Medimagazin logo

Eczacılardan ziraat mühendislerine cevap!

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Çolak: ''Eczacılar, ister bitkisel ister zirai olsun her türlü ilaçla ilgili bilgiye sahiptir''
Kaynak: AA -
Eczacılardan ziraat mühendislerine cevap!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANKARA (AA) - Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, eczacıların ister bitkisel ister zirai olsun her türlü ilaçla ilgili bilgiye sahip olduğunu belirtti.

Çolak, yaptığı yazılı açıklamada, Ziraat Mühendisleri Odası'nın zirai ilaçların eczanelerde satılmasına yönelik eleştirilerine tepki gösterdi.

Konunun kamuoyuna ''ortada usulsüzlük varmış gibi lanse edilmesinin, bu çerçevede eczacılığın sınırları ve uzmanlık alanlarıyla ilgili basına verilen beyanların'' kendilerini fazlasıyla rahatsız ettiğini bildiren Çolak, şöyle devam etti:

''Eczacılar, ister bitkisel ister zirai olsun her türlü ilaçla ilgili bilgiye sahiptir. Biz eczacılar, üniversitelerde 5 yıl boyunca botanik, farmakognozi gibi dallarda almış olduğumuz kapsamlı eğitimin yanı sıra toksikolojiyi, yani zehir bilimini öğrenen yegane ilaç uzmanlarıyız. Dolayısıyla bitkiler için kullanılan ilaçlar hakkında en yetkin kişiler biz eczacılarız.''

İddia edildiği gibi zirai ilaçların eczanelerce temin edilmesini yasaklayan yönetmeliğin bulunmadığını belirten Çolak, ayrıca bunun yeni uygulama olmadığını, eczacıların, özellikle tarımın yoğun olduğu köyler ve kırsal bölgelerde yıllardır zirai ilaç satışı yaptıklarını kaydetti.

Ortada herhangi bir suistimalin de olmadığına işaret eden Çolak, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
     ''Zirai ilaçların eczanelerden satışı 1953 tarihli ve 6197 sayılı Eczaneler ve Eczacılık Hakkındaki Kanun'da, 6308 sayılı Kanun ile yapılan değişiklikten önce de mevcuttu. Bu kanun dikkatle incelendiğinde görülecektir ki 28. maddesi, tam 59 yıldır zirai ilaçların eczanelerden satışına izin vermektedir. Dolayısıyla 59 yıldır sesini çıkarmayan Ziraat Mühendisleri Odası'nın bu açıklamasını son derece talihsiz buluyoruz.
     Diğer yandan Ziraat Mühendisleri Odası'nın açıklamalarında atıfta bulunduğu Ziraat Yüksek Mühendisliği Hakkında Kanun da dahil olmak üzere, zirai ilaçların sadece ziraat mühendislerince satılacağına dair herhangi hukuksal düzenleme bulunmamaktadır.''
     Zirai ve insan sağlığını ilgilendiren ilaçların eczanelerde ayrı raflarda yer aldığını, birbirleriyle karışmasını ve etkileşmesini engelleyecek şekilde ambalajlarda ve gereken diğer önlemler alınarak saklandığını belirten Çolak, her şeyin üstünde tuttukları halk sağlığını nasıl ve ne şekilde korumaları gerektiğini gayet iyi bildiklerini kaydetti.
     Çolak, eczacıları hedef alan açıklamaları esefle kınadıklarını bildirdi.
 

eczacılardan
ziraat
mühendislerine
cevap!
Yorum (17)
sy
devlet eczaneleri kendi acıp eczacıları maasla calıstırsın. o zaman bu kavgalar olmaz....
0
Cevapla
Dr. M.K.
Zirai ilaçların da eczaneden satılması hukuki olsa bile şık bir durum değil...Eczacılar kendilerine yapılan haksızlıklara -kuvvetli bağlantılarıyla- iyi direnç gösterdiler. İş alanları zaten dar olan Ziraat Mühendislerine haksızlık edilmesine de taraftar olmamalılar...
0
Cevapla
Heks
Gelin acilde zehirlenme vakalarına da siz bakın o zaman. İlaç yan etkileri de hekimlere değil size gelsin, Azıcık hareket etmiş olursunuz . Hayret bisey . Bir zehirlenme vakası görseniz doktora git dersiniz kimi kandiriyorsunuz
0
Cevapla
recep unverdi
sn: Dr. M.K. (Uzm.dr.) beşeri, veteriner yada zirai fark etmez tüm ilaçların yeri eczanedir. neden eczacının zirai ilaç satması şık olmuyor?? insan sağlığını sağlıkçı olmayan bir ziraat mühendisi arkadaş mı daha iyi düşünecek ??!! ziraat mühendisliği başka bişey, ilaç satmak başka bişey. ziraat mühendisinin ilaç satması doktorun ilaç satmasına benziyor bu şık mı yani ??
0
Cevapla
abc
sy (dr) Sizin gibi doktorlar yerine de daha az maaşla çalışacak yabancıları getirsinler o zaman.Kavga gürültü azalsın maksat ne de olsa.. Ne alıp veremediğiniz var eczacılarla sizi eczacılar mı zorla doktor yaptı? Sağlık sektörü sizin gibi insanları birbirine düşürmeyen çalışan haset düşünce tarzı yüzünden bu hale geldi.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir