Medimagazin logo

Ortodontinin altın çağı

Türkiye'de diş ve yüz bozuklukları ile ilgili bilim dalı gelişme gösterirken toplum, diş sağlığına eskisinden çok daha fazla önem veriyor.
Kaynak: CUMHURİYET - Sibel Bahçetepe
Ortodontinin altın çağı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Çarpık dişler, damak-dudak yarıkları, çene problemleri gibi ağızdaki iskelet ve yapısal bozukluklar kısa sürede tedavi edilebiliyor. Uzmanlar, Türkiye’de ortodontinin (diş ve yüz bozuklukları ile ilgili bilim dal) çok iyi bir yerde olduğunu belirterek “Kısa sürede hasta düzgün dişlere ve ağız yapısına kavuşabiliyor, bu da kendilerini daha iyi hissetmelerine yardımcı oluyor” değerlendirmesi yaptılar.

Marmara Üniversitesi (MÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı ve Avrupa Ortdonti Derneği Başkanı Prof. Dr. Nejat Erverdi, ortodondik tedavilerle ilgili ülkemizde son yıllarda bir bilincin kazanıldığını söyledi. Erverdi, “Önceki yıllarda insanlar tüberküloz (verem), sıtma gibi daha ciddi sağlık sorunlarıyla baş ediyorlardı. Bu nedenle o yıllarda diş çarpıklığı gündeme gelmezdi. Bu tip hastalıklara karşı savaş kazanıldığı için insanlar artık diş çarpıklıklarıyla da ilgilenmeye başladılar” dedi. Çarpık dişlere sahip olanların diş hekimine gitme sıklığının kentlerde daha fazla olduğuna dikkat çeken Prof. Erverdi, kırsal alanlarda bu tür uygulamaların da yetersiz ve az olduğunu vurguladı.
 

Diş bozukluğunun nedenleri

Erverdi, diş çarpıklığının en önemli nedenleri arasında çocukların erken yaşlardan itibaren parmak emmesi ve bunu uzun yıllar sürdürmesi olduğunu vurgulayarak “Bebek doğduğu zaman annesinin memesine hiçbir öğreti olmadan, içgüdüsel olarak emmeye başlar. Emzirme işlemi normal şartlarda belli bir süreci kapsamak zorundadır. Her gün 45 dakika ya da 1.5 saat bebeğin annesinin memesini emmesi gerekir. O zaman çocuğun emme güdüsü tatmin edilmiş olur. Şayet emzirme gerçekleşmezse çocuğun emme güdüsü tatmin edilmemiş olacağı için çocuk anne memesinin yerine emmek için başka bir objeyi, en kolay olanı da kendi parmağını ağzına alacaktır. Genellikle baş parmak emme şeklinde bu gerçekleşir” diye konuştu. Kadının iş yaşamından çocuğuna çok fazla zaman ayıramaması, hormonel sorunlar gibi faktörlerden çocuğun yeteri kadar emmediği durumlarda parmak emmenin genellikle ortaya çıktığını anımsatan Erverdi, bu durumlarda biberonun devreye girebileceğini, biberonun da seçiminin çok önemli olduğunu anlattı.
 

Psikolojik destek

Parmak emme tedavisinde sıklıkla alışkanlık kırıcı apareyler çocukların ağzına takılıyor. Prof. Erverdi, apareylerin sabit teller olduğunu, dişin arkasından damağa doğru takılan bir tel olduğunu ve 6 ay kadar çocuğun ağzında kaldığını anımsatarak “Alışkanlık kırıcı apareyler parmak emmenin lezzetli olarak çocuk tarafından algılanan kısmını ortadan kaldırıyor. Çocuk parmağını damağa dayayıp emdiğinde araya bu aparey dediğimiz teller takıldığında parmak ile damağın temasını engellendiğinden çocuk parmak emmekten zevk alamaz duruma geliyor. Bu apareyler çocuk tarafından çıkarılamaz. Alışkanlık kırıcı apareyler sabit olmalıdır, 6 ay süre sonunda yüzde 100 alışkanlık ortadan kalkıyor. Psikolojik destek de alınabilir” dedi.

Prof. Dr. Nejat Erverdi, yanlış emzik seçiminin de diş çarpıklığına neden olabileceğini anımsatarak “Emziklerin uçları 45 derecelik açıyla kesik olması gerekiyor. Normalde yuvarlak olan emzikler 3 yaşından sonra emilmeye devam ederse dişlerde hasarlara yol açabilir” uyarısında bulundu. Prof. Erverdi, MÜ Diş Hekimliği Fakültesi olarak ortodonti alanında uzmanlık kazanmak için yurtdışından fakültelerine diş hekimi geldiğini, şu an için 10’a yakın hekimin olduğunu ve birkaç yıl eğitim gördükten sonra ülkelerine döndüklerini de sözlerine ekledi.

ortodontinin
altın
çağı
Yorum (4)
a.özer
sayın hocam başka ülkelerden gelip uzmanlık yapan dişhekimlerinden bahsetmiş....iyi güzelde....türkiyede dişhekimliği fakültesini bitiren dişhekimlerinin ortodonti de doktora yapması için sağlam torpil olmasının şart olduğunu hiç konuşmamış....göstermelik mülakat sınavı ile eş dost akraba torpilli uzman yapılır dememiş......
0
Cevapla
suna peker
İyide sevgili meslektaşım,hem doktora seçmelerinde adam kayırmadan dem vuruyorsunuz,hemde bakanlığın bu ve buna benzer adaletsizliklerin önüne geçsin,daha adil seçmeler yapılsın diye hazırladığı kanun ve yönetmelikleri iptal etmek etmek için bağlı olduğunuz birlik,olmadık yolları deniyor ve sizlerde buna alkış tutuyorsunuz.
0
Cevapla
arda yılmaz
Torpil olmadan ortodontist olunamayacağını , fahiş fiyatlar kırılmasın diye ortodontist sayısını artırmadığınızı , özel ortodonti kurslarında diş hekimleride uzmanlık yapmadan ortodonti yapar hale gelecekler diye kurs sahiplerine yapmadığınızı bırakamdığınızı bunları nie anlatamadınız
0
Cevapla
fatih tatlı
Kursları tavsiye ederim,birazda kitaplardan çalışınca çok rahat tedavi yapıyorum.Çok zor değil, tedavi yapmasanız bile , tedavi planlarınız değişiyor.bilgiye ulaşımı sağlayan herkese teşekkürler. üniversitelerde tüm öğrencilere kliniklerde hasta takibi yaptırılsa daha tedavi yapar hale gelebilirler.Eğitim sistemini düzenlemeklazım.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir