Medimagazin logo

Muayenehane açmak/yürütmek iyice zorlaşıyor

Bugünkü (25 Eylül) Resmi Gazetede yayınlanan "Ayakta Teşhis Ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" le birlikte muayenehane açmk iyice zorlaşıyor
Muayenehane açmak/yürütmek iyice zorlaşıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanlığından:

AYAKTA TEŞHİS VE TEDAVİ YAPILAN ÖZEL SAĞLIK KURULUŞLARI HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

 

MADDE 1 – 15/2/2008 tarihli ve 26788 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmeliğin 7 nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

              “(2) Muayenehane, bir tabip tarafından mesleğini serbest olarak icra etmek üzere müstakilen açılan, bu Yönetmelik ile belirlenen asgari şartları taşıyan ve bu Yönetmelikte tanımlanan tıbbi işlemlerin yapılabildiği sağlık kuruluşudur.”

 

             MADDE 2 –Aynı Yönetmeliğin 12/D maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

             “(2) Muayenehane açacak tabipler EK-1/d’deki belgelerle birlikte müdürlüğe başvurur. Müdürlük, birinci fıkrada belirtilen şartları haiz olup olmadığını yerinde inceler, uygun şartları taşıyan muayenehane için hekim adına EK-14’te yer alan formatta uygunluk belgesini düzenler.

 

             (3) Muayenehaneler, müdürlükçe asgari altı ayda bir defa bu maddeye ve EK-6/a’daki denetim formuna göre yerinde denetlenir. Denetim sırasında noksanlık ve mevzuata aykırılık tespiti halinde denetim formunda öngörülen müeyyide uygulanır.”

 

             MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 38 inci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.

             “e) Muayenehanede yapılabilecek tıbbi işlemler listesi EK-13’te,”

 

             MADDE 4 –Aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-1/d’nin birinci ve sekizinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

             “1) Muayenehanenin açılacağı adresi, çalışma saatlerini ve Ek-13’te yer alan işlemlerden hangilerinin yapılacağını belirten uygunluk belgesi düzenlenmesini içeren dilekçe,”

 

             “8) Çalışan personelin iş sözleşmesi ve Sosyal Güvenlik Kurumu kaydı ile istihdamı zorunlu olan sağlık çalışanlarının hizmet sözleşmeleri ve diplomaları (diploma ve sözleşmelerin, aslı görülmek şartıyla müdürlük tasdikli suretleri; istenilir ise sözleşmeler ıslak imzalı verilebilir),”

 

             MADDE 5 –Aynı Yönetmeliğin eki EK-6’dan sonra gelmek üzere bu Yönetmeliğin ekinde yer alan EK-6/a ve EK-12’den sonra gelmek üzere yine bu Yönetmeliğin Ek’inde yer alan EK-13 ve EK-14 eklenmiştir.

 

             MADDE 6 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

 

             MADDE 7 –Bu Yönetmelik hükümlerini Sağlık Bakanı yürütür.

 

Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete’nin

Tarihi

Sayısı

15/2/2008

26788

Yönetmelikte Değişiklik Yapan Yönetmeliklerin Yayımlandığı Resmî Gazete’nin

Tarihi

Sayısı

1-

23/7/2008

26945

2-

11/3/2009

27166

3-

31/12/2009

27449 5. Mükerrer

4-

10/3/2010

27517

5-

3/8/2010

27661

 

 

Ekler için tıklayınız.

muayenehane
açmak/yürütmek
iyice
zorlaşıyor
Yorum (25)
adnan sayın
ülkemizde bolca mevcut olan sünnet klinikleri için birşeyler düşünüyorlar mı, merak ediyorum. hiç denetleniyorlar mı ?? ortamları ses geçirmez mi? bekleme odası kaç metrekare, kapıları kaç cm?
0
Cevapla
adnan sayın
sağlık bakanlığı nın yayınladığı muayenehanede yapılabilecekler listesinde SÜNNETİ göremedim :)! bir ürolog demek ki muayenehanede sünnet yapamıyacaklar ama sünnet klinikleri yapabilecek hala. bu ne çelişki!!!
0
Cevapla
doktor
hekim maaşlerını somunda 3000 tl ye fikslediler muayenehane işini iyice kapatmaya çalışıyorlar ...
0
Cevapla
Haluk Mıdoğlu
Sadece muayenehane hekimliği yapan , Devlet ve Üniversite Hastaneleri ile hiç bir bağlantısı olmayan hekiimlerin ne suçu var.Amaç kamuda da çalışan muayenehane hekimlerine muayenehane işini zorlaştırmak ve hastane-muayenehane ilişkisini kesmek ise bu sistemle hiç bir bağlantısı olmayan serbest çalışan , emekli olmuş hekimleri neden işsiz bırakmaya zorluyorsunuz anlamakta güçlük çekiyorum.3-5 kişinin sağlığı ve depremsel güvenliğini öne sürerken kamu hastanelerinde hergün hala çile çekenler bu 3-5 kişi kadar değerli değil mi ? önce kamu hastanelerinizi şu anki muayenehane standartlarına çıkarın ki yapmak istediklerinizi mantıklı olarak değerlendirebilelim.
0
Cevapla
Metin Delen
Muayene işletmek hususiyetle özel hastanelerin ve tıp merkezlerinin açılmasından sonra iyice zorlaştı ve çoğu kapandı.Çoğu bölgede %5 lere düştü.Şu an muayenehanesi açık olanlar ya öğretim üyeleri yada piyasada isim yapmış uzman hekimler.Bence devlet burada amacına ulaşmış bulunmaktadır.Bu aşamadan sonra hala zorlamalı yönetmelikler çıkarmak yanlıştır.Belki öğretim üyelerinin asli işleri olan eğitim ve öğretim işini aksatmalarına savsaklamalarına izin verilmeyebilir.Burada ek idari önlemler alınmalı ve uygulanmaldır.Muayenhanesinde bıçak parası alan yada devletin imkanlarını kullanan hekimlere daha sıkı adli takip ve yaptırımlar yapılabilir.Mali denetimler arttırılıp vergi kaybı önlenebilir..Ama muayenehane hekimliğini tamemen imkansız hala getirecek uygulamalar uygun değildir.Sanırım sağlık bakanı bu işi biraz inata döktü.Kan davası haline dönüştürdü. Ben yaptım oldu mantığı sağlık bakanı ile hekimlerin arasını belirgin şekilde açmıştır.Hekimlere karşı sayın bakanın olumsuz tavırları,önyargıları ve hatta mesnetsiz suçlamaları kabul edilemez.Her meslekte yanlış yapanlar olacaktır.Ancak sayın bakanın genelleyici bütün sağlık çalışanlarını suçlayıcı tavırları doğru değildir.Muayenhanecilik bir sağlık hizmetidir.Mesleğinde iyi olan hekimi bu kadar sıkıştırmak deonare edip halkın nazarında itibarını sıfırlamak asla doğru değildir. Bundan hekim zarar göreceği mesleğine gelişmeye kendini kapatacağı gibi,hastada zarar görecektir.Hekimi ile konuşmak derdini dökmek ayrıntılı muayane olmak isteyen insanlar nereye gidecektir.Bu tip hastalar aynı zamanda varlıklı ve sağlığına düşkün insanlardır.Bunların alacağı nitelikli sağlık hizmetinin bir kısmı muayenhane hekimliğinde verilmektedir.Ben sağlık bakanını aklıselime davet ediyorum ve abartılı inat mahsulu uygulamalardan vazgeçmesini hekimlere meslektaşlarına bu kadar kaba davranmamasını salık veriyorum.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir