Medimagazin logo

"Eczane sayısı nüfusa göre sınırlandırılmalı"

Aydın Eczacı Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Kozalı, Türkiye genelinde eczane sayısında bir dengesizlik olduğuna işaret ederek, ilgili kanunda yapılacak değişiklikle eczane sayılarına, illerin nüfusuna göre sınırlama getirilmesi önerisinde bulundu.
"Eczane sayısı nüfusa göre sınırlandırılmalı"
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Kozalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aydın merkezde, eczane sayısının çok ötesinde olduğunu belirterek, 6197 Sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun'da değişiklikler yapılması gerektiğini savundu.

Kanun değişikliğinin sürekli tartışıldığını, ancak bunun bir türlü hayata geçirilemediğini ifade eden Kozalı, yasa değişikliği ile getirilmesini istedikleri düzenlemelerden birisinin de "nüfusa göre eczane sayısında sınırlamaya gidilmesi" olduğunu kaydetti.

Kozalı, eczane sayısına göre Türkiye genelinde bir dengesizlik olduğunu ve ülkenin batı kesiminde hayat standartları daha yüksek olduğu için eczacıların bu bölgedeki yerlerde yoğunlaştığına işaret ederek, "Kanun değişikliği yapılarak, nüfusa oranla eczane sayısına sınırlama getirilmeli. Örneğin Aydın'da 422 eczane bulunuyor ve nüfusa göre 2 bin 350 kişiye bir eczane düşüyor. Eğer kanunla nüfusa göre sınırlama getirilirse, belki de Aydın merkeze 20 sene eczane açılmasına gerek olmayacak" dedi.

-Mezunların istihdamı-

Salih Kozalı, çok sayıda eczane açılmasında önemli bir etkenin de 2002'de 7 olan eczacılık fakültesi sayısının, gelinen noktada 23'e çıkması ve bu fakültelerin her sene 2 bine yakın mezun vermesi olduğuna dikkati çekti.

Eczacılık Fakültesi mezunlarının, sağlık kuruluşlarında yeterince istihdam imkanı yaratılmamasından dolayı şartlarını zorlayıp eczane açma yoluna gitmek zorunda kaldığını anlatan Kozalı, yeni mezunlar sağlık kuruluşları, ilaç sanayi gibi alanlarda daha fazla istihdam imkanı sağlanması gerektiğini söyledi.

Kozalı, bu noktada "klinik eczacılığın" yaygınlaştırılması önerisine bulunarak, şunları söyledi:

"Hastanelerde klinik eczacılık çok önemli. Bu ayrı bir branş dalıdır. Klinik eczacı, doktorla beraber viziteye çıkar ve doktoru ilaç kullanımı konusunda yönlendirir. Türkiye'de hastanelere verilen eczacı sayısı yetersiz. 50 yatağa en az bir eczacı düşmesi lazım. Ayrıca, Sosyal Güvenlik Kurumu'nda, kamuda diğer yerlerde eczacılık fakültesi mezunlarına iş imkanı sağlanmalı."

"eczane
sayısı
nüfusa
göre
sınırlandırılmalı"
Yorum (38)
dr-aile hekimi
Burada istenen şey taksilerde ve dolmuşlarda gördüğümüz plaka tahdidi mi? Geçenlerde eczane odası başkanını televizyonda izledim. Yeni eczacılar eczane açmasın. Laboratuarda ilaç üretsin diyor. Yani paraları biz kazanalım onlar emeklerini harcasınlar, karın tokluğuna çalışsınlar. Hekes hakettiğine razı olsun. Eski tirilyonluk kazançlar yok artık.
0
Cevapla
dr yalçın
aklınız fikriniz yasaklarla rant elde etmekte.bu sayede şu anki kıytırık eczaneler değer kazanacak.yeni mezun olanlar da sizlerin yanında işçi olarak çalışacaklar değil mi?sayın bakan eczanelere de kadro kısıtlaması getirip yeni bir rant kapısı daha açar belki.elbet bu devran dönecek sevgili bademler.vaktiniz azalıyor.elinizi çabuk tutun.yiyin yiyebildiğiniz kadar.ha sakın ola ki bu işleri hizmet için yaptğınız yalanını da söylemeyin
0
Cevapla
ali
Tamamen gereksiz bir teklif. Birkaç yıl içinde binlerce eczane iflas edecek, zaten piyasa koşulları eczane sayısını azaltacak. Koyacağınız limitin bir anlamı kalmayacak. Eczacı odaları böyle anlamsız işlerle uğraşacağına eczacıları kurtaracak gerçek çözümler bulsun.
0
Cevapla
alp tural
bence en kolay cozum 60 yasinin uzerindeki eczacilari emekli etmek, yerine gencler gelsin calissin. Mezara girene kadar calisiyor gozukuyorlar, yedi duveli besleniyor bir diplomadan. Verin izin zincir eczanelerin acilmasina tipki yurtdisindaki gibi bak herkes is guc sahibi olacak ozaman.
0
Cevapla
zafer hakyol
bir ömür boyu doktorlar çalışsın paray eczacılar kazansın olacak iş değil.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir