Medimagazin logo

10 yıl önce hasta yakını tarafından öldürülen Dr. Ersin Arslan için anma

Gaziantep'te 17 Nisan 2012 tarihinde hasta yakınının saldırısı sonucu hayatını kaybeden doktor Ersin Arslan, meslektaşları tarafından düzenlenen törenlerle anıldı.
Kaynak: DHA
10 yıl önce hasta yakını tarafından öldürülen Dr. Ersin Arslan için anma
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İstanbul Aile Hekimleri Derneği (İSTAHED) öncülüğünde, doktorlar İstanbul Sağlık Müdürlüğü önünde Gaziantep'te öldürülen Doktor Ersin Arslan'ın 10. ölüm yıl dönümünde "Sağlıkta Şiddet Sona Ersin" demek için toplandı. Sağlıkta şiddet yasasının çıkmasını talep eden doktorlar, Doktor Ersin Arslan'ın fotoğrafının önüne karanfil bırakıldı. 

İstanbul Aile Hekimleri Derneği (İSTAHED) Başkanı Dr. Serkan Özbakış, "Yarın hangimiz usulsüz, hukuksuz bir isteğe 'hayır' dediğimiz için zarar göreceğiz bilmiyoruz. Hangimiz yarın sırtımızdan bıçaklanacağız? Hangimizin kafasında kaldırdım taşı kırılacak? Hangimiz kurşunlanarak katledileceğiz? Sağlık çalışanları olarak artık yeter diyoruz. Devlet, sağlık çalışanlarını korumak zorundadır. Bunu ilk olarak yasa ile yapmalıdır. Sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanlar karşısında bir kişiyi değil devleti bulmak durumundadır. Türk Ceza Kanunu'na sağlıkta şiddet yasası eklenmelidir. Sağlıkta şiddet uygulayan kişinin suçu katalog suçuna eklenmelidir, cezası ertelenmemelidir" dedi.

 

 


Hasta yakını tarafından hunharca öldürülen Dr. Ersin Arslan ve sağlıkta şiddet nedeniyle kaybedilen tüm sağlık çalışanları Adana Şehir Hastanesi Başhekimlik önünde düzenlenen törenle anıldı.

Sağlıkta şiddet; doğal bir davranış ve düşünce biçimine dönüşmüştür

Hekim ve sağlık çalışanlarının katıldığı anma töreninde Dr. Ersin Arslan'ın katledilmesinin üzerinden 10 yıl geçtiğini, Türk Tabipleri Birliği (TTB); bu üzücü günü “Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü” ilan ettiğini söyleyen Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş, yaptığı açıklamada “Dr. Ersin Arslan’ı ve son 20 yıl içinde öldürülen diğer 10 meslektaşımızı; mevcut sağlık sisteminin ağır sorunları aramızdan almıştır. Bu sorunları gidermek siyasi iktidarın sorumluluğundadır. Ancak sağlıkta şiddetin azalmasını sağlamak yerine; şiddet sarmalını besleyecek, büyütecek bir tutumda ısrarcı olunmuştur.  Bu tutum sonucunda şiddet yayılmış, olağanlaşmıştır. Sağlıkta şiddet, artık sorun çözme aracı olarak başvurulan doğal bir davranış ve düşünce biçimine dönüşmüştür.” dedi.

‘Beyaz kod’ bildirim sayısı 29.826’ya yükselmiştir

Sağlıkta şiddetin, pandemide büyük özveri ile çalışan, her türlü riskle karşı karşıya gelen, yaşamını kaybeden hekimler ve sağlık çalışanlarına rağmen durmadığının altını çizen Başkan Uzm. Dr. Selahattin Menteş, “Sağlıkta şiddeti gösteren Beyaz Kod bildirim sayısı; 2020’de 11.942 iken; 2021 yılında sağlık kurumlarına başvuru sayılarındaki artışa da paralel şekilde sağlıkta şiddet artmış; Beyaz Kod bildirim sayısı 29.826’ya yükselmiştir. TTB’nin yaptığı anket çalışmasına göre hekimlerin %84’ü meslek hayatlarında en az bir defa fiziksel veya sözel şiddete uğradığını göstermektedir. Sadece Beyaz Kod verileri bile 2021 yılında Türkiye’de, günde ortalama 80’den fazla sağlıkta şiddet vakasının yaşandığını göstermektedir.

TTB, defalarca bu şiddet ortamını düzeltecek, rehabilite edecek öneriler sunarken; siyasi iktidar bunlara kulaklarını tıkayarak yanıt vermiştir. Tıkanmış sağlık sisteminin aynı şekilde devam ettirilmeye çalışılması, sağlıkta şiddetin daha da artmasına zemin hazırlamıştır. İktidarın kolaylıkla hazırlayabileceği etkili bir yasal düzenleme maalesef ısrarla çıkarılmamaktadır.”

Şiddet öngörülebilir ve önlenebilir toplumsal bir sorundur

“Bu şiddet ortamının düzeltilmesi, maddi manevi şiddet oluşturan koşulların tümünün düzeltilmesiyle mümkündür. Son yapılan büyük beyaz eylemler sonrası kaçınılmaz olarak çıkartılan sağlık çalışanlarına şiddetin önlemesi için yasa; bu sorunun sadece hukuki yanını görmüş,  sosyal boyutunu görmezden gelmiştir. Dolayısıyla son yasa, şiddetin önlenmesi için kapsamlı hiçbir adım atmamıştır. TTB olarak hazırladığımız ‘’Sağlıkta Şiddet Yasa Önerisi’’ bir an önce kabul edilerek yasalaşması sağlanmalıdır. TTB olarak bugüne kadar yaptığımız gibi bundan sonra da toplumun sağlık hakkını iyi hekimlik değerleriyle koruyacağız. Bu topraklarda hekimlik yapabilmek şiddetten uzak güvenli çalışma koşulları, emeğimizin karşılığını alabildiğimiz şartlar sağlanmalıdır. Şiddet öngörülebilir ve önlenebilir toplumsal bir sorundur. Bu konuda hekimlerin, kendi yaşam hakları, sağlıklı çalışma yaşamı için seslerini ve güçlerini; her yerde, her koşulda, hep birlikte göstermeye hazır olduklarını bir kere daha belirtmek istiyoruz. Kaybettiğimiz arkadaşlarımızı, 30 yaşında aramızdan ayrılan Dr. Ersin Arslan şahsında saygı ve şükranla anıyoruz.” diye konuştu.

i̇stahed
ersin arslan
doktor
gaziantep
yıldönümü
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir