Medimagazin logo

''Taklit implant'' çene kemiğinde erimeye yol açıyor

İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serhat Yalçın, gerekli uluslararası standartları sağlamayan taklit implantların zamanla kemik erimesine, enfeksiyona ve implant kaybına kadar giden ciddi sorunlara neden olduğunu söyledi.
Kaynak: CNNTÜRK
 ''Taklit implant'' çene kemiğinde erimeye yol açıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türkiye'de 20 yıldır implant uygulamaları yapan Prof. Dr. Yalçın, yaptığı açıklamada, diş sağlığı konusunda çığır açan implantın, son yıllarda giderek artan sayıda kullanılırken, kalitesiz ve patentsiz, ucuz implant sorununun da ortaya çıktığını belirtti.

Uluslararası patentli ürünlerin taklit edilmesiyle hasta şikayetlerinin gündeme geldiğini anlatan Yalçın, iyi bir üretici firmanın, implantlarını tek tek kalite kontrolünden geçirdiğini söyledi.

Yılda 250 bin implant satılıyor

Taklit implantlarda kalite kontrolünün yapılmadığını, bu nedenle implantın istenildiği şekilde çene kemiğine oturmadığını aktaran Yalçın, şu bilgileri verdi:

"Eskiden bir yıl boyunca yaptığımız implantı, şimdi bir hafta 10 günde yapıyoruz. Yapılan araştırmaya göre, Türkiye büyüklüğünde bir ülkenin yıllık implant kullanımının bir milyon civarında olması gerekiyor ama Türkiye'de yıllık implant satışı 250 bin civarında. Ayrıca Türkiye'de 80'i aşkın implant üreticisi firma bulunuyor. Firmalar, farklı rakamlara implantı satıyor ama bir implantın gerçek değeri 15-20 avro veya dolar civarında. İmplantın maliyetini arttıran dizaynı ve teknolojisi.''

Sadece fiyat odaklı düşünülerek, sağlıklı malzeme kullanılmadan üretilen implantlar nedeniyle çok fazla şikayet aldığını anlatan Yalçın, şunları kaydetti:

''Gerekli uluslararası standartları sağlamayan taklit implant kullanımı zamanla kemik erimesine, enfeksiyona ve implant kaybına kadar giden ciddi sorunlara neden oluyor. Bir çok hasta, yapılan implantlarını kaybediyor. Hastalar bu durumu, implantın vücut tarafından kabul edilmediği şeklinde yorumluyor.

İmplantların insan kemiğiyle uygun koşullar oluşturulduğunda kaynaşmaması mümkün değil. Titanyumdan yapılan implantlar, kemik dokusuyla her durumda kaynaşır ama çeşitli sebeplerden dolayı kayıplar da yaşanabilmektedir. İçindeki titanyum maddesinin olması gereken değerde olmaması nedeniyle bir süre sonra implantın bağlantıları oynuyor. İmplant ile üstüne gelen kesik diş şeklindeki parçanın birbiriyle iyi birleşmemesi nedeniyle arada açıklık kalıyor ve burada bakteri üremesi için uygun bir ortam oluşuyor. Ardından kemik erimesine kadar giden bir dizi şikayetler başlıyor. Uzun vadede başka komplikasyonlar da görülebilir. Tecrübeli diş hekimleri tarafından uygulanan iyi implant sistemlerinde, 2-3 oranı gibi düşük bir yüzdede kayıplarla karşılaşabiliyoruz. Bu da tıpta çok düşük bir orandır.''

''İmplantın markası önemli''

Prof. Dr. Yalçın, hastaların diş hekimine hangi marka implant kullandığını sormasını ve o marka implantı araştırmasını önerdi..

Hastaların bilinçlenmesinin önemini vurgulayan Yalçın, şunları kaydetti:

''İmplantların uzunlukları ve çapları var. Neredeyse binlerce parçada oluyor. Bunların hepsi, küçük teknoloji ve yatırımlarla taklit olarak uygulandığında çok fazla alternatif sunulamıyor. Alternatif sunulamadığında implantın üzerine gelen protez yapısında problem oluyor. Bir implant taklit ya da kaliteli de olsa, 0.1 milimetre oranında kemik erimesi oluyor. İmplant eğer kaliteliyse, kemik erimesi bu oranda kalıyor.

İmlantın büyük oranda kaybedildiği dönem, implant yapılmasının ardından üzerine protez yapılması gereken dönem. Bir implant kaybedilecekse yüzde 50 oranında kemikle kaynaşma aşamasında kaybedilebiliyor. Bir implanta sağlıklı diyebilmemiz için implantta herhangi bir hareket, ağrı olmaması lazım. Hastanın implantı sorunsuz kullanabilmesi gerekir. Diş etinde kanama ve şişlik olmamalıdır. Bu tür problemler olduğunda implantı sorunlu diye değerlendiriyoruz.''

Yalçın, taklit implant üreten bazı firmaların, kaliteli bir implant markasıyla ''uyumlu'' olduğunu belirterek, hastaları yanılttığını belirtti.

Dolgu fiyatına implant imkansız

Prof. Dr. Yalçın, iyi bir hekimin uyguladığı kaliteli bir implantın hastaya maliyetinin 800-1000 dolar civarında olduğunu belirtti.

''Dolgu fiyatına implant'' yapıldığı yönünde ilanların yer aldığını anlatan Yalçın, ''Dolgu fiyatına implant diye bir şey söz konusu değil. Çünkü bir dolgu 100-150 liradır. İmplant uygulamasında kullanılan aletlerin maliyeti bunun üzerindedir'' dedi.

Yalçın, iyi marka implant kullanıldığında 1,5 ay gibi bir süre içinde protezi yerleştirebildiklerini, yüzey yapısı gelişmemiş implantlarda 3-4 ay beklendiğini ifade etti.

İmplant uygulamalarında çok sayıda başarısız vaka gördüğünü, bunu da implant kalitesindeki düşüşe ve bilen bilmeyen herkesin uygulamaya el atmasına bağlayan Yalçın, üretici firmaların implant uygulamalarındaki başarının yüzdesel olarak düşeceği yönünde öngörüde bulunduğunu anlattı.

''taklit
implant''
çene
kemiğinde
erimeye
yol
açıyor
Yorum (1)
mustafa
nihayet bir hocamız kral çıplak diyebildi hastaların sağlığı ve mesleğin geleceği açısından çok önemli bir açıklama. serhat hocamıza teşekkür ediyorum diğer değerli hocalamızın ve fakültelerin de bir an önce bu duruma el atması dileğiyle...
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir