Medimagazin logo

Eczacılığa uzmanlık geliyor

Eczacılıkta uzmanlığa imkan veren yasa teklifi, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda kabul edildi.
Eczacılığa uzmanlık geliyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar başkanlığında toplanan komisyonda, "Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" ele alındı.

Teklifle, eczacılığın herhangi bir uzmanlık dalında uzman olmak ve o unvanı ilan edebilmek için, Sağlık Bakanlığınca kabul ve ilan edilen Türkiye eğitim kurumlarınca veya yabancı ülkelerin eğitim kurumlarından verilip tasdik ve tescil olunmuş bir uzmanlık belgesini sahip olmak gerekecek.

Yatak sayısı 100 ila 300 olan hastanelerde bir, 300'ün üzerindeki her 200 yatak için ilave bir uzman "klinik eczacı" istihdam edilecek.

Teklif, eczacılıkta uzmanlık dallarını "klinik eczacılık" ve "fitofarmasi (bitkisel ilaçlar)" olarak belirliyor. Bu dallarda eğitim süresi, 3 yıl olacak. Bu eğitim süreleri, Sağlık Bakanlığınca, Eczacılıkta Uzmanlık Kurulu'nun kararı üzerine üçte bir oranına kadar artırılabilecek. Eczacılıkta uzmanlık eğitimlerine, merkezi olarak yapılacak eczacılıkta uzmanlık sınavı ile girilecek.

Uzmanlık dallarının eğitim müfredatları ve bu müfredatlara göre uzmanlık dallarının temel uygulama alanları ile görev ve yetkilerinin çerçevesi, Eczacılıkta Uzmanlık Kurulunca belirlenecek.

Eğitim kurumlarına uzmanlık eğitim yetkisi vermek ve uzmanlık eğitim yetkisini kaldırmak, uzmanlık eğitimlerinin çekirdek eğitim müfredatlarını ve rotasyonlarını belirlemek, uzman eczacıların görev ve yetkilerini belirlemek, yabancı ülkelerde uzmanlık eğitimi görenlerin mesleki ve ilmi değerlendirilmesini yapacak olan eğitim kurumlarının belirlenmesi ile ilgili kararlar almak, uzmanlık sınavı jürilerinin tespitine ilişkin esasları belirlemek, uzmanlık eğitimi ve uzman insan gücü konusunda görüşler vermek ve uzmanların mesleki ve teknik gelişmeleri takip etmelerini sağlayıcı inceleme ve araştırmalarda bulunmak ile görevli olmak üzere, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı, Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü, 1. Hukuk Müşaviri ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı ile Bakanlığın ve Yükseköğretim Kurulu'nun eğitim kurumlarından seçeceği üçer üye ve Türk Eczacıları Birliği'nin (TEB) seçeceği bir üyeden müteşekkil ve Bakanlığın sürekli kurulu olan "Eczacılıkta Uzmanlık Kurulu" oluşturulacak. Kurul tarafından belirlenen yeni uzmanlık alanları Sağlık Bakanı'nın onayı ile yürürlüğe girecek.

Kurula Bakanlık dışındaki kurumlar tarafından seçilecek olan asıl ve yedek üyelerin uzman olmaları ve ayrıca eğitim kurumlarında en az üç yıl eğitimci olarak görev yapmış bulunmaları şartı aranacak. Üyelerin görev süreleri üç yıl olacak, ancak süresi bitenler tekrar seçilebilecek. Kurul, Bakanlığın daveti üzerine yılda en az iki defa toplanacak.

Tıpta uzmanlık uygulaması, eczacılıkta da geçerli olacak.

"Eczacılıkta Uzmanlık Kurulu" nun ilk teşkilinde, Bakanlık dışındaki kurumlar tarafından seçilecek üyelerde uzman olma ve eğitim kurumlarında en az 3 yıl eğitimci olarak görev yapmış bulunma şartı aranmayacak. Ancak seçilecek üyelerin, eczacılık alanında profesör veya doçent olmaları şartı aranacak. TEB'in Başkanlık Divanı'ndan bir üye seçmesi durumunda uzman olma şartı aranmayacak.

Uzman klinik eczacı istihdamı zorunluluğu, 1 Ocak 2023'te başlayacak.

Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce, eczacılıkta uzmanlık dalı olarak belirlenen alanlardan birinde doktora eğitimi yapmış olanlar ile bu alanlarda doktora eğitimine başlamış olanlardan eğitimlerini başarıyla bitirenlere, talepleri halinde uzmanlık belgesi verilecek.

Sağlık Bakanlığı'na bağlı Sağlık Kurumları ve Esenlendirme (Rehabilitasyon) Tesislerine Verilecek Döner Sermaye Hakkında Kanun'da da değişiklik yapılarak; pratisyen tabip ve diş hekimlerine tanınan haklardan uzman eczacılar da yararlanacak.

eczacılığa
uzmanlık
geliyor
Yorum (15)
Osman D
Kusura bakmasınlar ama halihazırda birçok eczacı arkadaş eczacılığın pratisyenliğini bile yapmıyor. İşi eczacıdan ziyade kalfalar yapıyor. Onun da yaptığı raftaki ilacı indirip üzerine üç tane çizik atarak hastaya vermek. Normalde her fakültede yüksek lisans ve doktora gibi uygulamalar zaten var. Ancak eczacılık pratiğinde hal böyle iken uzmanlığı ne işe yarayacak bilmiyorum.
0
Cevapla
gulsu
JCI akreditasyon alan hastanelerde klinik farmakolog zorunlu.ancak istanbulda bunu uygulayan hastane olduğunu duymadım.üstelik kendim bizzat sorguladım.,şimdilik düşünmüyoruz cevabını aldım..
0
Cevapla
Bülent
Osman bey eski tip eczacılar öyle olabilir ama yeni nesil eczacılar işinin başında ve ilaç bilgilendirmesi yapıyorlar yan etki geri bildirimide alıyorlar. Birde artık bazı doktorlar gibi eczacıları özelde çok kazanıyor mantığıyla küçümsemeyin devlet hastanelerinde çalışan eczacılar parasal olarak perişan halde katsayılarımız eczacılar olarak katsayılarımızın diş hekimi ve pratisyen tabipler gibi 5 çıkarılmasını istiyoruz.
0
Cevapla
mert can
uzmanlarin ne isle ugrastigini bilmiyorsan arastirabilirsin sayin meslektasim boyle cahilce cevap yazan doktorlar hala var mi acaba. anlasilan eczacilikta uzmanligin gelmesi bazi doktorlari tedirgin ediyor cogu avrupa ulkesinde taniyi hekim koyar tedaviyi eczaci yapar bunu bilmiyorsan guzel bir arastirma yapabilirsin sayin meslektasim...
0
Cevapla
EMİN ERDEM
Sn eczacılar siz ne saçmalıyorsunuz? tanıyı doktor koyar eczacı tedavi yaparmışmış. tedavinin ne olduğunu bilmeden nasıl yapacaksın? klinik gidişi nasıl takip edeceksin? yazmadan önce düşünün sonra yazın. ne yazdığınızın farkında bile değilsin. klinik eczacı ne yapacak?? pratik kocaman bir sıfır.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir