Medimagazin logo

Sağlık çalışanlarına şiddete elektronik kayıt

Sağlık çalışanlarına uygulanan şiddete ilişkin bilgiler, yeni geliştirilen "Beyaz Kod Yazılım Sistemi"ne girilerek elektronik ortamda kayıt altına alınacak
Kaynak: AA - Yeşim Sert Karaaslan
Sağlık çalışanlarına şiddete elektronik kayıt
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetle ilgili bilgiler, risk analiz raporlarının hazırlanabilmesi için geliştirilen "Beyaz Kod Yazılım Sistemi"ne geçirilecek, elektronik ortamda kayıt altına alınacak ve süreci tüm ilgililer elektronik ortamda takip edebilecek.

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti önleyebilmek amacıyla bir sürü önce çıkarılan "Hukuki Yardım ve Beyaz Kod Uygulaması"na ilişkin genelge güncellendi. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu imzasıyla yayımlanan genelgenin kapsamı genişletildi.

Genelgede, şiddet mağduru sağlık çalışanlarının hukuki yardım alabilmesi için başvuruların nasıl yapılacağı, hukuki haklar ve yapılması gerekenlere ilişkin detaylı bilgiye yer verildi. Daha önce başvurular sırasında kayıt altına alınan bilgiler hukuki yardım için il koordinatörü olan avukata gönderiliyordu, yeni genelgeyle sağlıkçılara yönelik şiddet kayıt altına alınacak. 

Olaya ilişkin bilgiler, risk analiz raporlarının hazırlanabilmesi için geliştirilen "Beyaz Kod Yazılım Sistemi"ne geçirilecek. Bu yazılımla bilgiler elektronik ortamda kayıt altına alınacak, veriler işlenecek ve süreci tüm ilgililer elektronik ortamda takip edebilecek.

- "İl Beyaz Kod Koordinatörlükleri" kuruldu

"Beyaz Kod" kapsamında belirtilen iş ve işlemleri yürütmek üzere İl Sağlık Müdürlükleri bünyesinde "İl Beyaz Kod Koordinatörlükleri" kuruldu. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet, mağdur sağlık çalışanı ya da Çalışan Hakları Güvenliği Birimince "Beyaz Kod" yazılımına işlenecek. Başvuru gerçekleştiğinde, Çalışan Hakları ve Güvenliği Birimi gerekli belgeleri hazırlayarak il koordinatörüne iletecek. İl koordinatörü başvurunun "beyaz kod" kapsamında olup olmadığını kontrol edecek, başvuru bu kapsamda ise belgelerin asıllarını temin ederek savcılığa ulaştıracak. 

Bu amaçla savcılıkların talep ettiği bilgi ve belgelerin örnek formları oluşturulacak. Yönetici bu formlardan yararlanarak kısa sürede dosya oluşturabilecek. Tüm bu süreç elektronik ortamda kayıt altına alınacak. 

- Risk analizi yapılacak 

Sürece ilişkin istatistiki veriler de alınarak risk analiz raporu hazırlanacak. Analiz sayesinde, şiddetin kimlerden, hangi saatlerde daha çok uygulandığı ya da en çok kimlerin hedef alındığı gibi bilgilere kısa sürede ulaşmak da mümkün olacak.

Sisteme sağlık kuruluşlarında çalışanlar üye olabilecek. Üyeler, verilen yetki çerçevesinde süreci takip edebilecek. Davanın açıldığı bilgisi, duruşma günü gibi süreçte gelinen nokta ilgililere elektronik posta olarak da gönderilecek. 

"Beyaz Kod Sistemi", 7 gün 24 saat kesintisiz hizmet verecek.

Söz konusu genelgeye ulaşmak için TIKLAYINIZ

beyaz kod
risk analiz
genelge
Yorum (2)
doktor
BEYAZ KOD VEREN ENAYİDİR.EZİYETTEN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİL.BEYAZ KODDAN UZAK DURUN.
0
Cevapla
ömer akpınar
istatistik ten ziyade önemli olan kanuni yaptırımdır. Siz hekime hakaret edene, şiddet uygulayana ne ceza vereceksiniz ? herşeyi yaptıktan sonra bütün güncellemeler falan filandan sonra hakim yine hükmün ertelenmesi cezasını verirse Sağlık bakanlığının yaptıklarının bir anlamı olmaz. Adalet sisteminde caydırıcı ciddi cezalar olmalı örneğin size herkesin önünde söven bir hastaya yada hasta yakınına en az 5000tl ceza verin bakın bir daha kolay kolay sorun çıkarır mı?
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir