Medimagazin logo

Suriyeli doktorlar 'çalışma izni' istiyor

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Şanlıurfa'ya sığınan Suriyeli doktorlar, Türk ve Suriyeli hastaları tedavi edebilmek için yasal izin talep ediyor
Suriyeli doktorlar 'çalışma izni' istiyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ŞANLIURFA-Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Şanlıurfa'ya sığınan, Akçakale ilçesinde kendi imkanlarıyla kurdukları merkezde hizmet veren Suriyeli doktorlar, ilçedeki özel hastanelerde Türk ve Suriyeli hastalara sağlık hizmeti verebilmek için yasal olarak çalışma izni istiyor.

Yaklaşık 5 yıldır süren iç savaş nedeniyle ülkelerini terk eden milyonlarca Suriyeli arasında, hekimler de bulunuyor. Ülkelerinde şifa dağıtan doktorlar, Türkiye'de de hem Suriyelilerin yaralarını sarmak hem de Türk hastalara umut olmak istiyor.

Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde kendi imkanlarıyla kurdukları merkezde Suriyeli hastaları tedavi etmeye çalışan bir grup hekim, yasal olarak birtakım prosedürlere bağlı olan özel hastanelerde çalışma izninin verilmesi için Sağlık Bakanlığı'ndan talepte bulundu.

Merkezdeki çocuk doktoru Muhammed Hamadi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkelerinde savaş sonrası yaşamın zorlaştığını ve bu nedenle Türkiye'ye sığındıklarını söyledi.

Türkiye'de yaşayan Suriyelilerin muayene için gittikleri hastanelerde şikayetlerini tercümanlar aracılığıyla doktorlara ilettiğini anlatan Hamadi, bu nedenle Suriyelilerin tam anlamıyla sorunlarının aktarılamadığını ifade ederek, Suriyeli hastaların dilinden en iyi kendilerinin anlayabileceğini belirtti.

Suriyeli hastalarla iletişimin daha sağlıklı yapılabilmesi için Suriyeli doktorların yasal olarak çalışmalarına izin verilmesini isteyen Hamadi, şunları kaydetti:

"Suriyeli doktorların hastanelerde görev yapması Suriyeli hastalarla doktorlar arasındaki iletişim sorununu ortadan kaldıracaktır. Biz ülkemizi ne uçaklardan ne de silahlardan korktuğumuz için terk etmedik. Biz sadece biraz itibar istiyorduk. Suriye'de bulamadığımız bu itibarı bir nebze de olsa Türkiye'de bulduk. Türk yetkililerine bize sunduğu imkanlar için teşekkür ediyoruz."

- "Suriye'de sadece Esed'in hakim olduğu bölgelerde hastane bulunuyor"

Dahiliye uzmanı doktor Haşim Hüseyin (61) de 32 yıllık doktorluk mesleğinin ardından ülkesini içi kan ağlayarak terk etmek zorunda kaldığını dile getirdi.

Ülkelerinden şereflerini korumak için ayrıldıklarını belirten Hüseyin, Suriye'den kaçan doktorların yarısının Türkiye'ye, diğer yarısının ise dünyadaki farklı ülkelere sığındığını, gidemeyen çok sayıdaki doktorun ise çatışmalarda hayatını kaybettiğini aktardı.

Türkiye'de kendi imkanlarıyla kurdukları merkezde mesleğini yapabilmenin mutluluğunu yaşadığını ifade eden Hüseyin, "Ülkemizde devlet hastanelerinde çalışıyorduk ve güzel bir ücret alıyorduk. Ancak savaş nedeniyle Türkiye'ye hicret ettik. Suriye'de sadece Esed'in hakim olduğu bölgelerde hastane ve doktor bulunuyor" diye konuştu.

Merkezde Suriyeli yaralılar ve hastaları tedavi etmeye çalıştıklarına değinen Hamadi, yasal olarak hastanede görev yapmak istediklerini ve bu konuda yardım beklediklerini vurguladı.

- Bölgedeki 100 doktor talepte bulundu

Arap ve Türkmen Aşiretleri Birliği Başkan Yardımcısı Ömer Dede de Suriyeli doktorlar olarak bölgede 100 kişinin bir araya geldiğini söyledi.

Suriyeli doktorların isimlerini Gaziantep'te İl Sağlık Müdürlüğü aracılığıyla Sağlık Bakanlığına gönderdiklerini aktaran Dede, çalışma izni verilmesi için başvuruda bulunduklarını belirtti.

- Çalışma izni için koşullar

Türkiye'ye sığınan Suriyeli doktorlar, ülkeye yerleştikten 6 ay sonra özel hastanelerde çalışma izni için başvurabiliyor.

Türkçe sınavında başarılı olduklarını gösteren belgenin yanı sıra özel sağlık kuruluşlarında çalışabilmeleri için diploma veya uzmanlık belgelerinin denkliğinin de kabul edilmesi gereken Suriyeli doktorların, ayrıca Türkiye'de özel bir sağlık kuruluşunda çalışabilmeleri için Suriye Sağlık Bakanlığı veya Büyükelçiliğinden alınan ve kanunen mesleğini yapmaya engel halinin bulunmadığını gösteren yazıya de sahip olması gerekiyor.

Suriyeli doktorlar, bu belgelerle yapılacak başvurunun ardından ilgili bakanlıkların onayıyla özel bir sağlık kuruluşunda görev yapabiliyor.

suriyeli doktorlar
ozel hastane
calisma izni
Yorum (3)
dr.t.k
toprağını, vatanını terkeden doktordan hayır gelmez...
17
Cevapla
Fatma Ertek
Kamplarda doktor olarak çalıştırılabilirler.
5
Cevapla
Haydar gulle
Mülteci kamplarında çalışmaları cok iyi olur. Kamp görevlendirmelerinden bıktık.
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir