Medimagazin logo

İlaç kullanımında sınıfta kaldık

Türk Eczacılar Birliği ve SGK, kamu iskonto bedelinde 1 Şubat'a kadar anlaşma sağlayamazsa, eczane raflarında ilaç bulmak yine zorlaşacak. Uzmanlar, bu sorunun temelinde, akılcı ilaç tüketiminin bulunmaması ve Türk insanının sağlık hizmetlerine dönük talebinin sağlık harcamalarını kontrolden çıkarmasının yattığını belirtiyor
Kaynak: YENİŞAFAK
İlaç kullanımında sınıfta kaldık
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

SGK, ilaç üreticileri ve eczacılar arasında yeniden gündeme gelen ilaç ödemeleri sorunun temelinde akılcı ilaç tüketiminin bulunmaması ve Türk insanın sağlık hizmetlerine dönük talebinin sağlık harcamalarını kontrolden çıkarmasının yattığına işaret ediliyor. Türk Eczacılar Birliği (TEB) ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasında, kamu ıskonto bedeline bağlı olarak yeni protokolde anlaşma sağlanamazsa, eczane raflarında ilaç bulmak yine zorlaşacak. İki kurum arasında yapılan üç yıllık protokol, 1 Şubat'ta son buluyor. 24 bin eczacıyı temsil eden TEB, ilaçtaki kamu ıskonto bedelinin SGK ile ilaç üreticisi firmalar arasında çözülerek kendilerine yansıtılmamasını talep ediyor. İlaçtaki devlet-üretici firma-eczacı arasındaki ıskonto kavgası, ilaç sıkıntısına yol açmıştı.

1.5 MİLYON DOLAR ÇÖPE

Devletin ilaç kamu ıskonto bedelini yüksek bularak itiraz eden üretici firmalar, ilaçları eski ıskonto bedelleriyle eczacılara satmış, bu yüzden ıskonto farkları eczacının cebinden çıkmıştı. Zarar eden eczacılar yeni ilaç alamayınca da Kısa bir süre içinde eczane rafları boşalmıştı. Sağlık Ekonomisti Doç. Dr. Simten Malhan, Türkiye'nin gelecek 20 yılında ulusal hastalık yükünün maliyetini belirlemek amacıyla 2001 yılında başlatılan ve 2005 yılında tamamlanan ve 1,5 milyon dolara mal olan Ulusal Hastalık Yükü ve Maliyet Etkililik Projesi'nin sonuçlarının dikkate alınmadığını söyledi. Projenin ölümcül olmayan ancak maluliyet bırakan hastalıkları ortaya koyarak, gelecek 20 yıl için sağlık politikalarının yapılandırılmasına önemli ışık tutacak veriler sağladığını dile getiren Doç. Malhan, çalışmanın sonucunda Türkiye'nin maruz kaldığı pek çok hastalığın aslında çok düşük maliyetlerle önlenebileceği ortaya koyduğunu söyledi.


Tüketim çılgınlığı büyüyor

Sağlık harcamalarının kontrolden çıkmasının ana nedeninin Türk insanının sağlık hizmetlerine dönük aşırı talebinden kaynaklandığını belirten Doç. Malhan, bir diğer nedenin ise akılcı ilaç tüketiminin olmaması olduğunu söyledi. Yaptıkları bir araştırmada insanların evlerinde yarım kalmış ve kullanım süresi geçmiş ağrı kesici ve antibiyotik ilaçlar bulundurduğunu tespit ettiklerini belirtti. Doç. Malhan, "Bu durum ilaçlarını tam kullanmayan bu kişilerin sağlık hizmetini tam anlamıyla alamadıklarını gösteriyor. İlacın süresi 2-3 yıldır geçmiş halen elinde bulunduruyor. İhtiyacı olduğunda kullanmayı düşünüyor" diye konuştu.


 

i̇laç
kullanımında
sınıfta
kaldık
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir