Medimagazin logo

Hekim uygun derse ilaçta ödeme yapılacak

İlk defa alınacak raporlu veya raporsuz ilaçlarda sadece 1 aylık ödeme yapılması yönünde düzenlemeye gidildi. Doktor bir ayın sonunda uygun görürse SGK ilacın parasını ödemeye devam edecek
Hekim uygun derse ilaçta ödeme yapılacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar, ilk defa alınacak raporlu veya raporsuz ilaçlarda sadece 1 aylık ödeme yapılması yönünde düzenleme yapıldığını belirterek, ''Hekim bir ayın sonunda, 'Bu ilaç bu hastaya uygundur, doğrudur' dediğinde yine biz 3 aylık dönemler halinde ilacını karşılamaya devam edeceğiz'' dedi.

Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) geçen ay değişiklik yapıldığını belirten Acar, ''Hasta, ilk seferinde ilacı sınırlı miktarda almalıdır. Bunun iki nedeni var. Birincisi; ilaçların bazı yan etkileri ortaya çıkabiliyor ve hasta ilaca devam edemiyor. Bu nedenle hasta birkaç gün ilacı kullanıyor, yan etkileri ortaya çıkınca hekime gidip ilacının değişmesini talep edebiliyor. Böylece ilacın geri kalanı çöpe gidiyor. İkinci neden; hasta ilacı aldığı zaman tedavi yanıtını gözlemlemek için belli bir süre kullanım ihtiyacı var. İlaçtan fayda görüp görmediği anlaşılabilsin. Kişiye uygun bir ilaç mı, etki sağlar mı, hangi dozda kullanılmalıdır, gibi sorulara yanıt bulmak için ilacın belli bir süre kullanılması gerekiyor'' diye konuştu.

Hekimlerin hastayı yeniden hastaneye kadar yormamak için ilk defa rapor düzenlediklerinde 3 reçete yazabildiğini anlatan Acar, ''Ancak hastanın, ilaca devam edemediği durumda kullanılmayan ilaç zayi oluyor, aslında milli servet zayi oluyor'' ifadesini kullandı.

Tüm bu nedenlerden ve kendilerine ulaşan geri bildirimlerden dolayı böyle bir uygulama ihtiyacının ortaya çıktığına işaret eden Acar, hatta uygulamadan dolayı bazı eczacıların kendilerine teşekkür ettiğini de söyleyerek şöyle konuştu:

"AMAÇ; KAMU KAYNAKLARINI DOĞRU KULLANMAK"

''Biz hastamızın 3 aylık tedavi almasını engellemiyoruz. Sadece diyoruz ki bir ürüne ilk başladığında yan etki, etkinlik ve hastanın tedaviye uyumu açısından bir geçiş dönemi olmalıdır. Bu süreye yetecek ilacı vermeliyiz ama hekim bir ayın sonunda, 'Bu ilaç bu hastaya uygundur, doğrudur' dediğinde yine biz 3 aylık dönemler halinde ilacını karşılamaya devam edeceğiz.''

Uygulamanın hastayı ya da eczacıyı mağdur etmeyeceğini vurgulayan Acar, ''Hastalarımızın tedaviye erişimini engellememiz gibi bir niyetimiz de yok. Kamu kaynakları, ülke insanımızın değerleridir. Bunu harcarken daha doğru, hastaya daha uygun yöntemler öngördüğümüz için böyle bir düzenlemeye gittik'' dedi.

Hastanın ilaç kullanmasını değil, tedavi olmasını amaçladıklarını anlatan Acar, eczacıların uygulamaya ilişkin öneri ve eleştirilerine de açık olduklarını kaydetti.

hekim
uygun
derse
ilaçta
ödeme
yapılacak
Yorum (6)
sena k.
uygulama bu şekilde mantıklı görünse de bazı absürt noktaları da var. örneğin hastanın devamlı kullandığı ilacın dozu değiştirildiğinde de sanki ilacı yeni kullanmaya başlamış muamelesi yapılıyor ve 1 aylık ödeniyor.bu durumda hekimlerin insülin dozlarında sık sık yaptıkları ünite değişimleri nedeniyle hemen her seferinde 1 aylık insülin vermemiz gerekecek.başka bir absürtlük de benexol b12 tb günde 1 dozla yazıldığında içinde 50 adet olduğundan eşdeğerinde 30 tabletlik diğer firma ilaçlarından örneğin 'apikobal 30 tb' vermemiz gerekiyormuş..işte bu çok saçmaa..belki hasta benexol almak istiyor..
0
Cevapla
burak güler
ARKADAŞLAR! şu sıralar asetilsistein içerikli mukolitikler neden rapor kapsamına alındı normal reçeteyle verilmiyor. BİLEN VAR MI? İlaç firmasından gelen mümessillerinize bir sorun. değişik bir sebep olabilir. sorun cidden
0
Cevapla
sena k.
dr.burak bey sorunuzu yanıtlamaya çalışayım. şu anda raporsuz ödenen efervesan tablet formundaki tek müstahzar Adeka firmasının 'ACT 600 trom 10 eff. tablet' ilacıdır. sgk uzmanları yapılan sut değişikliğini şöyle savundular: tedavide kullanılması gereken asetilsisteinin 600mg ve altında olmasının yeterli olacağı daha yüksek dozların gereksiz olduğu, bunun üzerindeki mg ların yalnızca koah gibi kronik hastalıklarda ve rapor kapsamında ödeneceği açıklamasıdır.
0
Cevapla
mesut
hocam asetilsistein mukolitiklerdeki düzenlemenin tek sebebi sirkülasyonu fazla olması amaç asetilsistein kullanımını azaltmak ve devletin asetilsisteine ödediği para miktarını düşürmek, hastaların kullandıklarında gördükleri faydalar ve hekimin ilacın mg'ını seçme hakkı sgk için önemli deil...!!!!
0
Cevapla
düşünen süpürge
ilaç karnesi ile ekmek karnesini karıştıran;hasta olmasa da ilaç almayarak hakkının yandığını sanan bu halk için bunun neresi fazla? 7 yıldır kapıdan raporunu uzatarak yenileten ve bunu doğal bir uygulama sanan insanlar var. o kadar eminler ki gelin muayene edelim deyince siz ilacımı verin de raporumu yazın da gibi ısrarları oluyor. bu hastaların arasında başka hasta ile raporu karışıp yıllarca aynı hatayı sürdüren hasta bile gördüm ben. inşallah kapıdan rapor yeniletme dönemi biter; hatta bunu yapanlar da cezalandırılır. İnsülin için sorun olabilir ama genel olarak iyi bir uygulama; üzerinde değişiklikler yapılabilir.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir