Medimagazin logo

Otelde muayenehane olur mu olmaz mı?

Sağlık Bakanlığı’nın da onayıyla otellerde muayenehane açılmasının uygun olmadığı yönündeki Antalya Dişhekimleri Odası ve Türk Dişhekimleri Birliği açıklamasını eleştiren diş hekimi Talip Demiröz, yaptığı araştırmalardan elde ettiği sonuçların Oda ve TDB ile çeliştiği görüşünde
Otelde muayenehane olur mu olmaz mı?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANKARA-Türk Dişhekimleri Birliği ve odalara yapılan otellerde muayenehane açılıp açılamayacağı yönündeki başvurular üzerine; Antalya Dişhekimleri Odası, Sağlık Bakanlığına gönderdiği yazıda konuyla ilgili görüş istedi. Talebi değerlendiren Sağlık Bakanlığı, 9 Aralık2010 tarihinde gönderdiği yazıda; “Ağız Ve Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmeliğin 5 inci maddesinin (d) fıkrasında ‘Diş hekiminin mesleğini serbest olarak icra etmek üzere münferiden açtığı sağlık kuruluşudur...’ hükmü sevk olunmuştur. Bu bağlamda diş hekimi muayenehanesi müstakilen hekimin mesleğini serbest olarak icra ettiği bir işletme olduğundan, otel olarak açılmış başka bir işletmenin bünyesinde diş hekimi muayenehanesi açılamayacağı” değerlendirmesinde bulundu.

 

Faklı illerde farklı uygulamalar

Gelişmeler üzerine yaptığı araştırmada, otellerde muayenehane açılamamamsı konusundaki kanunların farklı illerde farklı yorumlandığını sonucuna ulaşan diş hekimi Talip Demiröz, Antalya Dişhekimleri Odası ve Türk Dişhekimleri Birliği’nin Sağlık turizmine darbe vurduğunu savundu.

 

Yaptığı açıklama ile ilgili kararı eleştiren diş hekimi Demiröz, Birliğimizin web sayfasında dün yayınlanan  haber üzerine yaptığım araştırmalar sonucu  kanunların farklı illerde farklı yorumlandığını tespit ettim. İstanbul’daki bir otelin web  sayfasında (http://www.byomed.com/galeri.asp) linke tıklandığında görüleceği  gibi bütün koşulları sağlayarak ruhsatlandırılmış üç ünitesiyle diş tedavi hizmeti veren  birim varken, haberdeki çelişkiyi anlamakta güçlük çekiyorum. Kanunlar farklı illerde farklı mı yorumlanıyor” ifadelerini kullandı.

 

Kanunlar günün koşullarına göre yorumlanmalı

Antalya Dişhekimleri Odası ve TDB’nin sağlık turizmi konusunda mesleğin önünü açması gerektiğini; ancak mevcut durumun kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını belirten Demiröz, “İş hanında muayenehane açılabilirken, otel içindeki bir mekanın kiralanıp açılamamasının mantıklı bir açıklaması olmalıdır. Şu anda şapka ve kıyafet kanununa göre şapka giymemek de suçtur. Kanunların günümüz koşullarına göre yorumlanması gerekmektedir. Bu habere göre şu anda yapılması gereken, yasalara uygun şekilde faaliyetine devam eden birim için İstanbul Diş Hekimleri Odası veya TDB’nin kapatılması için dava açması mı, mesleğin önünün açılması yönünde girişimlerde bulunması mıdır” açıklamasında bulundu.

otel
muayenehane
diş hekimliği
diş hekimliği odası
Yorum (3)
Serbest Diş hekimi
Turizmin başkenti Antalya da bu uygulama hiç yakışmadı.Antalya odasının örnek olması gerekirdi.Tabi bu çalışmalar için vizyon lazım
0
Cevapla
Dr.Teoman Minareci
Konaklama tesislerinde tıbbiveya dental tekel oluşturma imtiyazı alabilmek için tesislere işhanı rayiçleri ile mukayese edilemeyecek kiralar ödemek ve bu kiraları amorti etmek için türlü işlemler yapmak doğal olarak TTB ve Sağlık Bakanlığı tarafından yasaklanmıştır.Konaklama tesisleri ve tıbbi aktörler arasındaki olası ticari ilişkiler mesleki ahlakı bozmaya en uygun zemini yaratmaktadır. Tıbbi etiği ve turizmi en çok baltalayacak mekanizma da budur. Gelişmiş ve geri kalmış ülkelerin sağlik-konaklama tesis ilişkileri tam da bu konuda turnusol işlevlidir. Ingiltere, Fransa, Almanya, Yunanistan ve ABD bizden çok daha fazla turist çekerken bu tür ilişkileri kesin olarak önlemekte; Ispanya,Tüırkiye,Tunus,Mısır ve Tayland gibi sağlık sistemleri zayıf ülkeler turist sağlığını piyasaya peşkeş çekmektedir.
0
Cevapla
mehmet candemir
Altta yazilan iki yorumu okuyunca sunu farkettim, saglik bakanligin tam gun yasasini elestirenler, meslegimizi rahatca uygulamamiza izin vermiyorlar diyenler, meger is rekabete gelince kendileri de baska hekimlerin yaptigi yatirimi elestirip onunu tikamak icin ellerinden geleni yapiyorlarmis. Sunu ogrenmis oluyorum, herkes isine geldikce konusuyor yorum yaziyor. Basklarinin kazanciyla, is yerini nereye actigiyla ilgilenmek yerine, kendimizi daha cok gelistirmemiz gerekmez mi? Bu yasaklar nereye kadar surecek? dunyanin hangi ulkesinde bukadar doktorlara, hekimlere yasak koyuluyor bir arastirin lutfen. Hekimin is yerinin startlarina ve verdigi hizmetin kalitesine karisabilirsiniz, elestirebilirsiniz, ama is yerini nereye acar, nekadar kazanir, kac hastasi var ve hangi hasta populasyonunu hedef secmis, buna karisamazsiniz. Saygilar
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir