Medimagazin logo

Reçetede e-imza dönemi başlıyor

Sağlık Bakanlığı, 1 Ocak 2016'dan itibaren ilaç yazımında suiistimallerin önüne geçmek için e-imza uygulamasını hayata geçirecek.
Kaynak: SABAH
Reçetede e-imza dönemi başlıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Halen aile hekimlerinin üçte birinin kullandığı e-imza, Ocak 2016'dan itibaren sağlık kurumlarında zorunlu hale geliyor. Böylece Türkiye'deki 150 bin hekim, e-imzayla reçete yazacak. Mevcut uygulamada reçeteler doktorlara verilen şifrelerle düzenleniyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2012'de başlayan uygulamayla sahte reçeteler de dahil 5.7 milyar kutunun üzerinde ilaç yazıldı. Dolandırıcılar tarafından çalınan şifrelerle sadece Bursa'da 8 eczaneden ücretsiz alınan AIDS ilaçlarıyla devlet 50 bin lira zarara uğratıldı.

ŞİFRE ÇALINIYOR
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Başkanı Nurten Saydan, e-reçetelerde güvenlik açığı olduğunu dile getirdi. Saydan, dolandırıcıların e-reçete şifrelerini ele geçirdiğini belirterek, her reçete için doktora ulaşmanın mümkün olmadığını söyledi. Saydan, "Devlet hastaneleri ve özel sağlık kuruluşlarında e-imzaya hiç geçilmedi" diye konuştu. E-Tuğra EBG'nin yöneticilerinden Zeliha Arkcı da, "E-imza ile yazılan reçeteler, izinsiz veya yanlışlıkla değiştirilemeyecek. Uygulama doktor, hasta ve devlete fayda sağlayacak" dedi.

e-imza
reçete
Yorum (5)
BG
e-imzanın güvenliğinin kırılamayacağının yada çalınamayacağının bir garantisini verin önce.
0
Cevapla
bigmücahid2002
Bizim hastanede bazı doktorlar elektronik imza kullanıyor ama şifreyi sekreterlerine veriyorlar. Yani hiçbir anlamı kalmıyor. Ancak yine de şifre çalınıp ilaç yazılırsa doktorun kurtuluşu yok bu sefer
0
Cevapla
Drdrdr
Tuvalete bile giderken usb bellegi almak zorunda kalacagiz. Cunku bu e imza ya sahip olan kisi donunuza kadar sizi soyabilir. Evinizi, arabanizi satip alabilir. Adiniza kredi cekebilir. Yani hayatinizi mahvedebilir. E imzanin sadece muayene ve ilac yaziminda kullanilabilmesi, baska durumlarda gecersiz olmasi lazim...
0
Cevapla
acilciler
sağlık bakanlığı hep kendini düşünüyor.çalışan memnuniyeti diye hiç bir şey yok.sağlık bakanlığı önce doktorların sorunlarına odaklanmalıdır.sağlık bakanlığı gerçek bir doktor düşmanıdır.oy kazanmak için doktorluk mesleği harcanmaktadır.
0
Cevapla
postenflamatuar
Bu e imza güvenliği önemlidir. Hastaneler gibi bilgi işlemleri özel sektöre verilmiş ve bilgi işlem sisteminin otomasyon sisteminin güvenliği şirket sahiplerinin ve teknisyenlerinin ve mühendislerinin tamamen iyi niyetine veya kötü niyetine kalmış. Bilgisayarlar virüs dolu. E imzamızın bilgi işlem marifetiyle kopyalanamayacağının bir garantisi var mı? Bunu denetleyip kefil olacak bir kurum var mı? Peki mesleki örgüt statüsündeki ve yetkisindeki TTB bu soruna niye bizim duyabileceğimiz şekilde müdahil olmuyor? Taksime gidişini, hükümet aleyhtarlığını sağır kulaklar bile duyarken bizim hassas kulaklarımız önemli mesleki problemlere müdahale sesini duyamıyor. TTB üyelerini bu konuda aydınlatsın ve verilecek e-imzaların normal e imza değil sadece reçetelenmede ve diğer tıbbi işlerde geçerli olacak e-imza benzeri özelliklere sahip bir uygulama olması için ilgili birimlerini çalıştırsın.
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir