Medimagazin logo

Eczanelerde doktor imzalı boş reçete skandalı

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun denetimlerinde bazı eczanelerde doktor imzalarının bulunduğu boş reçeteler ele geçirildi.
Eczanelerde doktor imzalı boş reçete skandalı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Bu eczanelerin boş reçeteleri doldurarak SGK’ya fatura ettikleri, böylece ‘hayali hasta ve ilaçla’ devletten para aldıkları öne sürülüyor. Kurum, söz konusu suiistimali önlemek için e-reçete uygulamasının yürürlük tarihini 1 Temmuz 2012’ye çekti. Sağlık Bakanlığı ve hastanelere e-reçete çalışmalarını hızlandırın mektubu gönderen Kurum, bu tarihten itibaren elektronik ortama kayıtlı olmayan hekimlerin reçetelerini kabul etmeyecek.

Sağlık harcamalarının 35 milyar lirayı aşmasından en büyük paya sahip ilaç giderlerini dizginlemek için yeni düzenlemeler gelmeye devam ediyor. 16 milyar liralık ilaç bütçesinin her yıl aşılması üzerine Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda alınan bir dizi tedbire elektronik reçetenin hızlandırılması kararı da eklendi. Söz konusu kararda müfettiş ve sosyal güvenlik kontrol memurlarının ‘sahte doktor kaşeli reçeteleri yakalamasının etkisi oldu. Sağlık karnelerinin kalkmasıyla hekimlerin isminin yer aldığı kağıt reçetelere, hastaneye hiç gitmeyen vatandaşların ismine ilaçlar yazıldığı belirlendi. Bu konuda yapılan yolsuzluğunun boyutunu SGK’dan üst düzey bir yetkili, “Eczanelerde doktorun adı kaşe ve imzası var içi boş reçeteler bulunuyor. İçini eczacı dolduruyor. Hastane hekim eczacı hatta bazen vatandaş anlaşıp sahte reçete hazırlanıyor.” diyerek ortaya koydu.

YILDA 340 MİLYON REÇETE YAZILIYOR

Yılda 340 milyon reçetenin yazıldığını ifade eden aynı yetkilinin verdiği bilgiye göre burada yaşanan yolsuzluğun önlenmesi için e-reçete hayati önem taşıyor. Bu sayede hekimlerin yazdığı reçeteler ilaçlar daha iyi şekilde takip edilecek. Kağıt reçetenin yerini hastane ve MEDULA’nın ürettiği numara alacak. Sağlık Bakanlığı Doktor Bilgi Bankası ile eşleştirilen bu sistemde numara hastanın vatandaşlık numarasıyla eşleştirilerek onun üzerinden takip yapılacak. Kişi hastaneye gitmediği halde reçete düzenlenemeyecek. e-reçete yazabilecek hekimlerin sisteme kaydı gerekecek. Şu ana kadar 120 bin hekim sistemde kayıtlı bulunuyor. Kaydı olmayanların ilaçlarını devlet ödemeyecek.

100 TIR DOLUSU KAĞIT REÇETE

Kağıt ortamında giren reçetelerin tarih olması memurları da rahatlatacak. Her yıl yüzlerce TIR dolusu kağıt reçetenin arşivlenmesi gibi bir iş yükündün kurtulacak. Kurum’da arşiv parası ödemekten kurtulacak. Kağıt reçeteye son veren uygulama çerçevesinde özel hastanelerde şu an testler uygulanırken, e-reçeteyle eczacıların tahsilat işini kolaylaştıracak. Bu sayede reçete bedellerinin ödenmesindeki gecikmelerin sona ermesi bekleniyor.

eczanelerde
doktor
imzalı
boş
reçete
skandalı
Yorum (9)
se
Merak etmeyin esas hırsızlık elektronik ortamda olacak, ruhumuz bile duymayacak. Prensip: ıslak imzasız reçete yazmayın.
0
Cevapla
Frankie Bellevan
aslında boş reçeteler doldurulması amacıyla eczanelere değilde hekim tarafından vatandaşlara düzenli olarak dağıtılmalı.vatandaş kafasına göre,gönlü hangi ilacı çekiyorsa eczaneye gidip sorununu halletmeli.çünki mevcut durumun bundan farkı yok.hekim vatandaşın talebini yerine getirmediğinde başına gelenleri biliyoruz.ne gereği var,su böreği varken.yalnız muhtemelen daha sonra hekime yedirilecek kol böreğini bu işin içine karıştırmayın.
0
Cevapla
hasan ekim
Esas sorun elektronik ortamda oluşacak, birçok hayali reçeteler yazılacak. Hatta hekimin haberi bile olmadan reeçeteler düzülecek. Bunu önlemek için evet elektronik ortamda reçete yzaılsın ama mutlaka imzalı çıktısı da istensin. Islak imzalı çıktısı olmazsa ilaçlar verilmesin. Misal verirsek e-reçete nedneiyle hekim olmayan birinin yazdığı reçeteyle hasta öldü, sorumlu bile bulunamaz, kapak hekimin başına patlatılmak istense de ıslak imza olmadığı için hekime de yasal birşey yapılamaz.Şifrelerin kırılmasından kolay birşey var mı? Hem elektronik ortamda hem de ıslak imzayla yazılan gerçek reçeteler nedeniyle SGK zarar etmez. Bu nedenle artık SGK özel hekimlerin reçetelerini de ödesin.
0
Cevapla
cannabis sativa
Otokopili reçeteleri kaldırıp adi kağıdı reçete saydıkları gün söyledik, sahtekarın ekmeğine yağ sürmektir bu diye.Ama dinleyen kim. Şimdi geldiğimiz noktada herkesi sahtekar yerine koyuyor bu ahlaksızlar.Beter olsunlar...
0
Cevapla
isa çevrük
Sayın Hasan Ekim sanırım Çok poliklinik reçetesi yazmıyorsunuz . Her gün 60-80 hasta bakan bir dr olarak e reçetenin hiç kolay olmayacağı kanısındayım. Elle 20 saniye süren reçete yazma bilgisayarda 2-3 dk sürüyor.Üstelik ilerde medulaya da gönderilecek e reçeteler. Yani sadece 3 saati reçete yazmaya ayırmak gerekiyor.30 hasta bakalım ozaman hay hay.
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir