İstanbul Eczacı Odası tarafından yayınlanan duyuru:
T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbı Cihaz Kurumu 28.03.2013 tarih ve 2013/5 sayılı genelge ile pregabalin ve gabapentin etkin maddeli ilaçlar ile efedrin ve psödoefedrin tuzlarını içeren kombine ilaçları (merhem, krem, jel ya da losyon formunda olan ilaçlar hariç olmak üzere) “Normal Reçete ile Verilmesi Gereken Kontrole Tabi İlaçlar” kapsamına almış, bu kararın gerekçesini Bakanlığa ulaşan bilgilerin incelenmesi sonucunda bahsi geçen etkin maddeleri ihtiva eden kombine ilaçların eczanelerden toplu satışlarının yapıldığının saptanması olarak açıklamıştır.
Bilindiği üzere 6197 sayılı yasanın 24. maddesi eczanelerden toptan ilaç satışı yapılmasını yasaklamaktadır ve bu nedenle halihazırda İl Sağlık Müdürlüklerince 6197 sayılı yasanın 44. ve 45. maddelerinde belirtilen idari yaptırımlar uygulanmaktadır.
Durum böyle iken Sağlık Bakanlığı’nın efedrin ve psödoefedrin tuzlarını içeren yaklaşık 60 tane kombine preparatı daha kontrole tabi ilaçlar kapsamına almasını doğru bulmuyoruz.
Eğer Sağlık Bakanlığı bu ilaçları kontrol altında tutmak istiyorsa kısıtlamanın gerekçesinde de belirtildiği gibi toptan ilaç satışı yasağını ihlal eden eczaneleri daha sıkı takip etmek ve bu eczacılara caydırıcı nitelikte idari yaptırımlar uygulamalıdır. Kaldı ki ilk kez ülkemizde uygulanarak tüm dünyaya bir övünç kaynağı olarak sunulan İlaç Takip Sistemi de buna olanak sağlamaktadır.
Eczaneler ve Eczane Hizmetleri Hakkında yakın bir zamanda yayımlanması beklenen yeni yönetmelikte reçete kayıtları dahil birçok bürokratik işlemin azaltılması yasamızdaki yeni düzenlemeler gereği gündemdeyken, Sağlık Bakanlığı ilaç suiistimali vb. konulardaki tüm sorunları yalnızca eczacıların sırtına yeni bürokratik işlemler yükleyerek önlemeye çalışma alışkanlığından vazgeçmelidir.
Sağlık Bakanlığı’nı günümüz teknolojisinin imkanlarını ve İlaç Takip Sistemini kullanarak daha akılcı ve uygulanabilir çözümler üretmeye davet ediyoruz.
Konu ile ilgili Türk Eczacıları Birliği’ne gönderdiğimiz yazı için tıklayınız.
Konu ile ilgili Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na gönderdiğimiz yazı için tıklayınız.