Medimagazin logo

"Doktorlar hastaya e-reçeteleri bilgisayar çıktısı olarak vermeli"

TEİS, Zorunlu e-reçete uygulamasının ilk günü bazı sorunlar dışında sıkıntı yaratmadığını açıkladı.
"Doktorlar hastaya  e-reçeteleri  bilgisayar çıktısı olarak vermeli"
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, "Bugün uygulamaya başlayan e-reçete sisteminde uyarılarımız sonucu korkulan olmadı" dedi.

 

         Saydan açıklamasını şöyle sürdürdü:

         "1 Ocak'ta uygulamaya başlanacak olan e-reçete sistemi altyapı eksiklerinden dolayı 15 ocak 2013 tarihine ertelenmişti. 15 ocak itibariyle başlayan e-reçete uygulamasında daha önce yapmış olduğumuz uyarılar sonucu şimdiye kadar korkulan olmadı.

 

         Sistemde ufak tefek kesintiler yaşanıyor, ancak TEİS olarak bunu 24 saat takip ediyoruz ve ilgili birime ilettiğimiz zaman hemen düzeltiyorlar. İyi niyetle yola çıkılan bu sistem doktora, eczacıya ve hastaya bir çok kolaylık sağlıyor. Örneğin, eczacı manuel reçete ile seksenin üzerinde işlem ve kontrol yaparken, e-reçete ile bu işlem sayısı 20’lere kadar azalmıştır.

 

         E-reçeteye karşı değiliz, ancak, daha öncede sendika olarak defalarca belirttiğimiz gibi sistemin aksamadan, çok düzgün bir şekilde çalışması lazım. Çünkü reçete sistemde olduğu için reçetede yazılı ilaçları göremiyoruz, bilemiyoruz ve hastalarımızın ilaçlarını veremiyoruz. İlaç zamanında alınması ve kullanılması gereken bir üründür. Kime, ne zaman, nerede, nasıl lazım olacağı bilinemeyen bir üründür.

 

         Bütün Türkiye'yi kapsayan bu sistemin mutlaka ama mutlaka anabilgisayarın çalışmadığı zamanlarda çalışacak bir yedeği bulunmalıdır. Aksi halde sistemin sağlayacağı kolaylık bir tarafa, eczacıyı ve hastayı daha çok sıkıntıya sokacaktır.

 

REÇETE, YAZAN KİŞİNİN SORUMLULUĞUNDADIR

         Doktorların hastaya küçük bir kağıda elle şifre yazmak yerine, e-reçetenin  bir bilgisayar çıktısını alarak vermeleri gerekmektedir. Çünkü bazı durumlarda yazılar birbirine karışıyor, okunmuyor, hasta şifreyi kaybedebiliyor. Eczacı bunu deneme yanılma yöntemiyle bulmaya çalışıyor, eğer bulunamazsa hasta ilacını alamadığından tekrar doktora dönmek zorunda kalıyor. Bu durum eczacı ile vatandaşı karşı karşıya getirdiği gibi herkese mesai ve zaman kaybına neden olmaktadır.

 

         E-reçete yazan hekimlerimiz, Sağlık Bakanlığı talimatları ve SGK’nın son duyuruları doğrultusunda e-reçeteyi bilgisayar çıktısı olarak hastalara verirlerse sorun ortadan kalkacaktır.

        

15 OCAK’ TAN İTİBAREN MANUEL REÇETE YAZILACAK İSTİSNAİ DURUMLAR

a) Kamu idareleri bünyesindeki kurum hekimliklerinde, işyeri hekimliklerinde, verem savaş dispanserlerinde, ana-çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezlerinde, sağlık merkezi ve toplum sağlığı merkezlerinde, 112 acil sağlık hizmeti birimlerinde, üniversitelerin mediko-sosyal birimlerinde, Türk Silahlı Kuvvetlerinin 1., 2., ve 3. basamak sağlık hizmet sunucularında düzenlenen reçeteler,

b) Majistral ilaç içeren reçeteler,

c) Kişiye özel yurt dışından getirtilen ilaçları içeren reçeteler,

d) Yabancı ülkelerle yapılan “Sosyal Güvenlik Sözleşmeleri” kapsamında Kurum tarafından sağlık hizmeti verilen kişilere düzenlenen reçeteler,

e) Sağlık Uygulama Talimatının 3.1.3. maddesinin 2. fıkrasının b maddesinde tanımlanan ve MEDULA hastane sisteminden provizyon alınamamasına rağmen sağlık hizmeti sunulması durumunda düzenlenen reçeteler,

f) Acil hal kapsamında düzenlenen reçeteler,

g) Aile hekimlerinin “gezici sağlık hizmeti” kapsamında düzenledikleri reçeteler,

h) Evde bakım hizmeti kapsamında düzenlenen reçeteler,

i) MEDULA sisteminin ve/veya sağlık hizmet sunucusuna ait sistemin çalışmaması nedeniyle e-reçetenin düzenlenememesi halinde manuel olarak düzenlenen, üzerinde e-reçete olarak düzenlenememesine ilişkin “Sistemlerin çalışmaması nedeniyle e-reçete düzenlenememiştir” ibaresi kaşe ya da el yazısı şeklinde bulunan ve bu ibarenin reçeteyi düzenleyen hekim tarafından onaylandığı reçeteler.

"doktorlar
hastaya
e-reçeteleri
bilgisayar
çıktısı
olarak
vermeli"
Yorum (14)
A.K.
E reçete yaz,çıktısını da al.İlaçları da biz verelim tam olsun.
0
Cevapla
cbk
nasıl cıktı verecegım. hastane prınter vermediki ben kendi paramla aldım. hastane kağıt vermiyor. Toner doldurmuyor.
0
Cevapla
timur didinen
3 er tane de fotokopi çektirelim.. Hiç kimse kağıdın ağaçtan yapıldığını unutmasın..
0
Cevapla
bg
niye reçete no vermek gerekiyor? niye kişi tc nosuyla gidip alamıyor?
0
Cevapla
doktor
ilaçları da biz verelim o da yetmez bir bardak süt veya meyve suyu ile içirelim ki midesine dokunmasın.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir