Medimagazin logo

10 dakikalık beyin taraması demansı erken tespit edebilir

10 dakikalık bir beyin taraması, demans belirtileri ortaya çıkmadan yıllar önce demansın işaretlerini tespit edebilir.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
10 dakikalık beyin taraması demansı erken tespit edebilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Yeni bir çalışma, 10 dakikalık basit bir beyin taramasının, semptomlar belirginleşmeden yıllar önce demans belirtilerini potansiyel olarak belirleyebileceğini öne sürüyor.

The Guardian'ın haberine göre; araştırmacılar “istirahat” halindeki beyin aktivitesini analiz etmek için hızlı bir beyin taraması kullanarak demansı tanıdan yaklaşık on yıl önce %80'e varan bir doğrulukla tahmin etti. 

Bu yaklaşım, beyin fonksiyonlarında gözle görülür semptomlardan önce meydana gelen değişikliklerden yararlanarak erken teşhis için umut verici bir araç sunuyor.

Araştırma bulguları

Araştırmacılar, beynin "varsayılan mod ağı"ndaki (DMN) değişiklikleri tespit etmek için 1.100 Birleşik Krallık Biobank gönüllüsünün fonksiyonel MRI (fMRI) taramalarını kullandı. Gönüllülerden 81'inde demans gelişti. 

Nature Mental Health dergisinde yayınlanan araştırmaya göre ortaya çıkan model, risk altındaki kişileri sadece 10 dakika süren tarama ile teşhisten dokuz yıl öncesine kadar %80 doğrulukla tespit edebildi.

Erken teşhisin önemi

Erken teşhis, demansın ilerlemesini yavaşlatabilecek veya önleyebilecek tedaviler geliştirmek için çok önemli. Ufukta yeni Alzheimer ilaçları görünürken, bu teknoloji erken müdahaleden faydalanabilecek bireylerin belirlenmesinde çok önemli bir rol oynayabilir.

Umut verici olsa da uzmanlar daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu konusunda uyarıyor. Tarama ve teşhis arasındaki zaman aralığı ve daha büyük örneklem boyutlarına duyulan ihtiyaç gibi faktörler de ele alınmalı.

Araştırmacılardan Dr. Sebastian Walsh teknolojinin potansiyelini kabul etmekle birlikte daha kapsamlı doğrulama yapılması çağrısında bulundu.

Dr. Richard Oakley ise, taramayı doğru teşhis için bir atılım olarak görüyor ancak ihtiyacı olan herkes için erişilebilir hale getirmek için NHS yatırımına duyulan ihtiyacın altını çiziyor.

beyin taramasi
demans
Yorum (1)
Devrimci Derviş
bu haberi̇ bi̇r yerlerde gören halkımız artık, beyin filmi çektirip alzheimer olacakmıyım diye kontrol ettirmek istiyorum diye hastanelerde kuyruk oluşturmaya başlar.
3
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir