Medimagazin logo

50 yaşın altındaki yetişkinlerde kanserler küresel olarak artıyor

Araştırmacılar, dünya çapında artan erken başlangıçlı kanser insidansının arkasındaki risk faktörlerini ve eğilimleri tespit ettiler. Sonuçlar, 50 yaş ve altı erişkinlerde teşhis edilen kanserlerin son yıllarda artış gösterdiğini ortaya koydu
Kaynak: MEDİMAGAZİN
50 yaşın altındaki yetişkinlerde kanserler küresel olarak artıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Son yıllarda, 50 yaşın altındaki daha fazla yetişkin kanser geliştiriyor. Brigham ve Kadın Hastanesi'nden araştırmacılar tarafından yürütülen bir araştırma, meme, kolon, yemek borusu, böbrek, karaciğer ve pankreas kanserleri de dahil olmak üzere erken başlangıçlı kanserlerin (50 yaşından önce teşhis edilenler) insidansının çarpıcı biçimde arttığını ortaya koydu.

1990 civarında başlayan bu şiddetli yükselişle birlikte neden daha çok sayıda genç bireye kanser teşhisi konulduğunu anlamak için bilim adamları, literatürde ve çevrimiçi olarak mevcut verilerin kapsamlı analizlerini gerçekleştirdiler. 

Sonuçlar Nature Reviews Clinical Oncology'de yayınlandı.

Ana sonuçlar şöyle:

50 yaş ve altı erişkinlerde teşhis edilen çeşitli organ kanserlerinin insidansı 1990'lı yıllardan bu yana dünyanın birçok yerinde artış göstermektedir.

Kanıtlar, bireysel maruziyetlerin spesifik etkileri büyük ölçüde bilinmemekle birlikte, erken yaşamda ve genç erişkinlikte risk faktörü maruziyetleri için etiyolojik bir rol olduğunu göstermektedir.

Erken yaşam maruziyeti (diğer faktörlerin yanı sıra diyet, yaşam tarzı, obezite, çevresel maruziyetler ve mikrobiyom dahil), 20. yüzyılın ortalarından bu yana dünya çapında gözlemlenen değişken eğilimlerle önemli ölçüde değişti.

Erken başlangıçlı kanser salgını, genç ve gelecek nesillerde birçok kronik hastalığın gelişimindeki artan eğilimlerin bir tezahürü olabilir.

Elektronik sağlık kayıtlarını ve/veya erken yaşam biyonumune toplamayı kullanan ileriye dönük kohort çalışmaları, kanser de dahil olmak üzere gelecekteki birçok sağlık sonucuyla ilgili olarak erken yaşam faktörlerinin ayrıntılı olarak araştırılmasını sağlayacaktır.

Erken başlangıçlı kanser salgını hakkında farkındalığı artırmak ve erken yaşam ortamını iyileştirmek acil hedeflerimiz olmalıdır: bunların hem erken başlangıçlı hem de geç başlangıçlı kanserlerin yükünü azaltması muhtemeldir.

kanser insidansi
teshis
kanser teshisi
risk faktorleri
Yorum (2)
Lokman Hekim
artık sadece kanser değil, hemen bütün hastalıklar erken yaşlarda görülmeye başladı. benim de gözlemlerim, bunun (kanserlerin) nedenleri, stresli iş ve şehir hayatı, sedanter yaşam, sigara ve alkol, kötü beslenme, obezite ve diyabet, bazı enfeksiyon etmenleri, radyasyon (gereksiz çekilen filmler).
1
Cevapla
Lokman Hekim
60 yıldır tıbbın içindeyim; benim gözlemlerim, hemen her türlü hastalığın nedeni ya da kofaktörü kronik stres ve ona karşı geliştirilen patolojik ruhsal ve bedensel cevaptır. bağışıklık sisteminin zayıflaması ve bazen çökmesi gibi. ancak bu konu üzerinde fazla durulmaz... görmezden gelinir.
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir