ANKARA-Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, İTS'de daha kaliteli hizmet sunumu için çalışma yaptı ve yeni programlar geliştirilmesi için ihaleye çıktı. Buna göre, 10 Ekim 2012 tarihinde gerçekleştirilen "İlaç Takip Sistemi (İTS) Yazılım Temini ve Bakım-Destek Hizmet Alımı" ihalesi kapsamında geliştirilen yeni İTS yazılımların devreye alınacağı ve sistemin veri tabanının Sağlık Bakanlığının Ankara lokasyonunda bulunan yeni veri merkezinden hizmet vereceği belirtildi.
Bu amaçla 24 Haziran Pazartesi saat 20.00 ile 29 Haziran Cumartesi saat 24.00 arasında mevcut çalışan sistemler kapatılacak ve tüm veriler yeni veri sistemine aktarılacak.
-"Hastaneler, kesinti süresince yapacakları mal alım ve mal iade işlemlerini önceden öngörmeli"
İTS'nin tüm paydaşları ile hastaların bu kesinti esnasında zarar görmemeleri ve etkilenmemeleri için, üretici/ithalatçı firmalar, ecza depolarının kesinti boyunca herhangi bir şekilde İTS bildirimi yapamayacakları nedeniyle kesinti süresi içerisinde yapacakları işlemleri önceden öngörüp, kesinti başlamadan İTS bildirimlerini yapmaları gerekiyor.
Eczanelerin, kesinti boyunca herhangi bir şekilde İTS bildirimi yapamayacakları için kesinti süresi içerisinde yapacakları mal alım ve mal iade işlemlerini önceden öngörüp, kesinti başlamadan İTS bildirimlerini yapmaları önem taşıyor.
Satış işlemi için, SGK'ya yapılan satışlarda Medula Eczane uygulamasının İTS Karekod İşlemleri menüsünden sisteme karekodlarını bildirmeleri ve İTS işlemlerini kesinti bittikten sonra yapmaları gerekiyor. Dolayısıyla kesinti sonrası İTS bildirim işlemlerinde sıkıntı yaşanmaması için daha önceden mal alım bildirimi yapmış oldukları ürünleri satmaları önem taşıyor.
SGK dışındaki geri ödeme kurumlarının da kesinti süresince bildirim yapamayacaklarından, karekodları muhafaza etmeleri ve sistem açılınca yapamadıkları bildirimleri yapmaları talep ediliyor.
Hastanelerin de kesinti boyunca herhangi bir şekilde İTS bildirimi yapamayacaklarından, kesinti süresi içerisinde yapacakları mal alım ve mal iade işlemlerini önceden öngörüp, kesinti başlamadan İTS bildirimlerini yapmaları isteniyor. Sarf bildirimleri için karekodları muhafaza etmeleri ve sistem açılınca yapamadıkları bildirimleri yapmaları gerekiyor.
-İTS, ne getiriyor?
Kısa adı İTS olan İlaç Takip Sistemi, Türkiye'de ilaçların her bir biriminin izlenmesi için kurulan bir alt yapıyı tanımlıyor. İTS, literatürde "Takip ve İzleme" olarak tanımlanan yapının, ilaç sektörüne uygulanmış halini temsil ediyor. Karekod kullanımı ile ilaç birimleri tekil hale getiriliyor, birimlerin geçtiği her noktadan yapılan bildirimler ile elde edilen hareket bilgisi kullanılarak ilaç birimlerinin takibi ve bu bilgilerin oluşturduğu şecere kayıtları kullanılarak ilaç birimlerinin izlenebilirliği sağlanıyor.
İTS, hastaların ilaca güvenle erişiminin sağlanması için her ilacın konumunu takip etmek prensibine dayanıyor. Bu nedenle piyasadaki tüm ilaçlar üretimden tüketime tüm aşamalarda bildirimlerle izleniyor. Bu şekilde sahte, kaçak ve her türlü yasadışı ilaç satışı engellenebiliyor. Stok durumları izlenebildiğinden ilaçlar gerektiğinde kolaylıkla piyasadan toplanabiliyor.
Türkiye'de geliştirilen ve Sağlık Bakanlığınca 2010 yılı Ocak ayından itibaren uygulanan İTS'nin uluslararası düzeyde uygulanması ve dünya standardının Türkiye tarafından belirlenmesi hedefleniyor.