Medimagazin logo

Eczacıların ekonomik durumu kaygı verici

Türk Eczacılar Birliği (TEB) Genel Başkanı Eczacı Erdoğan Çolak, eczacıların içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıların gelecek kaygısı oluşturduğunu ifade ederek, meslektaşlarının dünyadaki değişimi ve dönüşümü doğru okumaları gerektiğini belirtti. Çolak, gelecekle ilgili sürecin iyi okunmasını isteyerek, eczanelerin temel sağlık merkezleri olacağını, gelecekte sağlık sisteminin odağının hastanelerden eczanelere kayacağını söyledi.
Kaynak: haberler.com
Eczacıların ekonomik durumu kaygı verici
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

TEB Başkanı Erdoğan Çolak, 12. Bölge Kayseri Eczacılar Odası’nda meslektaşlarıyla bir araya gelerek, eczacılık alanındaki gelişmeler, güncel konular hakkında bilgiler verdi. “Gündemimizin en önemli maddesi eczacıların ekonomik açıdan içinde bulunduğu durum” diyerek konuşmasına başlayan Çolak, bunun meslekte herkesin gelecekle ilgili kaygısını artırdığını belirtti. Çolak, şunları söyledi: “Bunu anlayabilmek için hem dünyadaki genel konjonktürel değişmeleri, bunun Türkiye’ye yansımaları, hem de mesleğimizde, adına ilaç sağlık dediğimiz alanda dönüşümleri doğru değerlendirmemiz gerekiyor. Buna göre yeni yol haritaları çıkartmalıyız. Bunu iyi tahlil edemediğimizde işte o zaman bunalımlar, 'ne olacak bu mesleğin hali' diye daha sert günler olacaktır.”

Dünyadaki sürecin iyi okunmasını isteyen Erdoğan Çolak, “Önümüzdeki süreçte hastanede yatarak tedavi hizmetinin azalacağı, evde bakım hizmetlerinin yaygınlaşacağı ve eczanelerin temel sağlık merkezi olacağı bir döneme doğru gidiyoruz. O zaman eczane ve eczacılık fonksiyonu daha da artacak. Bugün yaşanan ekonomik kriz, sağlıkta dönüşüm programı ile birlikte düşen ilaç fiyatları, karlılık oranın da iyice düşen ilaç fiyatlarına bağımlı olunması eczane ekonomilerini önemli ölçüde deforme etti. Önümüzdeki süreç eczacılık alanın gelişebileceği süreçtir. Bu resmi iyi okuyup şekillenmemiz gerekiyor. Gelecek sağlık sisteminin odağının hastaneden eczanelere kayacağını ve eczanelerin doğru bir toplumsal yapı içinde toplumsal sağlık merkezi olacağını kavramamız gerekiyor.” dedi.

Erdoğan Çolak, dünyada sağlık ve ilaç harcamalarının her türlü baskıya rağmen olabildiğince arttığına dikkat çekerek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Dünyada keşfedilen ilaç ve sağlık alanında uygulama yapılan 8 yöntem var. Türkiye yedisini uyguluyor. İlaç fiyat kararnamesi, eczacılık karlılığının aşağı düşürülmesi, referans fiyat, referans ilaç, referans ülke, pozitif liste, negatif liste, eşdeğer ilaç uygulaması ve bantın azaltılması tüm bunlar uygulanıyor. Uygulanmayan tek şey hekimin denetimi. Bu da önümüzdeki günlerde uygulanacak ve hazırlıklar var.”

HIZLI DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜM FIRSATLAR OLUŞTURUR

TEB Genel Başkanı Erdoğan Çolak, ilaç ve eczacılık alanında hızlı değişim ve dönüşümler yaşandığını anımsatarak, bunun meslekleri açısında fırsatlar oluşturduğunu, ama tehditkarlarla gündemlerine taşıdıklarını belirtti. Çolak, özellikle dünyada gelişen liberal çizginin sağlık alanının ticarileştirilmesinin gerekli olduğu; bunun özellikle eczacılık ve ilaç alanında olabileceğinin vurgulandığını hatırlatarak, “Biz sağlık elemanı isek dinamik bir mesleğin elemanı olduğumuzu hatırlamalıyız. Yaşam döngüsü değişiyor. Hastalık ve insan profili de değişiyor. Buna yönelik de dün eczacılık fakültesinde öğrendiğimiz ilaç odaklı eğitimden hasta odaklı bir uygulamaya doğru hatta onu da aşan klinik eczacılığı öne alan, hasta danışmanlığını öne alan bir modele doğru gitmemiz gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

eczacıların
ekonomik
durumu
kaygı
verici
Yorum (4)
selim ileri
bende üzüzlüyorum ne olacak bu eczacıların hali???aramızda fitremi toplasak ne yapsak?
0
Cevapla
dr.kımbel
büyükşehırlerde aylık 1 milyon lıra cirolu eczaneler var vah vah vah vah....
0
Cevapla
Sevim Coskun
Bu tür haberlere ben bile gülüyorum gayet iyi para kazanıyoruz sadece eskiye göre azaldı bu gerçek, trilyon ciro yapan eczaneler var o da doğrudur ama en büyük sorunumuz mesleği kötüye kullanıp adımızı kirleten meslektaşlarımız..Hırsızılıkla devleti soyarak bu işler olmaz heleki partili veya cemci geçinip devleti soyanlar varya onlara hakkımı helal etmiyorum...
0
Cevapla
Nihan gürcan
İyi kazanan eczacının sermayesinde iyidir yeri de...iyi kazanan %1 sadece ben eczanemi kapattım çoğu ileri tarihli çekleri yüzünden kapatamıyor ve gerçekten çoğu batak ...34 ecz fak oldu puanlar bu sene çok düştü hiçbir prestiji kalmadı bu mesleğin...Dr larada aynısı olacak.. O yüzden çok sevinmeyin Dr arkadaşlar... Bu yazdıklarımın tamamı gerçek ..
2
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir