6 bin 358 doktor şiddet kurbanı oldu. Şiddete maruz kalanların yüzde 58'ini doktorlar oluştururken yoğun bakım ve ameliyathanelerde bile saldırı olayları yaşandı
Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarının bilançosu ağır oldu. 6 ayda 6 bin 358 sağlık çalışanı saldırıya uğradı. Şiddet gören çalışanlar Sağlık Bakanlığı'nın uygulamaya koyduğu Beyaz Kod Birimi'ne başvuruda bulundu. Birimin ilk 6 aylık verilerine göre 6 bin 358 vakanın 2 bin 689'u devlet hastanelerinde yaşandı. Geçen yıl günde ortalama 8 olan saldırılar bu yılın ilk 6 ayında 30'a yükseldi. İlk 4 aylık dönemde yüzde 25 olan fiziksel şiddet vakaları da yüzde 32'ye çıktı. Yüzde 75 olan sözlü şiddet oranı ise yüzde 68'e düştü.
AMELİYATTA BİLE SALDIRI
Şiddet olaylarının yüzde 36'sı polikliniklerde gerçekleşti. Acil servislerdeki şiddet vakaları ise yüzde 29 olarak belirlendi. Klinikler ve servislerde yüzde 17, Acil 112 istasyonu ve olay yerinde yüzde 5, tetkik bölümlerinde yüzde 3, ameliyathane ve yoğun bakım servislerinde ise yüzde 2 oranında şiddet olayı gerçekleşti.
PERSONEL DE NASİBİNİ ALDI
Başvuru yapanların unvanlarına bakıldığında şiddet görenlerin yüzde 58'inin doktorlar olması dikkat çekti. Doktorları yüzde 29 ile sağlık personeli takip etti. Şiddet vakalarının yüzde 7'sine şirket çalışanları, yüzde 4'üne diş hekimleri ve yüzde 2'sine ise idari hizmet personeli maruz kaldı.
Şiddetin büyüğü devlet hastanelerinde
Birime gelen çağrıların önemli bir kısmı devlet hastaneleri oluşturdu. Buna göre çağrıların yüzde 42'si devlet hastanelerinden, yüzde 29'u eğitim ve araştırma hastanesinden, yüzde 12'si aile sağlığı merkezinden, yüzde 5'i Acil 112 İstasyonu, üniversite hastaneleri, ağız ve diş sağlığı merkezinde gerçekleşti. Özel hastanelerde ise şiddet vakalarının yüzde 1 oranında olduğu görüldü. Şiddet olaylarını sağlık çalışanları yaşarken, birime gelen çağrıların yüzde 89'unu kurum yöneticisi yaptı. Sağlık çalışanlarının başvuru oranı da yüzde 27 olarak tespit edildi.