Utkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, meme kanserini engellemenin tek yolunun, belli yaşlardan sonra tetkiklerin yapılması olduğunu söyledi.
Özellikle genç kadınlarda meme kanseriyle ilgili belirtilerin mutlaka meme cerrahı bir hekim tarafından değerlendirilmesi gerektiğini anlatarak, meme tümörü ile karşılaşıldığı durumlarda, onun prensiplere uygun olarak tedavi edilmesi gerektiğini kaydetti.
Prof. Dr. Utkan, genç kadınlarda rastlanan meme kanserinde, çoğu kez o memenin alınmasını gerektiren bir operasyon yapıldığını dile getirerek, organ eksikliğini gidermenin, fiziki açıdan da kozmetik açıdan da uygun hale getirmenin önemli olduğuna vurgu yaptı.
Utkan, erken meme kanseri denilen "evre 1" ve "evre 2" kanserlerde ağırlıklı olarak memenin büyüklüğüne uygun bazı girişimlerde bulunduklarını ifade ederek, şöyle devam etti:
"Evlenmiş, doğum yapmış kadında hedef organ memenin yerinde bırakılmaması, koruyucu tarzda memenin alınmasını sağlanması ve çok erken kozmetik maksatlı yeni memelerin yapılması, risk azaltıcı yöntemdir. Memelerin tamamı alınabilir. Diğer yöntem ise meme başı ve derisi korunarak, içerisindeki meme dokusu çıkartılabilir. Bu işlemlerden sonra meme içi dış materyalle doldurulur, yada vücuttan alınan kas-deri flepleri ile doldurulur. Hasta, ameliyat için yattığı anestezi odasından yeni memesiyle çıkmış oluyor. Bu, psikolojik açıdan da çok olumlu bir gelişmedir."
"Meme kanseri riski, yüzde 70'lere kadar çıktı"
Ailesinde birden fazla kişide, annede, kız kardeşte ya da teyzede meme kanseri varlığının genç kadınlarda tehdit oluşturabileceğini anlatan Utkan, genetik test yapılan ve bunun pozitif olduğu görülen kadınlarda, özellikle 30'lu yaşlardan itibaren meme kanseri riskinin artığını, 45-50'lili yaşlarda ise bu oranın yüzde 70'lere kadar çıktığını kaydetti.
Prof. Dr. Utkan, kadınlarda görülen kanser türlerinin yüzde 25'inin meme kanseri olduğunu belirterek, "Dünyada 40 ve altındaki yaşlarda meme kanseriyle karşılaşma olasılığı yüzde 7 iken, Türkiye'de bu oran yüzde 17 ile yüzde 20 arasındadır" dedi.
Kadınların, tarama testiyle hiçbir problemi olmadığı halde zaman zaman kadının kendi kendini muayene etmesi, yıllık hekim muayenesi ve yaşına uygun görüntüleme yöntemleri çektirmesini istediklerini anlatarak, kendi kendine muayeneyi önemsediklerini söyledi.