Medimagazin logo

Eczacılardan ''enflasyona ezdirmeyin'' çağrısı

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, son 3 yılda enflasyon karşısında zarara uğrayan eczanelar için düzenleme yapılması gerektiğini kaydetti.
Eczacılardan ''enflasyona ezdirmeyin'' çağrısı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası'nın (TEİS) yaptığı çalışmada, ilaç harcamalarının 2009'da 14, 2010'da 13,8, 2011'de ise 14 milyar lira gerçekleştiği, bu rakamlar doğrultusunda söz konusu dönemde ilaç harcamalarında büyük bir değişim olmadığı belirtildi.

Perakende satış fiyatı üzerinden 2005'de 35 milyar liralık ilaç dışı sağlık harcamasının, 2011'de 79 milyar liraya ulaşarak tüm sağlık harcamalarının yaklaşık yüzde 80'ini oluşturduğu kaydedildi.


''Düzenleme yapılmalı''

Çalışmayla ilgili bilgi veren TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, eczacıların son üç yılda enflasyon karşısında yaklaşık yüzde 24 zarara uğradığını, bu zararın 2012 yılı sonunda yüzde 40'ı bulmasının beklendiğini savundu.

Sağlık harcamalarının finansmanının sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla başvurulan tasarruf tedbirlerinden eczacıların olumsuz etkilendiğini anlatan Saydan, şu değerlendirmelerde bulundu:

''İlaç dışındaki sağlık sektörü, yapılan düzenlemelerle enflasyona karşı korunurken eczaneler bu konuda göz ardı edildi. 2012'de hedeflenen ilaç harcamasının 2011 ile aynı olduğu düşünülürse eczanelerin enflasyon karşısında son dört yıldaki zararı yüzde 40'lara yaklaşacak.''

Eczacıların ekonomik sıkıntılarla karşı karşıya olduğunu ifade eden Saydan, ''Eczaneleri enflasyon karşısında ezdirmeyecek düzenlemeler yapılmalı. Zira eczanelerimiz kapanırsa bu alandaki sağlık hizmetinin devamında sıkıntılar yaşanabilir'' diye konuştu.

eczacılardan
''enflasyona
ezdirmeyin''
çağrısı
Yorum (2)
Ahmet Yılmaz
Eczacılık hizmeti artık sürdürülebilinir mi?Son 3 ayın hesaplarına baktığımda çok ciddi zarar ettiğimi görüyorum..Kârdan zarar dönemi de bitmiş artık, verdiğimiz bir çok reçeteden direk zarar ediyoruz ama bunu ancak yaşayanlar bilir..SGK ile yolları ayırmanın vakti geldi bence
0
Cevapla
ahmet er
artık sadece reçete karşılayarak para kazanma dönemi bitme noktasına gelmiştir.eczaneleri ayakta tutacak ek gelirler gündeme getirilmelidir. -halk sağlığını hiçe sayan bitkisel ürünlerin kognozi hocalarının danışmanlığı ve bilgisi dahilinde tasnif edilerek.eczanede dışında satışının kontrol altına alınması ve halk sağlığını tehdit edenlerinin sadece eczanede eczacı danışmanlığı altında satışının sağlanması gerekir. -dermokozmetik ürünlerle ilgili yasal düzenlemeler getirilmeli,var olan yasalar-yönetmelikler çağın gereklerine göre güncellenmelidir.içerisinde etken madde bulunan dermokozmetik ürünlerin tasnif edilerek eczane haricinden satışı engellenmelidir.kozmesötiklerle ilgilenen teknoloji hocalarına sesleniyorum. -optisyenlik için 2 sene meslek yüksek okulu okumak yetiyo ama anatomi-fizyoloi-histoloji-farmakoloji gibi birçok dersi alan eczacılara optisyenlik eğitimini almaları halinde bile bu hak verilmiyor.gerekli düzenlemeler eczacı odaları ve teb yetkilileri tarafından gündeme getirilmelidir diye düşünüyorum. -eczanelerde advers reaksiyon riski olmayan,intramusküler uygulanan bazı parenterallerin,eğitimini almaları şartı ile eczacıların uygulayabilme yetkisi alabilmesi tartışmaya açılabilir. -65 yaş üstü eczacıların emekliliği konusu tartışılmalıdır. -muvazaa eczanelerin kapatılarak meslekteki çürük elmalar temizlenerek.mesleği sömüren gözünü para hırsı bürümüş eczacı olmayan şahısların bu işlerden uzaklaştırılarak eczacılara rahat bir nefes aldırılmalıdır.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir