Medimagazin logo

TEİS: Aile hekimine reçetde yazdırmak ücretli oldu

TEİS: Aile hekimine reçetde yazdırmak ücretli oldu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 29 Şubat 2012 tarihinde Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) değişiklik yaparak, vatandaşlara reçete başına yeni ücretler yüklediğini belirten Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Ecz. Nurten Saydan , artık ücretsiz, parasız, ucuz sağlık ve ilaç hizmeti devrinin kapandığını, paran kadar sağlık ve ilaç hizmeti devri başladığını söyledi.

 

Paran kadar sağlık

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) vatandaşın sağlığını ilgilendiren konulardaki uygulamaları Sadece Resmi Gazete aracılığıyla duyurmasını eleştiren Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz Nurten Saydan yaptığı açıklamasında,  8 Mart tarihinde yürürlüğe girecek düzenlemeye göre; vatandaşlardan daha önce ücret alınmayan aile hekimlerinden bundan sonra 3 TL muayene katkı payı, ayrıca reçetenin nereden yazıldığına bakılmaksızın 3 kutu ilaç için 3 TL , 3 kutudan fazla her ilaç için 1 TL ilave ücret alınacak olduğunu kaydetti. . Saydan, “Artık ücretsiz, parasız, ucuz sağlık ve ilaç hizmeti devri kapanmış, paran kadar sağlık ve ilaç hizmeti devri başlamıştır” dedi.

 

Aile hekimine reçetde yazdırmak ücretli oldu

SGK tarafından Sağlık Uygulama Tebliğinde değişiklikler yapıldığı ancak vatandaşı aydınlatıcı bir açıklamanın yine yapılmadığını söyleyen Nurten Saydan,  SGK’nın yaptığı değişiklikleri Resmi Gazete’de duyurunca vatandaşın haberi olduğunu zannetmek gibi bir yanılgıya düştüğünü ifade etti. Saydan, “Bu durumda ilaçlarını almaya geldiklerinde ilave ücretleri gördüğünde öfkelenen vatandaşlarımıza değişiklikleri anlatmak ve açıklamak yine biz eczane eczacılarına kalmaktadır.

Vatandaşlarımıza duyurmak istiyoruz. 8 Mart'tan itibaren Aile Hekimliklerinden yazdıracağınız reçetelerden, SGK 3 lira istemektedir. Yani Aile hekimlerin de reçete yazdırmak ücretli hale gelmiştir.

Durum 3 lira ile de sınırlı değildir. Eğer reçetenizde üçten fazla ilaç yazdırdıysanız, bu 5 TL ile 12 TL muayene katkı payı verdiğiniz devlet veya özel hastanelerde yazdırdığınız reçetelerinizde dahil, yazdırılan 3 kutu ilaç için 3 TL, 3 kutudan fazla her kutu ilaç için de ek olarak 1 TL  daha reçete katkı payı ödemek zorundasınız” diye konuştu.

 

Bedelini öde ilacını öyle al

Uygulama ile vatandaşların ilacını kendi parasıyla almasının neredeyse daha ucuz hale geldiğini söyleyen Saydan, açıklamasının şöyle sürdürdü;  

“10 gün içinde AYNI branşta, farklı hastaneye gidip muayene olursanız İLAVE OLARAK 5 LİRA daha ödeyeceksiniz. Yeni uygulama ile alınacak bu ilave ücretler, çalışanlar tarafından ceplerinden ödenecek. Emekli vatandaşlarımızın ise maaşlarından kesilecektir.

Zaten 3 liralık ilaç için 5 lira ödemek zorunda kalan, onu da öderken sıkıntı çeken asgari geçim standardının altında olan vatandaşlarımız, 8 Mart gününden itibaren nasıl ilaç alacaklardır?

Kamu fiyatı 3,60 TL ve altında 1293 kalem ilaç bulunduğu göz önüne alınırsa artık vatandaşın reçetesindeki ilacı kendi parasıyla alması neredeyse daha ucuz hale gelmektedir.

Kamuoyunda dile getirildiği gibi artık ücretsiz,parasız, ucuz sağlık ve ilaç hizmeti devri kapanmış, paran kadar sağlık hizmeti al devri başlamıştır

TEİS olarak yeni uygulamanın vatandaşlarımızın ilaç hizmetine erişimini zorlaştıracağını,hatta imkansız hale getireceğini düşünüyoruz.

Vatandaşlarımız bilsinler ki;  8 Mart günü ,eczanelerinize ilaç almaya geldiğinizde çıkan ilave ücretler eczacılarınızdan kaynaklanmamaktır. Bu durum; SGK'nın reçetenin bedelini öde, ilacı öyle al uygulamasının bir parçasıdır.”

tei̇s:
bedelini
öde
ilacını
öyle
al
Yorum (6)
hasan ali
bu sefer sgk yı takdir ettim ilk defa doğru bir iş yapmış sağlık sisteminin böyle devam etmeyeceği belliydi birilerinin bedel ödemesi gerekiyordu inşallah buda kaçak elektriği bize ödetme işine dönmez yeşil kart ların bedelinide bizden tahsil etmezler
0
Cevapla
Sibel Gögen
Aile Hekimleri olarak dört gözle yürürlüğe girmesini bekliyoruz. Aile Hekimi nasılsa bedava diye özel hastane reçetelerini, muayenehane reçetelerini, üniversitede, hastanelerde yazılmış reçeteleri yeniden yazdırma taleplerinden, eczanelerden borç alınan ilaçları bedava diye aile hekimine yazdırma taleplerinden bıktık zira. Aile Hekimliği koruyucu hekimlikten çıkıp, her türlü reçeteyi düzenleme kurumuna dönüştü.
0
Cevapla
drmurat
üzüldüm diyemiyeceğim bu habere,zira gereksiz ilaç önlenir
0
Cevapla
ali aydın
Bu işe üzülen tek sadece teis galiba niye karşı çıkıyor. ilaç beleş sağlık beleş sıra eczaneyede sağlıkta geldi geliyor gelmiş bile. Teis heryerde kominist bize kapitalist ol demekmiyi kastetti bu hastanın ilaca ulaşımını düzenleyecek bir uygulama ama hasta içinde değerli önemli ilaca ulaşabilmesinin yolunu açacağından ve sürdülebilirliği ve suistimalleri çok azaltacığından güzel gelişme. 1 tl 3tl 5 tllik ilaç için 1 hafta içinde 3 defa doktora gelmeyi engeller. Burada yapılması gereken kronik pazarda 20-28 tbleti kaldırıp 30 tb lete geçmekyide SGK unutmamalıdır. Bu durum gerksiz rpt parası ödemyi kaldıracaktır. 3 ilaçtan biri 20ci diğeri 28ci diğeride 30 cu günde diğeride bitiyor.
0
Cevapla
kenan
uygulama doğru olması gerekir ancak bu seferde her reçete 3 kalem olacaktır emin olun nasıl olsa 3 kaleme kadar 3 tl ödeyeceği için hasta onu 3 e tamamlatmak için onuda yaz bunuda yaz 3 olsun diye diretecek onun için 1 tl sabit+ kutu başı 1 tl olsa daha iyi olur yoksa her reçetede 3 kalem ilaç olur kesin
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir