yardımcı oluyor. Fuara 180 metrekarenin üzerinde tanıtım standıyla katılan Türkiye, valileri, rektörleri, hastaneleri, fakülteleri ve otelleri ile Amerika'nın Illionis eyaletinin Chicago şehrinde gövde gösterisi yaptı. Türkiye Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi (THTDC) Başkanı Emin Çakmak, 87 ülkeden 2.000 delegenin yer aldığı zirvede 10 bine yakın bire bir görüşmeyle Türk sağlık turizmi pazarını geliştirmeyi amaçladıklarını söyledi. Pazarın zaten hızla geliştiğini, geçen yıl 467 bin yabancı hasta ağırlayan Türkiye'nin bu yıl yüzde 35 büyüdüğünü açıklayan Çakmak, "Açıklanan aylık verilere göre 2011'i 50 bin yabancı hasta ile tamamlayacağız." dedi. Şu an Türkiye'de 4 bin Libyalı hasta bulunuyor. Her gün 200'e yakın Libyalı hasta özel uçaklarla Türkiye'ye gelmeye devam ediyor. Çakmak, geçen yıl 2,4 milyar dolar olan sağlık turizmi cirosunun da 2011'de 3,5 milyar dolara ulaşacağını aktardı.

 

Şu an Afrika'daki hastaların yüzde 65'inin Hindistan'a gittiğini belirten Konsey Başkanı, bunların yönünü yavaş yavaş Türkiye'ye çevirdiğini, bu sebeple gelirde önümüzdeki yıl ciddi artış yaşanacağını dile getirdi. Hindistan geçen yıl sağlık turizminde 14 milyar dolar ciro gerçekleştirdi.

abd'nin
sağlık
faturasını
türkiye
hafifletecek
Yorum (8)
Dr.Mehmet
Demek ki sonuç neymiş: Amerika da hak ettiğinin karşılığını alan doktor, Türkiye de hakkını alamadığı için tedaviler daha ucuza geliyormuş. ABD doktor maaşlarında azaltma düşünmezken bizim alamadığımız hakkımızı daha da azaltmaya yönelik politikalar sayesinde tüm ABD hastalarına da bakar hale geliriz. yalnız tek sorun şikayet birimlerinde çalışacak yabancı dil bilen personel eksikliği.
0
Cevapla
Mehmet Tarık Tatoğlu
yoksa sektördeki fiyatları aşağı çekmelerin, doktor maaşlarını aşağı çekmelerin nedeni bu mudur ? geleceğe ümitle bakamayışımızın nedeni bu mudur?
0
Cevapla
mehmet demirci
evet yavaş yavaş planlar su yüzüne çıkmaya başladı. avrupa ve amerikanın sağlık sisteminin taşeronluğunu yapma rolü biçildi bizlere, bunun için gerekli kanunlarda çıkartılıyor çok hızlı bir biçimde, kanun hükmünde kararnameler sağolsun, kazanan tabiki her zamanki gibi yurt dışı kartelleri ve onların yurt içi yardımcıları, bir kez daha doktorlar sıfır sağlık bakanlığı artık attıkları gol sayısını sayamıyorum kaç derseniz...
0
Cevapla
SD
Yalniz Turkiye'de sunulan saglik hizmetinin kaliteside ABD ile ayni duzeye getirilmeli yoksa Amerikalilar asla gelmez. Fazlaca iyimser bir haber olmus. En kucuk bir hata butun kapilari kapatir. Amerikalilar acayip panik insanlar. Yani Turkiye'de ki gibi oldu, gitti diyemezsin. Dikkatli olmak lazim.
0
Cevapla
kvc
Amerikada ameliyatların bu kadar pahalı olmasının nedeni sigorta şirketleridir. hastalar her türlü komplikasyonda anında dava açtığı için fiyatlar yüksek. yoksa başka türlü doktorların bu tür büyük ameliyatları yapabilmeleri mümkün değil. Ancak Türkiyedeki durum daha kötü, çünkü bizde para cezasının üstüne bir de hapis cezası var. Diğer bir sorun da şu: mesela amerikalı doktoru Türkiyeye Amerikan hastanesine getirdin, adam ameliyatı yaptı, komplikasyon oldu, dava açtı, bu durumda eğer Türkiyedeki malpraktis yasasına göre dava görülecekse hapis cezasından dolayı bu sağlık turizmi falan hiç çalışmaz, amerikan yasalarına göre dava görülecekse o zaman ameliyat yapabilirler. ancak yine de astronomik cezalar ortaya çıkacak olursa bunun cezasını en fazla bizim halkımız çekecektir. İ. amerikalinın kendinden başka kime faydası olmuş ki. Umarız yetkililer oluşacak sorunları görebilirler. Vallahi acaip ince hesaplar yapmışlar. Ancak Allah hiç bir şeyi gizli bırakmıyor. selametle kalalım. Allah hepimizi amerikalıdan korusun.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir