Medimagazin logo

Diş hekimliğinde muayenehanelerden hizmet alımı var mı?

Bursa Diş Hekimleri Odası Başkanı Emel Coşkun, medyanın da gündeminde olan SGK'lıya özel sağlık kuruluşlarında tedavi yolunu açan sağlık tebliği ile ilgili net açıklamalarda bulundu.
Kaynak: BURSADABUGUN.COM - Mesut DEMİR-Pınar TURAN
Diş hekimliğinde muayenehanelerden hizmet alımı var mı?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Bursa Diş Hekimleri Odası Başkanı Emel Coşkun, Bursada Bugün'e önemli açıklamalar yaptı.

HALK YANLIŞ BİLGİLENDİRİLİYOR
Sağlık  uygulama tebliğinin her yıl SGK ve Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlendiğini belirten Coşkun,  "Türk diş hekimleri birliğinin muayenelerden hizmet alımıyla ilgili bir çalışması var ama bu ne yazık ki uzun zamandır hayata geçirilemedi. Bu konu etrafında çok fazla spekülasyon yapılıyor, hem hükümet tarafından yanlış bilgilendirme söz konusu. Hizmet alımıyla ilgili hükümetle görüşmeler yapıyoruz. Ama ne yazık ki son aşamaya gelindiğinde yeterli kaynak olmadığından proje rafa kaldırılıyor. Ama topluma bunu anlatmak çok mümkün olmuyor. Hastalarımız sanki hemen yarın olabilecekmiş gibi çalışan diş hekimlerimizi tacize varan beklentilerini dile getiriyorlar. Biz bunu basın açıklamalarıyla düzeltmeye çalışıyoruz, ama hükümetin uygulamaları kadar basında ne yazık ki yer alamadığı için bu beklenti sürüp gidiyor. Muayenede hizmet veren meslektaşlarımızın hastaların taleplerini ertelemesi nedeniyle zor duruma sokuyor" dedi.

O İFADELER YANLIŞ
9 Kasım cuma günü yapılan sağlık uygulama tebliğinde yeni bir gelişme olmadığını dile getiren Başkan Coşkun, "Düzenlemede bir değişiklik söz konusu oldu. O da ortodontist sevkleriyle ilgili yeni bir düzenleme yapıldı. Daha önce ağız diş sağlığı merkezlerinde çalışan herhangi bir diş hekiminin sevkiyle özelde ortodonti tedavisi yapılabilirken şimdi üçlü bir kurulun sevkiyle ortodonti tedavisi yapılması söz konusu. Tüm diş tedavilerinin halk tarafından muayenelere giderek alınması gibi ifadeler tümüyle yanlış" diye konuştu.


2O BİN DİŞ HEKİMİ DE OLSA İHTİYACI KARŞILAMAZ
Tüm  Türkiye'de 2007'den sonra kamuda çalışan diş hekimi sayısında ciddi bir artış olduğunu kaydeden Coşkun, sözlerini şöyle sürdürdü;
"Kamuda çalışan hekim sayısı 4 binden 7 bine kadar çıkarıldı ve sanırım. 2014-2015 sonuna kadar bu rakam 10 bine ulaşacak ama toplumun ihtiyacına baktığınızda kamuda 20 bin diş hekimi de çalıştırsanız toplumun ihtiyaçlarını kamuda çözmeniz mümkün değil. Türkiyede bütün nüfusun diş eti sorunu var, diş hekimine gitme oranı çok düşük. Avrupa'da yılda 4-5 kez iken bizde son 4 yılda 0,7den 0,9'a çıktı yani yılda bir başvuru bile yok son bir yılda diş hekimlerine gidenlerin sayısı nüfusun yüzde 48'si hayatı boyunca diş hekimine gitmeyenlerin oranı yüzde 12,5 gibi bir rakam. Türkiyede yıllık diş macunu kullanımı 70 gramdır Avrupa'da ise bu rakam 500 gramdır. Diş fırçasının 3 ayda bir değişmesi gerekirden Türkiye'de bu rakam yılda biri bile bulmaz. yani diş sağlığına ilişkin alışkanlıklarımızda da ciddi bir sorun var."

KAMUDA HİZMET SINIRLI
Bursa'da kamu kuruluşlarında çalışan diş hekimi sayısının 215, serbest çalışan ise 680 olduğunu dile getiren Coşkun, "Kamuda hizmet ne kadar sınırlı ortada, talepte çok olunca kamuda bir yığılma var. Hizmet alamama durumu var, randevu alamama durumu var, ama serbest çalışan diş hekimlerinde de ciddi bir işsizlik sorunu var. Diş hekimlerinin yoğun çalışma karşılığında emeklerinin karşılığını alamıyor" şeklinde konuştu.


BURSA'YA DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ AÇILMASIN
Diş hekimliği eğitimin uzun ve maliyetli bir eğitim olduğunu vurgulayan Coşkun, böyle zor bir eğitimin sonrasında diş hekimlerinin bu zor koşullarda çalışmasının diş hekimlerinin kaderi olmaması gerektiğini belirterek, "Bursa'da bir diş hekimliği fakültesi açılmasını istemiyoruz şöyle ki Türkiye'de 2002'de 17 diş hekimliği fakültesi vardı şimdi bu rakam 45'e ulaştı aynı zamanda öğrenci kontenjanlarında ciddi bir artış var bundan şundan ciddi bir kaygı duyuyoruz diş hekimlerinde doktorlar gibi mecburi hizmet kamuya geçme şansları yok  ya serbest çalışacaksınız ya da kamuya başvurup sıra bekleyeceksiniz yada birilerinin yanında düşük ücretli çalışacaksınız her yıl yaklaşık 1900 diş  hekimi mezun oluyor ama birkaç yıl içinde bu rakam 3000lere ulaşacak ve o zaman olacak şeyleri düşünmek bile istemiyoruz bunun sonucunda işsiz diş hekimleri sayısında ciddi bir artış olacak" dedi.

DİŞ HEKİMLİĞİ HER GÜN DAHA DA KÖTÜYE GİDİYOR
"Son 7-8 yıl içerisinde muayene hekimliğinde muayene kapanma oranı artıyor" diyen Coşkun,  "Diş hekimlerinin yüzde sekseni muayene hekimliği yapıyor. Kamuda çalışma oranı çok düşük ama şuan bu oran tam tersine dönüştü diş hekimlerin yarısı hastane, poliklinik yada kamuda sözleşmeli çalışıyor. Ücretli çalışan meslektaşlarımızın özlük haklarında ciddi sorunlar var. Mesleğimizde ciddi bir kötüye gidiş söz konusudur" diye konuştu.

MESLEKİ SAYGINLIĞIMIZ AZALDI
Hekim emeğinin değersizleşmesi ve mesleki saygınlığının ciddi oranda azaldığının altını çizen Coşkun, "Hükümetin hekimlere karşı saygısızca tutumu toplumda da sağlık sisteminden kaynaklanan bütün sorunları hekime yöneltmeye sevk etti. Şiddet bunların sonucu nisan ayında bir meslektaşımız öldürüldü bundan ötesi yok. Genç bir kızımız çok üzgünüz elbette diş hastanesinde hiçbir işlem yapılmamış olmasına rağmen diş hastanesi suçlu ilan edildi otopsi raporun da belli olmuş kızımızın ve bir bağırsak enfeksiyonundan söz ediliyor yani hiçbir ilgisi yok onunla.  her mesleğin kendi etiğine sahip çıkması gerekiyor.çalışanlar olarak birbirimizin haklarına saygı duymamız gerekiyor. Sistemden ve sağlık alanındaki yanlış uygulamaların sorumluluğunu da hekimlere yükleyemeyiz" dedi.


BEMBEYAZ GÜLÜMSE NİLÜFER
Bursa diş hekimleri odası olarak Nilüfer belediyesiyle ortaklaşa "Bembeyaz gülümse Nilüfer" projesini hayata geçireceklerini müjdeleyen Coşkun, toplumun ağız bakımı diş fırçalama yöntemi genel sağlıklarının önemli bir parçası olduklarını, bu çalışmaların en büyük sorumluluklarından biri olduğunu söyledi.

6 AYDA BİR DİŞ HEKİMİNE GİDİLMESİ ŞART
Başkan Coşkun, "Teknoloji ve uygarlık geliştikçe toplumumuzun beslenme biçimimizde olumsuz etkilendi. Bu da ağız ve diş sağlığımızın olumsuz etkilenmesine neden oldu. Biz günde en az 2 kez diş fırçalamayı öneriyoruz. Sigara, asitli içecekler diş etlerini olumsuz etkileyen ürünler. Bunlardan olabildiğince uzak durulması gerekiyor. En önemlisi 6 ayda bir diş hekimine gidilmesi gerekiyor" dedi.

diş
hekimliğinde
muayenehanelerden
hizmet
alımı
var
mı?
Yorum (2)
batumutu
Sizde kamuda çalışıyorsunuz. Açıklayın hastahanede bir ayda hangi işlemler yapılıyor ve kaç tl fatura kesiyorsunuz. Hastahanede hipertansiyon yada diyabet hastası olarak başvuran hastalara ne çözüm uretiyorsunuz. Fakultelere istemezuk diyen anlayis bursa gibi bir şehirdeki hastayı istanbula sevk edemez bursa sizin düşüncenizde ki kadar sığ ve küçük değil sanki on sene önce hekim sayıları bu halde degilken fakülte açılsın diyordunuz.samimi olun samimi Çıkin açıklayın tansiyonum var diyen hastaya hastahanenizde ne işlem yapıyorsunuz.
0
Cevapla
Olcay GENÇ
Sayın COŞKUN bu yorumları yaparken Bursa İlimizin Türkiyedeki 4. Büyük İl olduğunu düşünemiyormu diye kendimi alamadım. Bu büyüklükteki bir İlde Diş Hekimliği Fakültesinin olmaması sanırım Bursa'nın ayıbıdır. Yıllar önce Uludağ Üniversitesinde kurulmuş ve halen açılmamış olan diş Hekimliğinin bir an önce faaliyet geçirilmesi gerekliliğinin zorunlu olduğunu düşünüyor, Saygılar sunuyorum.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir