Medimagazin logo

Herkes doktorunu kendi seçebilecek

İhlas Holding Ankara Medya Grup Başkanı Nuri Elibol ve Başkan Yardımcısı Murat Odabaş’ı ziyaret eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Genel Sağlık Sigortası Kanunu’yla bundan böyle herkesin kendi doktorunu seçme hakkına kavuşacağını söyleyerek, gelecek nesiller için Türkiye’nin sosyal güvenlik reformunu mutlaka gerçekleştirmesi gerektiğini ifade etti
Herkes doktorunu kendi seçebilecek
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
İhlas Holding Ankara Medya Grup Başkanı Nuri Elibol ve Başkan Yardımcısı Murat Odabaş’ı ziyaret eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Genel Sağlık Sigortası Kanunu’yla bundan böyle herkesin kendi doktorunu seçme hakkına kavuşacağını söyleyerek, gelecek nesiller için Türkiye’nin sosyal güvenlik reformunu mutlaka gerçekleştirmesi gerektiğini ifade etti. Başesgioğlu, SSK ve Bağ-Kur prim alacaklarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin çıkarılan kanun kapsamında başvuruların 3 Nisan’da başlayacağını belirterek vatandaşları bu imkandan yararlanmaya çağırdı.


Hastanelerde yaşanan yoğunluğu, sıkışıklığı gidermek ve vatandaşların daha rahat tedavi ve sevk olmasını sağlamak için sağlık sigortasında basamaklandırılmış sevk sisteminin öngörüldüğünü belirten Bakan Başesgioğlu; “Basamaklı sistemin ilkini aile hekimlikleri, poliklinikler, sağlık ocakları, dispanserler özel veya kamu yerleri oluşturuyor. İkinci basamak ise sevk olacak. Vatandaşımız ister devlet, ister özel hastanelere, belirtilen hususlar çerçevesinde sevk edilebilecek. Genel Sağlık Sigortası’yla gelen en büyük kolaylıklardan birisi de, vatandaşımızın hastane ve hekim seçme özgürlüğüne kavuşmasıdır” diye konuştu.

‘Kırmızı çizgi sınırına geldik’
Sosyal güvenlik alanında reform niteliğinde düzenlemeler içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanun Tasarısı’nın 3 buçuk yıl gibi bir süre içerisinde katılımcı bir anlayışla hazırlanması için büyük çaba gösterdiklerini belirten Başesgioğlu, “Diyebilirim ki hiç bir kanun, kamuoyuna bu kadar mal olmamıştı” dedi. Hazırlanan yeni tasarıyla ilgili uzlaşma sağlanamayan maddelerin bir elin parmakları kadar az olduğuna dikkat çeken Başesgioğlu, şunları söyledi: “Bunları artık biz kırmızı çizgi olarak ilan ediyoruz. Bunlardan taviz vermek ya da değiştirmek demek, reformun içini boşaltmak mânâsına gelir. O da yazık olur. Biz 3 buçuk yıldır reform kelimesinin tam karşılığına gelen ve içini dolduran bir çalışma yaptık. Sadece üç kuruluşun birleştirilmesi operasyonu bile tek başına önemli bir hadisedir. Onun dışında Genel Sağlık Sigortası, Emeklilik Sigortası, Sosyal Yardım ve Hizmetler var” dedi.

Muhalefetle uzlaşma arayacağız
Tasarının TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmelerinin tamamlandığını hatırlatan Başesgioğlu, TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşme prosedürünün netleşmediğini ancak, temel kanun olarak bölümler halinde görüşülmesinden yana olduğunu söyledi. Başesgioğlu, tasarının oy birliğiyle temel kanun olarak kabul edilmesi için muhalefet partileriyle temasa geçeceklerini belirterek, önümüzdeki hafta TBMM’deki muhalefet partilerini ziyaret edeceğini açıkladı. Başesgioğlu, “Parlamento’dan olabildiğince sınırlı bir zaman içinde görüşülüp kanunlaşmasını istiyoruz” diye konuştu.

IMF kanunu değil
Başesgioğlu, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanununun IMF’nin istekleri doğrultusunda hazırlandığına ilişkin yapılan değerlendirmelerin de gerçeği yansıtmadığını, bu kanunun Türk hükümetinin iradesini, prestijini gösteren bir durum olduğunu ifade etti. Başesgioğlu, hali hazırda emekliliği hak etmiş ama hâlâ çalışmaya devam eden çalışanların da yeni kanunla ilgili endişeye kapılmamaları gerektiğini söyledi. Başesgioğlu, yeni düzenlemeyle 25 yıldan sonraki her yıl için şu anda 1 ya da 1.5 olan aylık bağlama katsayısı 2.5 olarak uygulanacak” değerlendirmesini yaptı..

Genel Sağlık Sigortası’nın kapsamı geniş
Türkiye’de uzun yıllardan beri tartışılmasına karşın ilk kez hayata geçirilecek olan Genel Sağlık Sigortası uygulamasıyla çok kapsamlı bir sağlık sigortası uygulamasına geçileceğini ifade eden Başesgioğlu, sağlık sigortasıyla her türlü hastalığın kapsama alındığını belirtti. Başesgioğlu, genel hastalıklar dışında tüp bebek ve yurt dışı tedavinin de sağlık sigortası kapsamına alındığını ifade etti.

Yeşil Kart’ın primi devletten
Başesgioğlu, çalışanların genel sağlık sigortası için yüzde 12.5 oranında prim ödeyeceklerini belirterek, ödeme gücü olmayan yeşil kartlı vatandaşların primlerinin ise devlet tarafından karşılanacağını kaydetti. Başesgioğlu, “Bunun finansman ayağı sağlam. İster emeklilik, ister sağlık sigortalarında olsun mevcut prim yüküne ilave bir yük getirmiyoruz. Bağ-Kur’lular açısından yüzde 20 olan sağlık sigortası primi yüzde 7.5 oranında düşerek yüzde 12.5’a indi” dedi.

Tek emeklilik sistemi olacak
Hazırlanan yeni kanun tasarısının çok kapsamlı bir çalışma olduğunu belirten Başesgioğlu, kanunla birlikte yeni emeklilik sisteminin statüye dayalı olmaktan çıkacağını belirtti. Memurun, işçinin, Bağ-Kur’lunun farklı emekli olduğu statü ayrımının yeni kanunla kaldırılıp tek eşit bir emeklilik sisteminin getirildiğine dikkat çeken Başesgiolu, “Yeni kanunla memur ya da işçi veya Bağ-Kur’lu son 3 yıl burada çalıştı, son 7 yıl burada çalıştı gibi ayrıcalıktan da vazgeçiyoruz. Diyoruz ki bir kişi bütün çalışma hayatı boyunca prim kesintisi ne ise emeklilik günü geldiği zaman onu alacak” diye konuştu.

Emekliler etkilenmeyecek
Başesgioğlu, tasarının yürürlüğe girmesiyle hiçbir şekilde halen emekli olan vatandaşların maaşlarının etkilenmeyeceğini vurguladı. Başesgioğlu, emekli maaşlarının enflasyon oranında artırılması gerekirken kendilerinin öngörülen enflasyon oranı üzerinde emeklilere maaş zammı verdiklerini kaydetti. Başesgioğlu, “Eğer TÜFE oranlarına bağlı kalsaydık Bağ-Kur ve SSK emeklisine 12 milyar YTL daha az para verecektik ama gördük ki TÜFE oranlarına göre artış çok düşük kalıyor. Hükümet zorlamayla ve sosyal boyutu da düşünerek 12 milyar YTL de sosyal transferi yaptı” diye konuştu.

Türkiye
herkes
doktorunu
kendi
seçebilecek
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir