Son iki yıldır kanser alanında Amerika’da “en iyi hastane” sıralamasında ilk sırayı alan Memorial Sloan Kettering Cancer Center’la ortaklaşa düzenlenen IORT sempozyumuna Liv Hospital Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Oktar Asoğlu ev sahipliği yaptı.
Dünyaca ünlü birçok hekimin konuşmacı ve izleyici olarak katıldığı sempozyum, webcast konseptiyle, simültane İngilizce tercüme eşliğinde canlı olarak yayınlandı. Böylece akıllı telefon teknolojisiyle Avrupa ve Amerika’dan da izlendi. Prof. Dr. Oktar Asoğlu, MSKCC’den Prof. Dr. Kaled M. Alektiar ve Prof. Dr. Philip Patty de konuşmacı olarak yer aldığı sempozyumun ilk günü 5 Haziran’da doktorların anlatımlarının ardından halk söyleşisi gerçekleştirilerek merak edilen sorular yanıt buldu. 6 Haziran’da ise sempozyumun bilimsel ayağı gerçekleştirildi.
IORT: Ameliyat sırasında tek doz radyoterapi
Intra Operatif Radyoterapi (IORT) ile kanser ameliyatı sırasında verilen tek doz radyoterapi sayesinde hedef odaklı sonuç elde etmek mümkün. Özellikle nüks kanserlerde, cerrahi sırasında gerçekleştirilen tek doz radyo terapi uygulaması (IORT) ile yüz güldürücü sonuçlar elde edilebiliyor. IORT özellikle sindirim sistemi kanserlerinde, kalın barsağın son kısmı nüks tümörlerinde, yani rektum kanserlerini tedavisinde cerrahinin başarısını oldukça arttıran bir uygulama. Bunun yanı sıra, daha nadir olarak ta, meme kanserleri ve çocukluk çağı tümörlerinde de kullanılabiliyor.
Liv Hospital Tıbbi Direktörü ve Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Oktar Asoğlu, özellikle nüks kanser ameliyatı sırasında kullanılan, IORT tedavisi ile yalnızca sorunlu bölgeye verilen yoğun ışın tedavisi ile sağlam dokuların tamamen korunabildiğine dikkat çekiyor. Prof. Dr. Oktar Asoğlu “IORT yönteminde, tümör cerrahi operasyon ile çıkarılıyor. Sonrasında riskli bölge ışın tedavisi için hazırlanıyor. Hasta anestezi altındayken cerrahın karın içi organları bölgeden uzaklaştırarak bir alan açıyor. Radyasyon onkoloğunun, vakaya özel olarak belirlediği doz saptamasının ardından ışın tedavisi tek doz olarak kullanılıyor. Işın işlemi bittikten sonra yara kapatılarak ameliyata son veriliyor”dedi.
IORT yaklaşık 2 kat daha iyi bir sağ kalım sağlıyor
Geleneksel cerrahi sonuçlar ile karşılaştırıldığında, nüks tümörlerde IORT yaklaşık 2 kat daha iyi bir sağ kalım sağlıyor. Uygun vakalarda ameliyat sırasında uygulanan tek doz ışın tedavisi ile hastanın daha sonra radyoterapi almasına gerek kalmayabiliyor. Prof. Dr. Oktar Asoğlu, özellikle nüks kanser ameliyatı sırasında kullanılan, IORT tedavisi ile yalnızca sorunlu bölgeye verilen yoğun ışın tedavisi ile sağlam dokuların tamamen korunabildiğine dikkat çekiyor. Prof. Dr. Oktar Asoğlu “IORT yönteminde, tümör cerrahi operasyon ile çıkarılıyor. Sonrasında riskli bölge ışın tedavisi için hazırlanıyor. Hasta anestezi altındayken cerrahın karın içi organları bölgeden uzaklaştırarak bir alan açıyor. Vakaya özel olarak belirlenen doz saptamasının ardından ışın tedavisi tek doz olarak kullanılıyor. Işın işlemi bittikten sonra yara kapatılarak ameliyata son veriliyor ”dedi.