ADANA - Adana Eczacı Odası Başkanı Ersun Özkan, reçeteye tabi olmayan ilaçlarla ilgili olarak artık reklam yapılabileceğini, ancak Türkiye'nin mevcut eğitim düzeyininse reklama olanak tanımayacağını savundu. Özkan, Türkiye'de koruyucu hekimliğin tam anlamıyla uygulanması halindeyse, hastalıkların tedavisinde ilaç kullanımının da azalacağını iddia etti.
Bugün gelinen noktada eczacıların, sadece raftan ilaç alıp vatandaşa sunan bir 'aracı' gibi görüldüğüne dikkat çeken Özkan, topluma yeniden 'eczacılık bilinci'nin kazandırılabilmesi adına belirli kriterlerin getirilmesi gerektiğini vurguladı. Bu kapsamda da eczacıların kendisini halka anlatması gerektiğinin altını çizen Özkan, "Üniversite okuduk, bilimsel çalışmalar yaptık. Ama eczacı maalesef sadece ilacı raftan indirip vatandaşa veren ve para alan biri olarak görülüyor. Bu tamamen yanlış bir algı.
Emeğimiz ve eğitimimizin kullanılmasına fırsat verilmeli. Eczacıların vatandaşa danışmanlık hizmeti vermesine olanak sağlanmalı. Eczacının vatandaş nezdinde kaybettiği saygınlığını tekrar kazandırmak çaba sarf edeceğiz" dedi.
"İLAÇ FİYATLARI DÜŞMELİ AMA, STOK İLAÇLARA DA ÇÖZÜM BULUNMALI"
Eczacıların gündelik ve uzun vadeli sorunları olduğunu, bugün sağlık sisteminde uygulanan 'provizyon sistemi'nin ise sağlıklı işlemediğini, tüm bunların yanında Sosyal Güvenlik Kurumu'nca (SGK) tarafından yapılan kesintilerinse ayrı bir sorun olarak öne çıktığını anlatan Özkan, Adana'da günlük yerel bazda yayın hayatını sürdüren Yeni Adana Gazetesi'nde yer alan demecinde; eczacıların sırtındaki yüklerin hafifletilmesi çağrısında bulundu. Eczacılığın; fazla para kazanmak için kavga eden bir meslek grubu olmadığını belirten Özkan, her zaman ilaç fiyatlarının düşmesinden yana tavır sergileyerek, bu konuda çaba sarf ettiklerini, ancak her fiyat düşüşündeyse eczacıların stok ilaçlarına çözüm bulunması, bu konuda yasal düzenleme yapılması gerektiğini savunduklarını ifade etti.
"KORUYUCU HEKİMLİK TAM UYGULANIRSA İLAÇ KULLANIMI DÜŞER"
Yapılan son düzenlemelerle birlikte bazı ilaçlar için belirli kriterlere göre 'reklam hakkı' tanındığını hatırlatan Ersun Özkan, söz konusu ilaçların aynı zamanda da reçeteye tabi olmayan ilaçlar olduğunun altını çizdi. Özkan, "Belki reklam yapmak eczacı açısından yeni bir kazanç kapısı, ancak biz işin kazanç kısmında değiliz. Reklamın ilacı öldüreceğini göz önüne alarak hareket ediyoruz. Ülkemizin eğitim düzeyinin ilaçta reklama olanak tanımayacağını düşünüyoruz. Bir de ilacın marketlerde satıldığını
düşünürseniz büsbütün bir sıkıntı doğacaktır. Türkiye'de 'koruyucu hekimlik' yeterince uygulanmadığı için vatandaşımız fazla ilaç kullanıyor. Vatandaşa ilacı yazan eczacılar değil. Koruyucu hekimlik tam olarak uygulanırsa; ülkemizde ilaç kullanımı da azalır" dedi.
"ECZANELERDE ARTIK BİTKİSEL İLAÇLAR DA SATILABİLECEK"
Türkiye'de satışa sunulan bitkisel ilaçlarla ilgili olarak yeni bir yasanın yürürlüğe girdiğine işaret eden Özkan, 'Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünler Yönetmeliği'nin de Resmi Gazete'de yayımlanarak uygulamaya konulduğu bilgisini verdi. Özkan, yönetmelikle birlikte insan sağlığını koruyucu ve tedavi edici etkileri olan, geleneksel bitkisel tıbbi ürünlerin endüstriyel olarak üretilmesi veya ithal edilmesi ile ilgili başvuruların, artık Sağlık Bakanlığı'na yapılmasını öngördüğünü anlattı. Özkan, bu
ilaçların da ilgili bakanlık tarafından ruhsatlandırılacağı gibi yönetmeliğe uygun olarak ruhsat almış olan ürünlerin de sadece eczanelerde satılabileceği söyledi.
"ECZACI İSTİHDAMI NOKTASINDA 'YATAK SINIRLAMASI' KALDIRILDI"
Resmi Gazete'de yayımlanarak, uygulamaya konulan, 'Özel Hastaneler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' ile ilgili olarak açıklamalarda da bulunan Öztürk, "Önceki yönetmelikle özel hastanelerde ancak 49 yataktan sonra eczacı istihdamını zorunlu kılan, pek çok özel hastane tarafından eczacı ve Sağlık Bakanlığı yetkilileri ile uzun süredir yapılan sözlü görüşmeler ve yazılı başvurularla konu hakkındaki şikayetlerimiz iletilmekteydi. Yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle eczacı istihdamı için yatak sınırlaması kaldırıldı. Tüm özel hastanelerde açılmış ve açılacak olan eczanelerin, en az bir eczacının mesul müdürlüğünde işletilmesi hükme bağlandı. Bu da eczacıların istihdamı açısından önemli bir gelişme" dedi.