Medimagazin logo

Akdağ: Gazze'ye ilaç ulaştıramıyoruz

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Gazze'ye ilaç ulaştıramadıklarını belirterek, İsrail'li yetkililere hitaben ''ihtiyacı olan hastalara ilacın, tıbbi malzemenin, yardımın ulaştırılmasına engel olmak, bir insanlık suçu teşkil etmektedir'' dedi.
Akdağ: Gazze'ye ilaç ulaştıramıyoruz
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Akdağ, UNICEF ile ortaklaşa gerçekleştirilecek Çocuklara Yönelik İnsani Yardım Girişimi 2012 Raporu'nun paylaşılacağı basın toplantısına katılarak bir konuşma yaptı.

UNICEF'in çocuk haklarının korunması, tanıtılması ve savunulması adına önemli çalışmalar yaptığını ve özellikle acil durumlarda bu alanda temel bir rol oynadığını belirten Akdağ, temsilcilerine teşekkür etti. Çocukların geleceğin teminatı, gönüllerdeki sevgi bahçesinin çiçekleri olduğunu belirten Akdağ, insana hizmet etmenin hayırlı, çocuklara hizmet etmenin ise en hayırlı iş olduğunu kaydetti.

Akdağ, çocukların sağlıklı yetişmesi ve bunun için gerekli tedbirlerin alınmasının her zaman gündemlerinde olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

''Biz Türkiye olarak sağlıkta dönüşüm programı ile daha da geliştirilmiş ve ileri adımlar atılmış bir biçimde çocuk sağlığı ve hakları konusunu ziyadesiyle önemsiyoruz. Bunu bütün politikalarımızın ve bu arada sağlık politikalarımızın da önemli bir konusu olarak ortaya koyduk. Çocuklarımız dünyaya gözlerine açtıkları andan itibaren çocuk insan olarak takip edilmelidir. Fakat insan olmak sadece çocuğun doğduğu andan itibaren değil, ana rahmine düştüğü andan itibaren başlar. Dolayısıyla doğumdan evvelki süreç, hamilelerin takibi, doğurganlık çağındaki kadınların eğitimi, doğum şartları bu sürecin ayrılmaz bir parçasıdır. Çocuk dünyaya gelmeden evvel hakları başlamaktadır. Ve biz tam manasıyla sağlıklı nesiller yetiştirmek istiyorsak bunu gözden kaçırmamalıyız.

İstenmeyen gebeliklerin sonlandırılması ve kürtaj konularında kayıtdışı vakaların sessiz muhatapları ve mağdurları olan çocuk insanlar hakkında sadece yasal tedbirler değil, toplumsal vicdan, ahlaki, dini, moral değerlerin bakışı gibi süreçler de aktif olarak devreye girmelidir.''

Türkiye'de sağlıkta dönüşüm programı ile birçok önemli adımlar atıldığını belirten Akdağ, bu kapsamda bebek, çocuk ve annelere yönelik hizmetleri anlattı. Dünyada yaşananlara da kayıtsız kalmadıklarını kaydeden Akdağ, Somali'deki kuraklıktan etkilenenlere yönelik çalışmaların buna güzel bir örnek teşkil ettiğini söyledi.

Konuşmasında İngiliz The Guardian gazetesinde 26 Ocak tarihinde yer alan bir makaleden söz eden Akdağ, makalede Türkiye'nin Somali'ye yaptığı insani yardımdan diğer ülkelerin öğrenebileceği çok şey olduğunu anlattığını söyledi. Makalede, ''Somali'deki krizi çözmek için diğer ülkelerin yaptığı yardımların uzun vadede başarısız olduğunun, Türkiye'nin ise farklı şekilde karşılık vererek Somali halkının zor anlarında büyük dayanışma gösterildiğinin'' ifade edildiğini aktaran Akdağ, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi, çocukları ve çok sayıda bakanla bu ülkeye gerçekleştirdiği ziyaretten de bahsedildiğini, Somali'de yeni doğan çocuklara Erdoğan ve İstanbul isimlerinin verildiğini anlattığını belirtti.

Akdağ, bunun Türk milletinin iftihar etmesi gereken bir husus olduğunu ve insani duyarlılıkla dünyaya örnek teşkil edildiğini söyledi. Akdağ, bu tür yardımların dünyanın neresinde olursa olsun ihtiyaç oldukça süreceğini söyledi.

Sağlık Bakanı Akdağ, yurtdışına yönelik çalışmalarda TİKA ve Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) ile işbirliği yaptıklarını belirterek, bu kurumlara da teşekkür etti.

-''Gazze'deki çocuklara, annelere de hizmet götürmeye devam edeceğiz''-

Konuşmasında Gazze'ye insani yardımlar konusuna da değinen Akdağ, şöyle konuştu:

''Üç aya yaklaştı, Gazze'de ilaca ihtiyacı olan insanların ilaçlarını Türkiye Cumhuriyeti olarak götürmeye çalışıyoruz Gazze'deki Sağlık Bakanlığı ve yetkililerle işbirliği halinde. Ve maalesef adeta bir açık hava hapishanesine dönüştürülmüş olan Gazze'ye bu ilaçları sokamıyoruz. Bu bir insanlık ayıbıdır. Burada bir kez daha İsrail'li yetkililere seslenmek istiyorum; -işin politik tartışmasına ben Sağlık Bakanı olarak girmeyeceğim ama- ilaca tıbbi malzemeye ihtiyacı olan insanlara ilacın, tıbbi malzemenin, yardımın ulaştırılmasına engel olmak bir insanlık suçu teşkil etmektedir. Bu yanlış tavırdan mutlaka vazgeçilmeli, sadece Türkiye'nin Gazze'deki hastaları, çocukları, anneleri desteklemek isteyen ülkelere fırsat verilmelidir.

Biz Türkiye Cumhuriyeti olarak bu işin elbette peşinde olacağız. Dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi Gazze'deki çocuklara, annelere de hizmet götürmeye devam edeceğiz.''

Akdağ, UNICEF yetkililerine seslenerek, dünya çocuklarına yapacakları her türlü hayırlı hizmete Hükümet olarak destek vermeye hazır olduklarını da söyledi.

Toplantıda konuşan UNICEF Bölge Direktörü Marie Pierre Poirier de Türkiye'nin acil durum yardımları konusunda tecrübe sahibi bir ülke olduğunu Afrika'da yaşanan gıda krizine yönelik yardımlarının bunun güzel bir örneği olduğunu söyledi. Poirier, karşılıklı işbirliğinin artarak süreceğini belirterek, Türk Hükümetine ve halkına UNICEF'le işbirliklerinden dolayı teşekkür etti.

UNICEF Acil Durumlara Müdahale Birimi Direktör Yardımcısı Dermot Carty de çalışmalar hakkında bilgi verdi. Türkiye ve UNICEF'in başarılı ortak çalışmalar yürüttüğünü ifade eden Carty, daha yapılacak çok şey bulunduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından katılımcılar ve basın mensupları Bakan Akdağ ile Poirier ve Carty'ye sorular yönelttiler.

Akdağ, bir basın mensubunun ''Antalya'da bir babanın küçük yaştaki kızını 5 bin lira karşılığında sattığı ve bunun yargıya intikal ettiğini'' ifade ederek, değerlendirmesinin sorulması üzerine, olayın ayrıntılarını bilmediğini, ancak bunun bir insanlık suçu olduğunu söyledi. Akdağ, ''Bazı kültürel özellikler ya da yanlış yaklaşımlarla nadiren de olsa böyle olaylar olduğunda hukuk bunun üzerine ciddi şekilde gitmeli ve hızlı davranmalı, kararlarını hızlı vermelidir'' dedi.

Poirier ise Türkiye'de anne ve bebek ölümlerinin önlenmesine ilişkin çalışmaları nasıl değerlendirdiği sorusunu yanıtlarken bu alandaki çalışmaları takdirle izlediklerini söyledi. Türkiye'nin anne ve bebek ölümlerinin önlenmesinde önemli aşamalar kaydettiğini vurgulayan Poirier, bu başarının ardındaki sırrı öğrenmeyi de dört gözle beklediklerini ifade etti. Akdağ da Poirier'e sözlerinden dolayı teşekkür ederek, bu alandaki çalışmaları anlattı.

akdağ:
gazze'ye
ilaç
ulaştıramıyoruz
Yorum (4)
Frankie Bellevan
sayın sağlık bakanı israil yetkililere yönelik mesajında " ...işin politik tartışmasına ben sağlık bakanı olarak girmeyeceğim ama..." şeklinde,"haklı" bir beyanatta bulunmuş.ancak aynı tavrı kendisinden "haklı" taleplerde bulunan sağlık meslek örgütlerine karşı da sergilemesini bekleriz.nedeni ise çok basit.çünkü benzer durumlarda yakın zamanda "hak talebinde" bulunan hekimler ve diğer sağlık çalışanı arkadaşlarımız ile eczacıları sürekli politize olmakla suçlayarak,aslında kasıtlı olarak onları "talihsiz beyanlarla" daha da fazla politize etme çabasına girmekte ve yalnızlaştırmaya çalışmaktadır.bu şekilde davranılarak sağlık meslek gruplarındaki çalışanların "ezici çoğunluğunun" haklarını almalarına engel olunmaktadır.
0
Cevapla
drcino
Kendi doktoruna ulaşamayan sağlık bakanı gazzeye ilaç ulaştırma derdinde. Önce Kendi personeline bir ulaş, iletişim kur sayın bakan.
0
Cevapla
H.E
sayın bakanın bu açıklaması, kendi deyimleriyle tam bir ''ideolojik'' düşünce.
0
Cevapla
Adem
Bana da fazlasıyla İ d e o l o j i k geldi. Kendi kapısı önündekileri süpürmek varken neden başkalarının pisliklerine laf eder ki?
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir