ANKARA (A.A) - Karekodsuz ürünler, kupür ve barkodu kesilerek 1 Temmuz 2010 tarihine kadar satılabilecek.
Beşeri Tıbbi Ürünler Ambalaj ve Etiketleme Yönetmeliğinde Değişiklik yapılmasına dair yönetmelik, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.
Karekodsuz ürünlerin satışına ilişkin yönetmelik değişikliğinde, karekodun, ilaç ambalajlarında hem izleme hem de geri ödeme amacıyla kullanılacağı belirtilerek, karekod ifadesinin bu Yönetmelik ve bu Yönetmeliğe atıf yapan diğer mevzuatta yer alan 'kupür' ya da 'kupür ve barkod' ifadelerini de karşıladığı belirtildi.
Yönetmelikte, 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren üretilen tüm ürünlere ruhsat/izin sahipleri tarafından karekod konulduğu ifade edilerek, ''Bu tarihten önce karekodsuz üretilerek piyasaya sunulmuş ürünlerin satışına 1 Temmuz 2010 tarihine kadar izin verilir'' denildi.
Piyasada bulunan kupürlü ürünler üzerine, ruhsat/izin sahipleri tarafından etiket veya benzeri bir yöntemle karekod konulabileceği belirtilen yönetmelikte, ''Bu işlem, firmanın kontrolü altında olmak üzere, ürünün bulunduğu yere göre ecza depolarında ve eczanelerde de yapılabilir'' ifadesine yer verildi.
Bunun yanı sıra tıbbi mamalar ve enteral beslenme ürünleri hariç olmak üzere serumlar, radyofarmasötikler, sekiz santigrat dereceden daha soğuk ortamlarda bekletilmesi zorunlu olan soğuk zincir ürünleri ile kişiye özel üretilmiş ilaçların ise 1 Ocak 2012 tarihine kadar karekod uygulamasının kapsamı dışında olduğu duyuruldu.
Bu yönetmelik hükümlerine uymayanlar hakkında, İspençiyari ve Tıbbi Müstahzarlar Kanunu, Kabahatler Kanunu ve fiillerinin niteliğine ve mahiyetine göre Türk Ceza Kanunu hükümlerinin uygulanacağı ifade edildi.
-''SÜRE UZATILMALI''-
Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Özgür Özel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, karekod uygulamasının, 1 Ocak 2010 tarihinde başladığını ve bu tarihten önce üretilmiş ürünlerinin geçiş süresinin bir yıl olarak belirlendiğini anımsattı.
Daha sonra çıkarılan bir genelgeyle sürenin 1 Haziran 2010 tarihine çekildiğini anlatan Özel, ''Danıştay, genelgenin yönetmeliğe aykırı olamayacağı gerekçesiyle genelgenin yürütmesini durdurmuştu. Ekonomi Koordinasyon Kurulu, 30 Mayıs gecesi toplanarak, karekodsuz ürünler için bir aylık ek süre tanıdığını belirtmişti'' dedi.
Buna uygun olarak, bugünkü Resmi Gazete'de yapılan yönetmelik değişikliğiyle karekodsuz ürünlerin satılma süresinin bu kez yönetmelikle 1 Temmuz 2010'a çekildiğini ifade eden Özel, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda alınan bir aylık uzatma kararının yeterli olmadığını düşündüklerini söyledi.
Yönetmelik değişmeden önce 1 Ocak 2011'e kadar tanınan sürenin makul olduğunu ifade eden Özel, ''Bunun sıkıntıları ortadan kaldıracak bir süre olabileceğini değerlendiriyorduk. Genelge iptal edildi, ancak bu kaz yönetmelik değişikliğiyle süre yine 1 Temmuz olarak belirlendi'' dedi.
Özel, eczanelerdeki ürünlerin yüzde 45'inin karekodsuz olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
''Bu Haziran ayı sonuna kadar da tükenecek gibi de görünmüyor. Temmuzda yine 1 Haziranda yaşanması beklenen kaos yaşanabilir. Bunun olmaması için ilaç firmaları tarafından karkodsuz ürünlerin Haziran ayı içinde karekodlu hale getirilmesi lazım. Ama 1 Hazirandan bugüne kadar ciddi bir gayret görmedik.
Bu açıdan sürenin yeterli olmadığını ve uzatılması gerektiğini düşünüyoruz. Yapılan yönetmelik değişikliğinin eczane gerçekleriyle bağdaşmadığına inanıyoruz.''