Medimagazin logo

Eczacılar özel şirketlerin yurt dışından ilaç getirmesine karşı

"Ruhsatı olmayan ilaçlara ivedilikle ruhsat verilmeli, bu ilaçlar da diğer normal ilaçlar gibi eczanelerden halka ulaştırılmalıdır"
Eczacılar özel şirketlerin yurt dışından ilaç getirmesine karşı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANKARA  - Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, özel şirketlere yurt dışından ilaç getirme yetkisi verilmesini eleştirerek, bunun maliyeti iki kat artıracağını ileri sürdü. Çolak, "Ruhsatı olmayan ilaçlara ivedilikle ruhsat verilmeli, bu ilaçlar da diğer normal ilaçlar gibi eczanelerden halka ulaştırılmalıdır" dedi.

Çolak, TEB Genel Merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT) yapılan düzenlemeyle Sağlık Bakanlığınca yetkilendirilen özel şirketlere de yurt dışından ilaç getirme yetkisi verildiğini anımsattı.

Bu yetkinin Sağlık Bakanlığı ile yapılan protokol çerçevesinde 15 yıldır sadece TEB'de olduğunu, ruhsatlı olduğu halde Türkiye'de bulunmayan ya da henüz ruhsatlandırılmayan ilaçları yurt dışından hiçbir bedel istemeden getirdiklerini anlatan Çolak, bunu mesleki sorumluluklarının gereği olarak hasta sağlığını korumak için yaptıklarını belirtti.

Yurt dışından ilacı en ucuz ülkeden temin ederek depo satış fiyatıyla devlete verdiklerini ifade eden Çolak, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu yetkinin özel şirketlere de verilmesinin eczacıları temsil eden bir kurum olarak hem hastalarımıza hem de kamu maliyesine zarar vereceğini düşünüyoruz. Özel şirketlere de yurt dışından ilaç getirme hakkı verilmesi durumunda maliyetler en az iki katı artacaktır. İlaç ancak eczacı tarafından ve eczane ortamında hastaya verilebilir. Bu hakkın özel şirketlere de verilmesiyle yeni bir eczacılık modeli gelişmiş olur. Bu nedenle ruhsatı olmayan ilaçlara ivedilikle ruhsat verilmeli, bu ilaçlar da diğer normal ilaçlar gibi eczanelerden halka ulaştırılmalıdır."

Yurt dışından getirdikleri ilaçların yüzde 60'ının, nadir görülen veya bazı genetik hastalıklar için üretilen "yetim" ilaçlar olduğunu, bunların dünyada tek üreticisi olduğu için rekabetin söz konusu olamayacağını vurgulayan Çolak, bu nedenle "rekabet yaratılarak fiyatların düşürülmesinin amaçlandığı" gerekçesinin gerçeği yansıtmadığını ileri sürdü.

-"Bu ilaçların eşdeğeri yok"

Çolak, bir soru üzerine, devletin düşük fiyat politikasıyla ilaç fiyatlarının büyük oranda düşmesi nedeniyle çok sayıda ilacın Türkiye'de bulunamadığını, bu ilaçları da TEB'in yurt dışından getirdiğini söyledi. Çolak, esnek fiyat politikasıyla fiyatı düştüğü için bulunamayan ilaçlarla ilgili bu sıkıntının giderilebileceğini ifade etti.

"Maliyetin iki katına çıkacağı iddiasının neye dayandığı?" sorusuna Çolak, şu yanıtı verdi:

"Bu ilaçların eşdeğeri yok, tek merkezde üretiliyor. Fiyatları değişmiyor. Dolayısıyla fiyat rekabeti olması söz konusu değil. Bunları Türkiye'ye getirmek isteyen özel şirketler daha çok satış yapmak için doktor tanıtımlarına ağırlık verecek, daha çok reçetelendirme olacak. Türkiye'deki hekimlerin bilmediği ilaçlar piyasaya çıkınca satışlar daha çok artacak. Bu da maliyetleri en az iki kat artıracak."

Çolak, düzenlemenin iptali için dava açtıklarını bildirdi.

TEB Genel Sekreteri Harun Kızılay da halen ruhsatı olup da bulunmayan, daha çok kanser tedavisinde kullanılan 8 kalem ilacın birlik tarafından yurt dışından temin edildiğini söyledi.

eczacılar
özel
şirketlerin
yurt
dışından
ilaç
getirmesine
karşı
Yorum (6)
Ahmet
Bu ilaçların ülkemize gelmesi lazım.Ulaşılabilinir olması lazım
0
Cevapla
ahmet gümüş
"Bunları Türkiye'ye getirmek isteyen özel şirketler daha çok satış yapmak için doktor tanıtımlarına ağırlık verecek, daha çok reçetelendirme olacak. Türkiye'deki hekimlerin bilmediği ilaçlar piyasaya çıkınca satışlar daha çok artacak. Bu da maliyetleri en az iki kat artıracak." bu ifadeler hadsizlikten başka birşey değil !!! Kendine gel Çolak efendi, haddinin bil sen kimsin de benim yazacağım kanser ilacının tanıtım ile artacağı beyanatını verirsin ? bilgin birikimini dayanağın nedir efendi ? sen TEB kanalı ile tekelden gelmesini istersin ama kemik iliği nakli için verilecek alkeran BCNU anca 6 ayda gelir, alkeran tb - cytarabine flk - tiogunanin(lanvis) GETİRMEMEK mi senin işin ? milletin tedavisini geciktirmek mi ? en hafif tabiri ile haddini bil haddini
0
Cevapla
selin
Siz ahmet bey ne rantlar dönüyo neler oluyo biliyo musunuz sizde haddinizi biliniz...TEB den alınması değildir olay, şirketlere verilmesidir...gönül ister ki eczanelerde olsun ,hastanelerde olsun herkes her an ilacına ulaşsın..güçlü ülke olmak bunu gerektirir...ama burda TEB üzerinden değerlendirmeniz acınacak bir haldir...şirketlere verilmesini istemekte..
0
Cevapla
alp yılmaz
uzm dr hemotolog her neysen yazının şekline bak.sanki promosyonsuz ilaç yazılmıyor bu ülkede.
0
Cevapla
murat
ilaca ne gerek var yap herkesi doçent ilaç olmadığı içinde ölen hastalara doktoru dava etme yolunu aç al sana çözüm mutlu hasta yakını kemoterapi alıp sağlık harcamasını arttırmayacak hasta daha ne olsun...
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir