Medimagazin logo

TSM’ler sigorta ödemelerinde tek başına

İzmir İl Sağlık Müdürlüğü, toplum sağlığı merkezlerinde (TSM) çalışan hekimlerin “fiilen” hekimlik yapmadıkları gerekçesiyle, zorunlu mesleki sorumluluk sigortası primi ödemelerinin yarısını ödemeyi reddetti
Kaynak: MEDİMAGAZİN
TSM’ler sigorta ödemelerinde tek başına
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İzmir’de toplum sağlığı merkezlerinde (TSM) görevli hekimlerin zorunlu mesleki sorumluluk sigortası primi ödemelerinde,  İl Sağlık Müdürlüğü hekimleri yalnız bıraktı. İzmir Sağlık Müdürlüğü, buna gerekçe olarak, “TSM’lerde görevli hekimlerin fiilen mesleğini icra etmedikleri”ni bildirdi.

 

İzmir Tabip Odası tarafından yapılan açıklamada, TSM’lerde çalışan hekimlerin sigorta primlerinin yarısının İl Sağlık Müdürlüğü tarafından ödenmesi gerektiği kaydedildi. Açıklamada, zorunlu mesleki sorumluluk sigortası yaptıran TSM hekimlerinin, sigorta primlerinin yarınını ödemesi için İl Sağlık Müdürlüğüne başvurdukları ancak kendilerine “bu primlerin ödenmeyeceği” yanıtı verildiği dile getirildi. İl Sağlık Müdürlüğü tarafından gönderilen yazıda, Sağlık Bakanlığının 11 Ağustos 2010 tarihli yazısına atıf yapılarak, özetle TSM’lerde görevli hekimlerin fiilen mesleğini icra etmediği, bu nedenle sigorta yaptırmak zorunda olmadığı, ileri bir tarihte aile hekimi olarak veya hastanelerde geçici görevlendirme halinde, hekimlerin, görevlendirme tarihinden itibaren sigorta yaptıracakları, bu durumda primlerin yarısının Müdürlük tarafından ödeneceği ifade edildi.

 

Açıklamada, yazının kendi içinde birçok hukuki çelişki taşımakla birlikte sağlık otoritesi olan Sağlık Bakanlığının, bizzat kendi istekleri doğrultusunda çıkarılan yasal düzenlemelere dahi uymaktan kaçındığı ileri sürüldü. Mevcut yasal düzenleme çerçevesinde mesleğini icra eden bütün hekimlerin sigorta yaptırma zorunluluğu bulunduğu belirtilerek, “Bu zorunluluk kamuda çalışan hekimler için de söz konusudur. Bu hekimlerimiz de mesleki sorumluluk sigortası yaptırmakla yükümlü olup sigorta primlerinin yarısı çalıştığı kurum tarafından karşılanacaktır” denildi.

 

 

“Hukuk ve idari istikrarla açıklanamaz”

İzmir Tabip Odası tarafından yapılan açıklamada, mesleki sorumluluk sigortasına ilişkin yasal düzenlemelerin yürürlüğe girmesinden sonra, İl Sağlık Müdürlüğünün TSM’lere gönderdiği yazılı emir ile bütün hekimlerin sigorta yaptırmalarını, prim ödemesine ilişkin dekontların aslını Müdürlüğe teslim etmelerini, dekontların tesliminden sonra ödemelerin yapılacağını bildirdiği anımsatıldı. İl Sağlık Müdürlüğünün yazılı emir ile sigorta yaptırılmasını hekimlere bildirmesine rağmen bu defa sigorta primlerinin ödenmeyeceğini ifade etmesinin hukuk ve idari istikrar kavramları ile açıklanamayacağı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

 

“TSM’lerde çalışan hekimlerin mesleğini fiilen icra etmediği şeklindeki Sağlık Bakanlığı ve İl Sağlık Müdürlüğü değerlendirmelerinin, kasten yapılmış bir açıklama olmadığını düşünmek istiyoruz. Bu açıklamanın, hekimlik mesleği mensubu bir kişi tarafından yapılmış olması düşünülemez. Mevcut yasal düzenlemeler ve fiili uygulamalar çerçevesinde, TSM’lerde sunulan hizmetlerin niteliğinin sağlık hizmeti olmadığını ve hekimlerin mesleğini fiilen icra etmediğini ifade etmek, hekimlik mesleğine yöneltilen bir hakaret olarak değerlendirilmelidir.

TSM’lerde görevli hekimlerin idari görev hizmet yaptığı doğrudur ancak bu görev TSM’lerde görevli hekimlerin yaptıkları onlarca görevden sadece birisidir. Kamuda görevli bütün hekimlerin aynı zamanda idari bir görev yaptıkları açıktır.

Hekimlerin mesleğini fiilen icra etmesini hekimlerin sadece hastalara reçete yazmasına bağlamak hukuken ve bilimsel olarak mümkün değildir. Sağlık hizmeti ve hekimlerin mesleğini fiilen icra etmesi eşittir hekimlerin hastalara reçete yazması demek değildir.

Hekimler, hastalara reçete yazmaksızın da mesleklerini icra edebilir. Sağlık hizmetlerini sadece tedavi edici sağlık hizmeti olarak düşünmek, koruyucu sağlık hizmetlerini sağlık hizmeti olmaktan çıkarmak ciddi bir algı bozukluğudur. Bu anlayış, sağlık otoritesinin sağlık politikalarına yaklaşımını göstermektedir.”

 

Geçici görevlendirmelerde ne olacak?

Açıklamada, TSM’lerde görevli hekimlerin 21 başlık altında sıralanmış görev tanımı bulunduğu, hekimlerin bulaşıcı hastalıkların kontrolünden üreme sağlığı hizmetlerine, adli tıp ve acil sağlık hizmetlerinden görüntüleme ve laboratuar hizmetlerine, çevre sağlığı hizmetlerinden işçi sağlığı ve iş güvenliği hizmetlerine kadar geniş bir alanda görev yaptıkları ifade edildi.

 

TSM’lerde görevli hekimlerin bu görevlerin yanı sıra, hastanelerin acil servislerinde ve sözleşmeli aile hekimlerinin yerine geçici görevlendirme ile görev yaptıkları da anımsatılarak, “Bu görevlendirmeler sıklıkla gerçekleşmektedir. TSM’lerde görev yapan hekimlerin geçici görevlendirmesi yapıldığı zaman sigorta yaptırmak zorunda olduğunu ifade etmek yerinde bir değerlendirme değildir. Örneğin iki ay TSM’de görev yapan hekim, bir ay Çeşme Devlet Hastanesinde görevlendirilmekte, TSM’deki görevine dönen hekim bir ay sonra bu kez Bayındır Devlet Hastanesinde görevlendirilmekte, TSM’deki görevine tekrar dönen hekim iki ay süre ile aile hekimi olarak görevlendirilebilmektedir. Bu durumda, bu hekimin sigorta poliçesinin ne şekilde düzenleneceği açıklanmaya muhtaçtır. Hekim, her görevlendirme için sigorta poliçesi yaptırıp her görevlendirme sonrası sigorta poliçesini iptal mi ettirecektir?” denildi.

izmir
tsm
toplum sağlığı merkezi
sigorta
zorunlu sigorta
mesleki sorumluluk sigortası
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir