Medimagazin logo

Eczanelerde 'önce ilaç al sonra reçete getir' dönemi kapanıyor

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)'nun denetimleri artırması eczanelerde 'önce ilaç sonra reçete' dönemini bitiriyor. Bu konuda bir sıkıntı yaşanmasını istemeyen meslek odaları, eczane ve sağlık kuruluşlarında afişlerle duyuru yapacak.
Eczanelerde 'önce ilaç al sonra reçete getir' dönemi kapanıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)'nun denetimleri artırması eczanelerde 'önce ilaç sonra reçete' dönemini bitiriyor. Bu konuda bir sıkıntı yaşanmasını istemeyen meslek odaları, eczane ve sağlık kuruluşlarında afişlerle duyuru yapacak.

Broşürlerde, 'önce eczaneden ilaç alıp sonra reçete götürmeyin' uyarısı yapılacak.

Konya Eczacı Odası, eczacıları uyararak 29 Şubat 2008'e kadar bu şekildeki alacaklarını tahsil etmesini istedi. Adana Eczacı Odası da önümüzdeki günlerde üyeleri aracılığı ile, 'İlacı doktorunuza yazdırın' çağrısı yapacak. Eczanelere bu konuda belli bir süre tanıyan odalar, uyarıları dikkate almayan eczanelere çeşitli cezalar verecek. Uygulama yıl içinde 22 bin eczanenin bulunduğu Türkiye'nin tamamına yayılacak. Konuyu değerlendiren Tüm Eczacı İşverenleri Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Soydan da, hekime ulaşmanın kolaylaştığına dikkat çekerek, ''Eskiden durumu acil olan hastaya 'ilaç veremiyorum' diyemiyorduk. Mecbur veriyorduk. Fakat şimdi her köşede bir sağlık ocağı bulunuyor. Hastalar oradan çok rahat doktora başvurup ilaçlarını yazdırabilir. Sonra ilaçlarını alabilirler." diyor.

Konya Eczacılar Odası Başkanı Harun Kızılay, önce ilaç alıp sonra reçete yazdırmanın bir alışkanlık haline geldiğini ve bütün Türkiye'de yaygın olduğunu ifade etti. Kızılay, "Vatandaş tanıdığı eczaneden herhangi bir doktorun tavsiyesi olmadan ilaç alıyor. Sonra da gidip, doktordan bu ilaçları karnesine yazmasını istiyor. Bu durum hem eczaneyi zor durumda bırakıyor hem de doktorun asli vazifesi dışında çalışmasına neden oluyor." diyerek artık bu uygulamadan vazgeçilmesini istedi.

Bu yıl uygulamaya geçecek Sağlık Bakanlığı İlaç Takip Sistemi de önce ilaç sonra reçete uygulamasını bitirecek. Sistemde kupür yerine ilaçların kimlik numaraları kullanılacak. Bu da kupürlerin saklanıp, daha sonra reçete gelince işleme alınmasını imkânsız hale getirecek.

Önce ilaç sonra reçete olarak tarif edilen uygulamada hasta eczaneden istediği ilacı alıyor. Eczacı, ilacın kupürlerini keserek saklıyor. Vatandaş daha sonra hekime giderek ilaçları sağlık karnesine yazdırıyor. Karnesini eczaneye getirerek ilaçları işletiyor. Genellikle tanıdık eczacılara yaptırılan bu tür reçeteler zaman zaman suistimallere sebep oluyor.


Borçlarımızı ödeyemiyoruz

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) tarafından bin eczacıyla yapılan ankete göre eczacılar para kazanamıyor. SSK'nın serbest eczanelere açılmasının mesleğe olan etkilerinin araştırıldığı ankete göre, eczacıların sadece yüzde 10'u bundan kazançlı çıktığını söyledi. Eczacıların yüzde 56'sı "Borçlarımı ödeyemiyorum" derken, "Ne kâr ne zarar ettim" diyenlerin oranı yüzde 20, az miktarda kazançlı çıktığını belirtenler ise yüzde 13 oldu. TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, eczacıların iş yükünün artmasna rağmen kazançlarının azaldığını söyledi.

Çağlar Avcı, İstanbul
Zaman

eczanelerde
'önce
ilaç
al
sonra
reçete
getir'
dönemi
kapanıyor
Yorum (1)
hilal gül ceyhan
hahahah çok komik
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir